Home Blogs van a.s.r. Scheiden en pensioen: 6 veelgestelde vragen

Scheiden en pensioen: 6 veelgestelde vragen

21 december 2018

Je gaat scheiden en je leven staat op z’n kop. Je moet een hoop regelen en veel afspraken maken over de kinderen, het huis, alimentatie en alle spullen. Waarschijnlijk denk je dan niet meteen aan afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen. Het is gemakkelijker als je deze afspraken al maakt op het moment dat je uit elkaar gaat. Om je op weg te helpen vind je hier zes veelgestelde vragen over scheiden en pensioen.

Win het boek 'The Happy Financial'

& ontvang maandelijks
succesverhalen van anderen en financiële tips.

Schrijf je in!

1. Wat is verevening van het pensioen?

Volgens de Nederlandse wet heb je recht op het ouderdomspensioen dat je ex heeft opgebouwd tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit valt onder de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Tenzij je de wet hebt uitgesloten geeft Verevening beide partijen het recht op de helft van dat pensioen (50/50).

Een van de partners kan het verzoek voor verevening indienen. Het wettelijk formulier 'Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding' moet hiervoor binnen 2 jaar na de scheiding worden opgestuurd naar de pensioenuitvoerder.

In een convenant via de notaris kun je ook afwijkende afspraken maken over de verdeling van het pensioen.

2. Wat is conversie?

Conversie is een manier waarop je het opgebouwde pensioen kunt verdelen. Je kunt een deel van het ouderdomspensioen definitief omzetten tot eigen ouderdomspensioen van je ex-partner. De ex-partner (die zelf geen pensioen heeft opgebouwd) heeft dan eigen aanspraak op ouderdomspensioen. Hiermee is de ex-partner niet afhankelijk van de leeftijd waarop de pensioenopbouwer met pensioen gaat. Niet alle pensioenuitvoerders werken mee aan conversie dus informeer vooraf of dit bij jouw pensioenuitvoerder mogelijk is.

3. Wat is partnerpensioen / nabestaandenpensioen ?

 

Het partnerpensioen (ook wel nabestaandenpensioen genoemd) is bestemd voor je partner, mocht je overlijden. Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden:

  • Je partner moet aangemeld zijn bij de pensioenuitvoerder.
  • Je moet moet zijn getrouwd, een samenlevingscontract hebben vastgelegd of je partner moet voldoen aan de omschrijving in het pensioenreglement. Een gezamenlijke huishouding en zes maanden ingeschreven staan op hetzelfde adres kan ook voldoende zijn.

Meer verhalen & tips?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en win het boek ‘The Happy Financial’.

vrouw bril laptop koffie

4. Wat is bijzonder partnerpensioen? 

Bij een scheiding, of een andere ontbinding van de relatie heeft de ex-partner nog steeds recht op het partnerpensioen dat is opgebouwd tot de scheiding. Ook als je een nieuwe partner hebt. Dit heet het bijzonder partnerpensioen (ook wel bijzonder nabestaandenpensioen genoemd). Je kunt zelf ook recht hebben op een bijzonder partnerpensioen uit de pensioenregeling van je ex-partner. 

Voor bijzonder partnerpensioen hoef je niet altijd getrouwd te zijn geweest. De ex-partner moet voldoen aan de omschrijving zoals staat in het pensioenreglement. Een gezamenlijke huishouding en zes maanden ingeschreven staan op hetzelfde adres kan ook voldoende zijn.

Je er ook nog voor kiezen om afstand van het bijzonder partnerpensioen te doen.

5. Wat is partnerpensioen op risicobasis en opbouwbasis?

Het grootste verschil is dat het partnerpensioen op risicobasis vervalt als je bijvoorbeeld van baan wisselt en naar een andere pensioenregeling overstapt. Daarnaast verschillen de voorwaarden van het bijzonder partnerpensioen per pensioenuitvoerder. Het kan zijn dat een pensioenuitvoerder alleen kapitaal afsplitst als de pensioenopbouwer overlijdt ná de pensioendatum. Er wordt dus niks uitgekeerd als de pensioenopbouwer overlijdt vóór de pensioendatum. Kijk goed of jouw partnerpensioen op risicobasis of op opbouwbasis is verzekerd en welke voorwaarden hierbij horen.  

6. Wanneer moet ik het pensioen regelen?

Het is het gemakkelijkst om afspraken over het pensioen meteen te maken op het moment dat je uit elkaar gaat, maar dit wordt vaak vergeten. Het heeft een groot voordeel als je het direct regelt: het pensioen wordt rechtstreeks uitbetaald door de pensioenuitvoerder. Na twee jaar vervalt dit recht en moet je het zelf oplossen met je ex.

Uschi Braun

Meer verhalen over Ik denk vooruit