Ga naar de hoofdinhoud
Home Niels Meijer Cruyff Foundation
Niels Meijer samen met een kind voor een oranje goal van een Cruyff Court

Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation: ‘Sport en bewegen moet voor iedereen toegankelijk zijn’

21 december 2022

Sinds twee jaar is de Cruyff Foundation het goede doel in de a.s.r. Vitality app. Maar wat doen zij precies? Wij spraken met Niels Meijer, oud-topsporter en inmiddels ruim 8 jaar directeur van de Cruyff Foundation. Iedere dag zet de Cruyff Foundation zich in om sport en spel voor alle kinderen en jongeren toegankelijk te maken. Niet alleen in Nederland maar ook in aandachtsgebieden zoals vluchtelingenkampen en de townships van Afrika. “Als directeur kom ik op plekken waar je daadwerkelijk ziet wat sport en beweging met een kind doet. Ik zeg altijd: “als je een bal naar een kind toe gooit, begint het te lachen. En dat is waar wij het voor doen”. Benieuwd wat de Cruyff Foundation allemaal doet? Lees dan snel verder.

Het hele kantoor hangt vol met foto’s van de doelgroep. Zo weet je iedere dag weer waar je het voor doet.

Waarom is de Cruyff Foundation opgericht? 

Met de visie om zoveel mogelijk kinderen de mogelijkheid te geven om te sporten en te bewegen, heeft Johan Cruijff 25 jaar geleden de Cruyff Foundation opgericht. “De droom voor de Cruyff Foundation is ontstaan in Amerika, waar Johan een buurjongen had - genaamd Jon Jon - met het syndroom van Down”, vertelt Niels. Jon Jon viel buiten de groep en speelde nooit mee met de andere kinderen op straat. Johan raakte langzaam bevriend met Jon Jon en leerde hem zwemmen en voetballen. Op een dag kwam Johan terug van een uitwedstrijd en zag dat Jon Jon meespeelde met de andere kinderen op straat. Hij straalde van oor tot oor. En toen die kinderen Johan zagen, zeiden ze: “ja, als hij met jou kan voetballen, dan kan die dat ook met ons”. Op dat moment zag Johan wat sport en bewegen kan betekenen voor kinderen en jongeren. Ze leren hun talenten ontdekken en krijgen meer zelfvertrouwen, wat bijdraagt aan hun ontwikkeling binnen de maatschappij. Zo is Johan’s droom voor de Cruyff Foundation ontstaan.”

Zo zorgt de Cruyff Foundation dat kinderen de ruimte krijgen om te sporten, te bewegen en zich te ontwikkelen 

1. Ze steunen lokale, nationale en internationale sportprojecten voor kinderen met een handicap. Daarbij kun je denken aan het aanschaffen van sportrolstoelen, het ondersteunen van sportbonden en het uitrollen van programma's in ontwikkelingslanden. 

2. Ze richten sportieve en multifunctionele buitenruimtes in. Ook wel Cruyff Courts genoemd. “Het is relatief makkelijk om een veldje neer te leggen. Maar wij leiden daarnaast ook coaches op die zijn gespecialiseerd om met (voornamelijk k) kinderen en jongeren aan de slag te gaan via verschillende programma’s”. De Cruyff Courts worden altijd in aandachtsgebieden geplaatst, bijvoorbeeld in Brazilië of de townships in Zuid-Afrika. Maar vooral ook de aandachtswijken in Nederland. Waar heel veel behoefte is aan dit soort plekken.”

3. Ze ontwikkelen maatschappelijke sportprogramma's. Deze sportprogramma’s combineren cultuur met sport om zo bij te dragen aan de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen en jongeren. 

“We hebben dus een divers aanbod aan programma’s om die kwetsbare kinderen en jongeren in beweging te krijgen. Want dat heeft ontzettend veel voordelen”, licht Niels Meijer verder toe.

“We merken dat ouders het geld niet meer hebben of de keuze moeten maken om kinderen van een sport of vereniging af te halen”

Mede door de stijgende inflatie ziet Cruyff Foundation de urgentie van hun werk groeien. “We hebben van al onze Cruyff Courts, met name in Nederland, meegekregen dat de beweegactiviteiten op onze velden toenemen”, vertelt Niels Meijer. “En dan zou je denken, dat is fantastisch nieuws. Maar in dit geval is het minder, omdat we merken dat ouders het geld niet meer hebben of de keuze moeten maken om kinderen van een vereniging af te halen. Het kost gewoon teveel”. En dus gaan er meer kinderen en jongeren op de Cruyff Courts spelen. “Het is dus enerzijds heel goed dat er een alternatief is”, benoemt Niels. “Maar we zien wel echt een problematiek ontstaan in de aandachtswijken” en dit kaart de Cruyff Foundation dan ook aan bij de minister. “We zien dat de urgentie alleen maar groter is geworden de afgelopen jaren. Daar heeft corona aan bijgedragen. Maar ook de verminderde gezondheid, inactiviteit en toename in overgewicht van kinderen en jongeren is zorgwekkend”.

Het succes van de Cruyff Foundation

“We vinden het belangrijk om de impact van onze projecten te meten. Dat doen we wereldwijd in samenwerking met de Universiteit Utrecht”, vertelt Niels. “Als we kijken naar het Cruyff Court zien we dat 98% van de wijk het een toegevoegde waarde vindt voor de wijk. En dat 95% ziet dat de sociale cohesie wordt bevorderd”. Oftewel, mensen ontmoeten elkaar daar. “Je merkt dat sport en bewegen mensen verbindt en zowel letterlijk als figuurlijk in beweging krijgt. Ook ziet de Cruyff Foundation een grote toename in beweging van kinderen en jongeren als er een Cruyff Court in de wijk ligt. “Met de programma’s willen we zeker de kwetsbare doelgroepen, denk bijvoorbeeld aan kinderen met overgewicht, kinderen met sociale stoornissen of een handicap, achter de deur vandaan halen en in beweging brengen”.

Je merkt dat sport en bewegen mensen verbindt en zowel letterlijk als figuurlijk in beweging krijgt. 

De allergrootste droom van de Cruyff Foundation? Om zichzelf op te kunnen heffen.

“Een droom zou zijn dat sport en bewegen voor iedereen betaalbaar en fysiek toegankelijk is. Dat alle drempels worden weggenomen” legt Niels uit. “En als ik nog verder mag dromen: hoe mooi zou het zijn als iedereen nagenoeg gratis toegang heeft tot een fysiotherapeut, een diëtist, een psycholoog of een loopbaancoach?”. “Als je zoiets voor elkaar krijgt in een aandachtswijk, dan denk ik dat je zelfs meer geld bespaart op de lange termijn” gaat Niels verder. “Ik denk zelfs dat binnen 5 tot 10 jaar de aandachtswijk geen aandachtswijk meer is.”

Het mooie aan sport en bewegen is dat het een universele taal is die iedereen spreekt. Of het nou een project is in een aandachtsgebied in Nederland of de townships van Afrika, we doen precies hetzelfde en het effect is hetzelfde. Sport en bewegen brengt mensen bij elkaar.

“Alleen kun je niets, je moet het samen doen” -Johan Cruijff

“We zijn ontzettend dankbaar voor alle a.s.r. Vitality leden die hun weekbeloning doneren aan de Cruyff Foundation. "Vorig jaar kregen wij een mooie cheque van a.s.r. Vitality van iets meer dan 30.000 euro”. En halverwege dit jaar zaten we ook al op ruim 17.000 euro”, vertelt Niels. “Soms heb ik het idee dat mensen geen idee hebben wat dit voor ons betekent en daarmee voor de kinderen en jongeren”.

“Laatst kwam er een coach naar mij toe op een van de Cruyff Courts”, gaat Niels verder. “Die pakte mijn hand en zei: jullie hebben echt geen idee hoeveel impact jullie maken. Jullie redden letterlijk levens van kinderen door hen perspectief te bieden met jullie programma’s”. “En dat is wat we mogelijk willen maken door middel van deze partnerships. Samen maken we echt het verschil.”

Kom in beweging voor een ander

Wist je dat je beloond kan worden door dagelijks te bewegen? De Vitality Punten die je verdient met het zetten van stappen of het verhogen van je hartslag kan je inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Je kan je punten ook inwisselen voor een donatie aan een goed doel. Help je ook mee om zoveel mogelijk kinderen en jongeren in beweging te krijgen? Doneer je weekbeloning dan aan de Cruyff Foundation. Zo maken we samen het verschil!


Meer verhalen over a.s.r. Vitality

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }