Van 22 tot en met 26 maart is het de Week van het Geld, een initiatief van platform Wijzer in Geldzaken. Tijdens deze week zijn er veel activiteiten om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld. Dit jaar gebeurt alles online. Onder het motto ‘jong geleerd is oud gedaan’ wil het platform kinderen en jongeren voorbereiden op financiële redzaamheid in de toekomst. Vanuit a.s.r. ondersteunen we met meerdere activiteiten.
In samenwerking met het Nibud bieden we dagelijks (behalve op woensdag) aan ouders, leerkrachten en financieel vrijwilligers een flitswebinar van een kwartier over financiële opvoeding. Tijdens het vierdelig webinar gaat host Micha Aarts in gesprek met Nibud-expert Karin Radstaak. Thema’s die worden besproken zijn zakgeld, sparen, keuzes maken en veilig betalen. De basis van de flitswebinars is de workshop financiële opvoeding 'Ik krijg noooit wat' die gewoonlijk op de eerste dag van de Week van het Geld bij a.s.r. in samenwerking met het Nibud wordt georganiseerd.
We vinden het ook belangrijk om de Week van het Geld in Utrecht onder de aandacht te brengen. Vanuit ons maatschappelijk partnerschap met FC Utrecht werken we altijd samen met FC Utrecht maatschappelijk om ook met hen op te trekken om zoveel mogelijk leerlingen te bereiken. Dit doen we door het FC Utrecht leert-platform in te zetten. En de scholen die zich daarop hebben aangemeld voor een FC Utrecht leert te attenderen op de Week van het geld. Maar ook om iets extra’s te bieden, dit jaar in de vorm van een vlog. Tommy St. Jago krijgt via het spel Truth or Dare vragen over financiën voorgelegd door Juf Marijke, die met 'Geflipt?!' een succesvol YouTubekanaal heeft. Natuurlijk laat Tommy ook enkele voetbaltrucs zien.
Alle basisscholen die meedoen met 'FC Utrecht leert' – dit zijn er 230! – krijgen de vlog toegestuurd. De groepen 5 tot en met 8 gaan dan samen met de docent in gesprek over geld verdienen, sparen en lenen. Doel is de financiële zelfredzaamheid al jong te stimuleren.
Daarnaast worden alle ouders van de FC Utrecht Academy uitgenodigd voor de flitswebinars ‘Ik krijg noooit wat’. En in samenwerking met MoneyWays hebben we een speciale lesmodule ontwikkeld voor de spelers onder de 18 jaar over Inkomen en geld verdienen, status en verleidingen.
En zoals voorgaande jaren geven a.s.r. collega’s ook weer gastlessen Fix je Risk aan kinderen in het basisonderwijs. Door kinderen al jong te leren omgaan met geld, word de basis gelegd voor financiële redzaamheid later. Tijdens een gastles vertelt de gastdocent over de basisprincipes van verzekeren. Premie betalen, risico’s lopen en de kans dat er iets mis kan gaan: het komt allemaal aan bod. Met deze kennis speelt de klas het digispel Fix je Risk, dat is ontwikkeld door het Verbond van Verzekeraars. Al meer dan 100 Utrechtse klassen zijn bij ons op bezoek geweest en/of hebben les gehad van een van onze gastdocenten.
Leuk om te vermelden is dat a.s.r. collega Sabrina van Beek namens het Verbond van Verzekeraars de speluitleg voor leerkrachten over Fix je Risk doet.
Ook geven collega’s de financiële gastles Eurowijs op basisscholen. En voor MBO leerlingen zijn we met onze gastdocenten online actief met het LEF lesprogramma.
Kijk voor meer informatie op de website van de Week van het Geld.