We leven in een wegwerpmaatschappij waardoor spullen makkelijk vervangen worden. Of ze nou uit de mode zijn of een vlekje, deukje, krasje of scheurtje hebben, we hebben het zo ingeruild voor iets nieuws. Maar al die spullen hebben een enorme impact op het milieu. Daarom zetten we wat tips op een rijtje waardoor je slimmer met je spullen omgaat en minder hoeft te vervangen.
Lees alles over het verschil in klimaatimpact van herstellen versus vervangen.
Het is natuurlijk niet dat je niets meer mag kopen. Maar vaak kopen we dingen zonder er echt goed over na te denken. Zorg dus dat je je mindset ten aanzien van kopen verandert. Want heb je die nieuwe broek of dat jasje echt nodig? Doe de impulsaankoop in de ban!
Heb je je zinnen ergens op gezet, zorg dan dat het van goede kwaliteit. Dan gaat het lang mee en hoef je het niet snel te vervangen. Want ‘goedkoop is duurkoop’ geldt ook voor het milieu. Oriënteer je en lees reviews, daardoor ben je bewuster bezig met je aankoop en weet je of iets wel of niet van goede kwaliteit is.
Om te zorgen dat je niet omkomt in de spullen, kun je het beste bij de aanschaf van iets nieuws, iets vergelijkbaars wegdoen. Het mooiste is natuurlijk als je alleen iets nieuws koopt als het als vervanging dient van iets dat oud of versleten is. Als het nog goed is kun je het weggeven via lokale Facebook groepen als Gun het een ander of andere groepen met vraag en aanbod.
Als je toch iets nieuws nodig hebt, koop het dan als het mogelijk is tweedehands, bijvoorbeeld via Marktplaats of de kringloopwinkel. Of via speciaal daarvoor ontwikkelde apps, zoals bij kleding via Vinted. Je kunt zo natuurlijk ook je eigen spullen verkopen.
Er zijn altijd dingen die je niet vaak gebruikt, zoals een boormachine of een ladder. Of een carnavalsoutfit. Huur het bij een bouwmarkt of leen het van vrienden of via Peerby, een app waarmee je spullen kunt lenen van mensen in je buurt. Of geef spullen weg als jij ze niet meer gebruikt.
Cadeaus zijn soms nét niet je smaak en dan ligt dat maar weer ergens in een kast. Zonde. Om dat te voorkomen kun je vooraf een lijstje maken met dingen waaruit je gasten kunnen kiezen. Of vraag iets te eten of te drinken. Dat is altijd lekker. Of vraag een ervaring, zoals samen naar de bioscoop of uit eten.
Er zijn goede sites met filmpjes waar je zelf kunt proberen apparaten te repareren, zoals bijvoorbeeld iFixit. Heb je 2 linkerhanden dan kun je ook bij diverse repaircafés terecht. Schade in je huis kun je ook het beste door je verzekeraar laten repareren in plaats van vervangen. Dat scheelt enorm veel milieu-impact.
Door jezelf uit te dagen, denk je veel bewuster na over je koopgedrag. Om je op gang te helpen zijn er door het jaar heen diverse challenges beschikbaar, zoals bijvoorbeeld The No Buy Challenge.
Niet zelf kopen, maar wel gebruik maken van boeken, speelgoed en kunst aan de muur. Ideaal als je veel leest, je kinderen regelmatig nieuw speelgoed willen hebben en je eerst wilt uitproberen welke kunst je echt mooi vindt.
Meld je af voor nieuwsbrieven van je favoriete merken en neem een nee-nee sticker zodat je geen folders in de brievenbus krijgt. Want als je niet weet dat er kortingen of nieuwe spullen zijn, word je ook niet in de verleiding gebracht het te kopen.
Benieuwd naar jouw impact op het milieu? Lees het blog: Hoe groot is die van jou?