Ga naar de hoofdinhoud
Home Kaya (30): “Als ik een deel van mijn inleg verlies, heeft dat geen directe impact op mijn leven”
Kaya, vrouw, lachen, natuur, vrolijk, doelgericht beleggen, beleggen, ik denk vooruit, pensioenen, a.s.r.

Kaya (30): "Ik wil met beleggen meer waarde uit mijn geld halen"

#reclame

03 mei 2023

"Wat kan ik doen met mijn spaargeld, dat steeds minder waard wordt?" Die vraag stelde Kaya (30) zichzelf regelmatig. Twee jaar geleden hakte ze de knoop door: ze begon met beleggen. Sinds een jaar doet ze dat ook bij a.s.r. met Doelgericht beleggen. “Het is een hele laagdrempelige manier om te beleggen. Ik hoef niet zelf aan de knoppen te draaien en heb er daardoor nauwelijks omkijken naar. Dat vind ik heel fijn.”

Dit is een herpublicatie van een blog uit 2022. De inhoud is mogelijk op sommige plekken aangepast aan de huidige economische situatie.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Jonge beleggers aan het woord

Steeds meer jongeren beleggen. Onderzoek laat zien dat 42% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar belegt. Belangrijkste motivatie: vermogen opbouwen voor later. In de rubriek ‘Jonge beleggers’ vertellen jongeren waarom en hoe zij beleggen. Deze week is het de beurt aan Kaya, die ervoor koos om te beleggen via Doelgericht beleggen van a.s.r.

Naam: Kaya  
Leeftijd: 30 
Beroep: Software Engineer 
Relatiestatus: Samenwonend 
Woonplaats: Leiden  
Belegt sinds: December 2021

Waarom begon je met beleggen?

“Mijn vriend belegt al langer. Hij werkt in de financiële wereld en weet er veel vanaf. Ik dacht eigenlijk altijd dat je alleen kon beleggen als je echt een expert was. Toen de rente op m’n spaarrekening jaren zo laag bleef, ben ik me meer in beleggen gaan verdiepen. Hoe meer ik erover leerde, hoe interessanter ik het vond en hoe meer vertrouwen ik kreeg dat het ook iets voor mij is.”

Wist je dat je bij a.s.r. kunt beleggen?

Lees hier alles over Doelgericht beleggen en wat het inhoudt.

Met welk bedrag ben je begonnen?

“Met 3000 euro. Ik weet dat beleggers meestal de tip geven om niet met een groot bedrag in te stappen, maar dat advies legde ik naast me neer. Het ideale instapmoment bestaat niet, maar ik begon tijdens corona, toen de markt best wel ingestort was. Het leek me dus een goed moment. Daarna heb ik in korte tijd nog zo’n drie keer voor een paar duizend euro belegd, onder meer in een ETF in technologische bedrijven en eentje in duurzame energie.“

Hoe zit het met de spanning?

“Die is me alles meegevallen, ik bleek een stuk nuchterder dan ik dacht. Toen het tech-fonds waar ik in had geïnvesteerd meteen na mijn inleg daalde, baalde ik wel. Toch kon ik het ook vrij snel weer van me afzetten. Het helpt dat ik jong ben en dus een lange beleggingshorizon heb. En vooral: dat ik het geld dat ik beleg écht niet nodig heb. Zelfs als ik een deel verlies, heeft dat geen directe impact op mijn leven. Ik kan gewoon nog m’n hypotheek betalen en ook de reis die mijn vriend en ik volgend jaar gaan maken, komt geen moment in gevaar. Daarvoor sparen we namelijk nog ‘gewoon’ op onze spaarrekening.”

Beleg je nog op andere manieren?

“Sinds een paar maanden beleg ik ook via Doelgericht beleggen van a.s.r. Ik kende a.s.r. al als een duurzame verzekeraar, dat sprak me aan. Bij het beleggen vind ik het fijn dat ik zelf niet aan de knoppen hoef te draaien, mijn risico beperk en geen omkijken naar mijn beleggingen heb.”  

Lees alles over Doelgericht beleggen en het duurzaamheidsbeleid.

Hoe actief beleg je?

“Op dit moment beleg ik alleen via Doelgericht beleggen, elke maand € 200. Alle andere beleggingen heb ik even gepauzeerd. Vooral met het oog op onze reis. We gaan eerst met een busje door Nieuw-Zeeland reizen, en daarna nog naar een paar landen in Zuidoost-Azië. In totaal zullen we vier maanden op reis zijn, en zes maanden niet werken. We storten nu elke maand een bedrag op onze spaarrekening om op reis alles te kunnen doen wat we willen. Na die tijd pak ik de andere beleggingen weer op.”

Wat levert beleggen je op?

Vul de rekentool in en zie wat Doelgericht beleggen jou mogelijk kan opleveren.

Wat is je beleggingsdoel?

“Dat heb ik niet echt. Ik weet dat het voor ‘later’ is, maar waarvoor precies… dat weet ik niet. Mijn vriend en ik hebben al een koophuis. Of ik ooit eerder wil stoppen met werken? Ik vind m’n werk hartstikke leuk, dus dat is nu nog niet aan de orde. Natuurlijk kan het geen kwaad om alvast op mijn pensioen voor te sorteren. Maar om te zeggen dat dat mijn beleggingsdoel is, zou gelogen zijn. Vooralsnog is mijn doel echt meer waarde uit mijn geld halen dan op een spaarrekening.”

Beleggen voor de opbouw pensioen? Bijvoorbeeld omdat je zzp'er bent? Kijk dan eens bij Persoonlijk pensioen.

De meningen in dit blog zijn die van de geïnterviewde en zijn geen directe afspiegeling van de standpunten van a.s.r.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Dit is een reclame. Raadpleeg het prospectus van de ASR Vooruit Mixfondsen en (per fonds) het Essentiële-informatiedocument voordat je een beleggingsbeslissing neemt.


Meer verhalen over beleggen met een doel

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }