Home Blogs van a.s.r. VN zegt ook nee tegen de tabaksindustrie

VN zegt ook nee tegen de tabaksindustrie

14 september 2017

Deze week maakten de Verenigde Naties bekend dat zij naast producenten van controversiële wapens als landmijnen en clusterbommen nu ook tabaksproducenten op de zwarte lijst hebben gezet. Dat is goed nieuws, omdat beleggen in de tabaksindustrie zo minder aantrekkelijk wordt.

Tien principes

Het UN Global Compact Forum, een platform van de Verenigde Naties, heeft deze week een voorstel aangenomen dat de tabaksindustrie op dezelfde zwarte lijst zet als de wapenindustrie. Het platform hanteert tien universele principes  op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten, milieu en goed bestuur. Bedrijven die zich aansluiten bij het platform onderschrijven daarmee de normen en waarden en beloven hun best te doen om zaken als corruptie en kinderarbeid in hun branche tegen te gaan. Ook a.s.r. is ondertekenaar van de UN Global Compact principes en past deze onder meer toe middels uitsluitingen in de beleggingsportefeuille.

Tabaksindustrie uitgesloten

Het is niet nieuw dat bepaalde bedrijven en branches worden uitgesloten. Op de zwarte lijst staan bijvoorbeeld al producenten van controversiële wapens zoals landmijnen en clusterbommen. Nu de tabakssector aan deze lijst is toegevoegd, erkent ook de VN dat er geen positieve reden te bedenken is voor de productie van rookwaar. Longarts Wanda de Kanter vertelde ons al eerder  dat er wereldwijd jaarlijks 7 miljoen mensen doodgaan aan de gevolgen van tabaksgebruik.

Minder aantrekkelijk

Niet alleen zijn tabaksproducten slecht voor de gezondheid, maar is er nu ook aangetoond dat er in de productieketen van tabak kinderarbeid plaatsvindt. Dat strookt niet met de principes van de VN. Omdat veel beleggers rekening houden met de lijst van het UN Global Compact Forum, zullen deze de tabaksproducenten niet langer meer willen financieren. Overigens heeft a.s.r. de tabaksindustrie sinds 2007 uitgesloten om in te beleggen.

Eerlijke geldwijzer

Op de Eerlijke Geldwijzer  kun je eenvoudig de scores vergelijken van de 10 grootste verzekeraars. Daar zie je dat wij bijvoorbeeld niet investeren in kinderarbeid, wapenhandel en tabaksindustrie. In mei van dit jaar lieten we al zien dat we samen met de VN het internationaal tabaksontmoedigingsbeleid ondersteunen.

Het andere bewijs
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Het andere bewijs