Wist je dat je maar liefst 89 kg CO2 bespaart als je valschade aan je aanrechtblad duurzaam laat repareren? Dit staat gelijk aan de afstand Rotterdam – Parijs met een ‘ouderwetse’ brandstofauto! Onderzoeksbureau CE Delft berekende dat repareren van je aanrechtblad maar liefst 6 x beter is voor het klimaat dan alles laten vervangen.
Bij a.s.r. verzekeren we voor veel Nederlanders hun inboedel en huis. Als je daar schade aan hebt, heb je de keuze tussen repareren of compleet vervangen. Het liefst zien we dat al onze klanten kiezen voor duurzaam herstellen. Want zo helpen we niet alleen onze klanten, maar ook het klimaat. Bij compleet vervangen moet namelijk een veel langere (productie- en distributie)keten in gang worden gezet, met meer materialen, meer verpakkingen én meer vervoersbewegingen. En dat vinden we echt zonde, zeker bij schade die net zo goed gerepareerd kan worden.
a.s.r. vroeg onderzoeksbureau CE Delft om het verschil in klimaatimpact tussen herstellen en vervangen te berekenen. Hiervoor kozen we 3 veelvoorkomende thuisschades: valschade aan een stenen aanrechtblad, inbraakschade aan een kunststofkozijn en waterschade aan een houten vloer. De conclusies van het onderzoeksbureau overtroffen onze verwachtingen. Bij de waterschade aan de houten vloer bleek de klimaatimpact van repareren maar liefst 3x lager dan de impact van vervangen. En bij zowel het aanrechtblad als het raamkozijn was de klimaatimpact bij herstellen zelfs 6x minder belastend voor de aarde!
CE Delft heeft alle onderzoeksresultaten niet alleen weergegeven in ‘droge’ cijfers, maar ook in zogenaamde ‘kg CO2 equivalenten’. Oftewel: concrete vergelijkingen, die je helpen om jezelf een betere voorstelling te maken van deze getallen. Zoals bijvoorbeeld 459 km (Rotterdam-Parijs) met een ‘ouderwetse’ brandstofauto. Waarmee je in vergelijking dus evenveel CO2 uitstoot als met het volledig vervangen van een aanrechtblad…
Als betrokken verzekeraar vinden we het belangrijk dat meer consumenten weten dat schadeherstel niet alleen makkelijker is, maar ook nog eens bijdraagt aan het milieu. Als je dit eenmaal weet, zou kiezen voor duurzaam herstel eigenlijk een no-brainer moeten zijn. Want waarom zou je dan eigenlijk nog volledig willen vervangen?
Spreekt duurzaam repareren je aan en wil je op meer manieren bijdragen aan een betere wereld? Overweeg dan ook eens duurzaam vervoer. Zo is een elektrische auto bijvoorbeeld veel duurzamer dan een brandstofauto. En van Rotterdam naar Parijs kan je natuurlijk ook prima met een rechtstreekse trein. Waarschijnlijk ben je er dan zelfs sneller!