Home Blogs van a.s.r. Oververhitting accu steeds vaker oorzaak woningbrand

Oververhitting accu steeds vaker oorzaak woningbrand

07 november 2017

Laad je smartphone, tablet of laptop nooit ’s nachts op, of als je niet thuis bent. Door oververhitting kunnen de accu, opladers of kabels vlam vatten, hierdoor ontstaan steeds vaker woningbranden. Dat staat in de Risicomonitor Woningbranden, die het Verbond van Verzekeraars samen met Brandweer Nederland heeft opgesteld.

Belangrijkste oorzaken

Koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken zijn de grootste veroorzakers van brand. Brandweeronderzoek maakt duidelijk dat de helft van de fatale woningbranden begint in de woonkamer, gevolgd door de slaapkamer (19 procent) en keuken (16 procent). Belangrijk dus om rookmelders op de juiste plekken in huis op te hangen en deze regelmatig te testen.

Verstandig opladen

Steeds meer mensen hebben een smartphone, tablet of laptop in huis die zij intensief gebruiken en opladen. Bij dat opladen gaat het steeds vaker mis. Het risico van ‘overladen’ bestaat, waardoor de stekker en het apparaat oververhit kunnen raken en soms vlam vatten. Laad daarom je mobiele apparaat niet op in de buurt van brandbare zaken. Voorkom oververhitting door je elektrische apparaten verstandig op te laden. Onze teammanager brandschade, Banu Arzu zegt hierover het volgende:

“Tegenwoordig krijgen wij regelmatig te maken met claims van klanten waarbij een oververhitte oplader de oorzaak is van een brand. Enerzijds merken we dat er veel opladers in omloop zijn met een slechte kwaliteit en anderzijds dat door overbelasting de opladers sneller oververhit raken.

Preventietip: Gebruik een schakelaar met timer voor je oplader. Stel de timer in op maximaal 3 uur stroomlevering. Je telefoon is dan opgeladen en je verkleint de kans dat de oplader oververhit raakt.”

Ken de weg naar buiten

In 2016 vielen 47 doden bij fatale woningbranden, blijkt uit gegevens van Brandweer Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid. Huisartsen moeten jaarlijks 75.000 brandwonden behandelen, een kwart daarvan betreft brandwondongevallen met kinderen. Zorg ervoor dat je in het ergste geval altijd weet wat je vluchtroute bij brand is.

Verzekeren
Tim Beugeling

Meer verhalen over Verzekeren