Home Blogs van a.s.r. Ik heb het gevoel dat ik een nieuwe baan krijg pensionado Ella

“Ik heb het gevoel dat ik een nieuwe baan krijg” – Pensionado Ella (68)

Voor dat zwarte gat is zij niet bang
24 september 2021

Een leven zonder onderwijs is voor basisschooldirecteur Ella ondenkbaar. Haar beroep is niet alleen wat ze doet, het is wie ze ís. In hart en nieren. Hoewel ze vanaf 1 september 2021 officieel met pensioen gaat, blijft ze zich op vrijwillige basis met bevlogenheid inzetten voor het onderwijs. Of zij bang is voor het zwarte gat? Nee dus. En in haar opvolgers Linda en Nadine heeft ze alle vertrouwen. Ontdek hoe Ella dit pensioenproces ervaart en welke tip ze voor jou als toekomstige pensionado heeft.

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check

Dit interview is afgenomen in augustus 2021.

Leven voor het basisonderwijs 

Vlak voordat de 68-jarige Ella inbelt voor dit interview, is ze nog even afgeleid. De basisschool waar zij als directeur werkt, draait op dat moment nog op volle toeren. De zomervakantie staat voor de deur en daar zijn de kinderen en leerkrachten aan toe. Linda, haar collega, belt om te vertellen dat het niet zo goed gaat met een jongetje. Hij wil niet in de klas zijn en is boos en verdrietig. Ella is betrokken en licht geroerd. “Ik ben ervan overtuigd dat Linda het supergoed oplost, dus me zorgen maken doe ik niet hoor”, zegt ze gerust.

Van leerkracht naar directeur

Dat Ella leeft voor het basisonderwijs is duidelijk te merken. Het komt daarom ook niet als een verrassing als ze vertelt dat ze ruim 40 jaar in het vak zit. Na haar PABO-opleiding werkt ze eerst als leerkracht en daarna als adjunct-directeur, op verschillende basisscholen in Rijswijk. Sinds 1996 is ze directeur op de Julianaschool in het centrum van Bilthoven. 

Ella Prins van der Put, pensionado, Ik denk vooruit, basisschool, vrouw, blond, rode jurk, bomen
Eén team, één taak

Op de Julianaschool vormde Ella samen met haar man het management. Hij is inmiddels met pensioen. “Het was onze ambitie om van de kleine school  een grote school te maken. En dat is gelukt! We mochten een nieuw gebouw neerzetten en de school groeide uit van 120 kinderen naar ruim 500 kinderen. En van 7 collega’s naar 50 collega’s. Dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen blijft heel bijzonder”, zegt ze trots.

Niet bang voor het zwarte gat

Op 1 september 2021 moet Ella er toch aan geloven: haar pensioen. Maar dat betekent voor Ella alles behalve stoppen met werken. Hoewel ze officieel stopt, blijft ze zich bevlogen inzetten voor het onderwijs. ‘Val je straks niet in een zwart gat?’ is een vraag die ze regelmatig krijgt. “Welnee, ik heb het gevoel dat ik een nieuwe baan krijg, zeg ik dan. Vanuit de Biltse scholen ben ik aangesloten bij allerlei organisaties waar ik straks een actievere bijdrage mag leveren. Dat vind ik geweldig.

Zo zit ik in het comité van de Open Monumentendag en begeleid ik de cultuureducatie voor alle scholen in Bilthoven. Het initiatief ‘Méér Muziek in de Klas’ staat hoog in mijn vaandel. Ook VVN (Veilig Verkeer Nederland) De Bilt blijf ik ondersteunen op het gebied van de verkeersexamens.” Vervelen zal Ella zich dus niet.

Ondersteuning onderwijs 

Als het op Ella’s pad komt, wilt ze zich graag als ervaren schoolleider inzetten voor andere scholen en onderwijskundige organisaties. “Hier heb ik nooit echt de tijd voor gehad omdat ik mij volledig heb ingezet voor onze eigen school. Ik hoor het wel als ik iets voor anderen kan betekenen.”

Lees ookPensionado en zzp'er Frans (67): "Ik wilde helemaal niet stoppen met werken"

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
Haar opvolgers: Nadine en Linda

Als Ella de Julianaschool straks verlaat als directeur, geeft ze het stokje over aan collega’s Linda en Nadine. “Daar ben ik ontzettend blij mee”, vertelt ze. “Het zijn twee ervaren collega’s die de school door en door kennen en het ingezette beleid daarom goed kunnen voortzetten. De hele school is klaar voor deze stap.”

Ella Prins van der Put, pensionado, pensioen, Ik denk vooruit, basisschool, bureaus, tekenen, kleuren
Financieel verandert er weinig

In al die jaren dat Ella (fulltime) werkzaam is geweest, heeft ze naast haar AOW ook pensioen opgebouwd via haar werk. “Financieel maak ik me geen zorgen nu ik met pensioen ga. Wij hebben het geluk dag we kunnen blijven wonen in ons fijne koophuis en voldoende geld overhouden om leuke dingen te blijven doen. Dat geeft een goed gevoel.” 

Tip: "Weet wat je wil met je pensioen"

Volgens Ella is het goed om je zorgvuldig voor te bereiden op je pensioen. “Het is fijn als het financieel geregeld is, maar hoe je je leven invult staat wat mij betreft voorop. Denk daar dus goed over na. De organisatie TIZ (Toekomst in Zicht) heeft mij hierbij geholpen. Zo heb ik ontdekt wat de beste weg is naar mijn pensioen en ná mijn pensioen.”

Wil je meer tips? Lees dan deze 7 tips van pensionado Pia.

Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit