Ga naar de hoofdinhoud
Home Veilig internetten op een openbaar wifi-netwerk
Programmeercode op beeldscherm

Veilig internetten op een openbaar wifi-netwerk

31 oktober 2019

Bij veel bedrijven en instellingen kun je eenvoudig gebruik maken van het wifi-netwerk. Dat is best relaxed als je bijvoorbeeld een tablet hebt zonder 4G-abonnement. Toch moet je goed uitkijken als je dit doet: je wil niet dat anderen er vandoor gaan met jouw gegevens.

Hacken
Als je gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk (een netwerk zonder wachtwoord) kan een hacker makkelijk toegang krijgen tot jouw gegevens. Hij maakt dan een netwerk aan met de naam van het openbare wifi-netwerk, waar jouw apparaat verbinding mee maakt. Jij merkt er verder weinig van, maar wat gebeurt er: al jouw internetgegevens lopen via dat netwerk en kunnen dus uitgelezen worden door de hacker. Deze gegevens kan hij gebruiken voor identiteitsfraude, om in te loggen op je e-mail, om de gegevens te achterhalen van je Digi-D account of om gegevens aan te passen als jij aan het internetbankieren bent.
Ook je metadata (informatie over met wie je communiceert) zijn vaak niet versleuteld. Op die manier kan een hacker veel over je te weten komen, zonder direct de inhoud van je berichten te lezen.
Hoe voorkom je dit?

Deze ellende voorkomen is eigenlijk best eenvoudig.

  • Maak geen gebruik van openbare netwerken. En als je dat dan toch doet, doe dan geen belangrijke zaken waarbij je persoonlijke gegevens gebruikt. Zoals internetbankieren. Doe dat alléén via een beveiligde verbinding (zoals je gewone 4G-netwerk).
  • Voorkom spontaan contact via wifi:
    • iOS: zet ‘vraag om verbinding’ aan of uit. 
      Aan: je apparaat maakt automatisch contact met bekende netwerken. Zijn deze er niet, vraagt je telefoon of je verbinding wil maken met een nieuw netwerk. 
      Uit: je apparaat maakt automatisch verbinding met bekende netwerken. Overige netwerken moet je handmatig selecteren.
    • Android: zet de wifi gewoon uit.
  • Verwijder draadloze netwerken uit je telefoon, computer of tablet. Zo voorkom je dat een hacker een netwerk gebruikt waarop jouw apparaat automatisch inlogt.
  • Controleer in de adresbalk of je gebruik maakt van een beveiligde verbinding. Deze zijn te herkennen aan een slotje, of aan ‘https’ in plaats van ‘http’.
  • Gebruik een VPN-verbinding. Deze kosten wel geld, maar dan kan jouw internetverkeer ook echt op geen enkele manier worden afgeluisterd of gemanipuleerd. Zelfs al zou je met een nepnetwerk van een hacker verbinden, dan nog ben je met een VPN beschermd.
Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren