De afgelopen jaren kwamen de nodige straatkunstprojecten in het nieuws waarbij luchtzuiverende verf een prominente rol speelde. In april 2020 publiceerde Het Parool een artikel over kunstenares Nouch die met inkt tekende die gemaakt was van uit smog afkomstige roetdeeltjes. Ze schilderde op muren die ze witte met een luchtzuiverende verf genaamd Airlite. ‘Elke vierkante meter wit heeft dezelfde impact als een vierkante meter bos’, staat er in het artikel. Ideaal dus voor een stedelijke omgeving waarin autoverkeer voor veel luchtverontreiniging zorgt.
In juni 2021 berichtte het AD over een muurschildering die in staat was ‘smog op te eten’. Volgens het artikel sloeg de verf tijdens het aanbrengen en uitharden ervan ‘net zoveel schadelijk geachte CO2 op als een jonge boom in een maand’. Of deze informatie klopt, hebben wij vooralsnog niet kunnen verifiëren. Wel hebben we een verfsoort gevonden waarvan de productinformatie zegt dat het in staat is om tijdens het drogen CO2 om te zetten in water.
In september 2021 berichtte hetzelfde AD over een muurschildering in Zwolle die was aangebracht met luchtzuiverende verf. Volgens de kunstenaar Lonneke van Zutphen kan de verf die zij gebruikt (Air Cleaning Paint van Boysen KNOxOut) stikstof uit de lucht halen en omzetten in ‘onschuldige nitraten’. Eén vierkante meter verf zou evenveel stikstof filteren als een volwassen boom. Hoewel we af moeten gaan op de informatie die de fabrikant levert, lijkt dat inderdaad te kloppen. Die verf is voor iedereen te koop. Goed nieuws dus, voor het geval je je huis wil opfrissen. De vraag is alleen: kloppen de claims of moet er een korreltje zout bij?