Home Blogs van a.s.r. Wilmar (38): “Een sabbatical kost geld, maar levert je iets onbetaalbaars op”

Wilmar (38): “Een sabbatical kost geld, maar levert je iets onbetaalbaars op”

03 juni 2021

Minder werken en een sabbatical nemen is niet iets waar Wilmar (38) al jaren van droomde. Tot zijn vrouw Kim aangeeft voor haar werk een half jaar naar het buitenland te kunnen. ‘Dit is hét moment’, dacht hij. Het gezin met drie jonge kinderen strijkt voor zes maanden neer op Curaçao, waar Kim in een ziekenhuis werkt. De eerste vier maanden werkt Wilmar ook nog; daarna begint voor hem het grote genieten. “Een sabbatical kost zeker geld, maar levert je iets op wat niet in geld uit te drukken is.”

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
Een sabbatical nemen, willen we dat niet allemaal? 

“Hoewel ik er niet van droomde, sprak het idee van een sabbatical me altijd al aan. Mijn werk in marketing vind ik geweldig, maar er is veel meer in het leven dat ik minstens zo belangrijk vind. Leren surfen, boeken lezen en zandkastelen bouwen met mijn kinderen van 8, 5 en 3, bijvoorbeeld. De kinderen uit school halen, ze op de achterbank van de auto zetten, rijden en wel zien waar we uitkomen. Nieuwe dingen ontdekken vind ik een van de leukste dingen die er is. Hoe geweldig om dat te kunnen doen in een totaal andere omgeving en een andere cultuur.”

Rust als waardevolle investering

Naast quality time met zichzelf en de kinderen, hoopt Wilmar dat de sabbatical hem ook rust oplevert. “Vanuit die rust kan ik nieuwe ideeën en inspiratie opdoen, zowel voor werkgerelateerde dingen als privé. Mijn werk bestaat voor een groot deel uit nieuwe dingen bedenken. In die zin is de sabbatical zakelijk gezien ook een nuttige investering.”

‘Werk loslaten wordt een dingetje’ 

Zijn werk loslaten wordt nog wel een ‘dingetje’, verwacht Wilmar. “Ik betrapte me er gisteren op dat ik voor 1 juni een meeting inplande, terwijl dat eigenlijk de eerste dag van mijn sabbatical is. Maar na die meeting klap ik mijn laptop écht dicht en zorg ik ervoor dat werkmails niet meer op mijn telefoon binnenkomen.”

Lees ookZo ontdekte Marco dat hij met beleggen eerder kan stoppen met werken

Vanuit de rust kan ik nieuwe ideeën en inspiratie opdoen, zowel voor mijn werk als privé.

Wilmar

Uitgerust, fit en vol nieuwe ideeën  

Als Wilmars sabbatical er straks na twee maanden op zit, is Kim klaar met haar werk op Curaçao. Het gezin plakt er vervolgens nog een maand vakantie aan vast voordat ze in het vliegtuig terug naar Nederland stappen. Na drie maanden hoopt Wilmar volledig uitgerust, fysiek fitter – “meer bewegen staat ook op de planning” – en boordevol energie op Schiphol te landen.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
Wat kost een sabbatical?

De million-dollar question: wat kost een sabbatical? Volgens Wilmar hangt het ervan af hoe je je tijd besteedt. “Als je alleen stopt met werken, is het een tamelijk simpele berekening. Dan kost een sabbatical van twee maanden je logischerwijs twee maanden inkomen. In ons geval komen daar kosten bij: denk aan de reiskosten, huisvestingskosten en (een grote kostenpost) de school voor de kinderen.”

Het financiële plaatje hadden hij en Kim al gemaakt. Tot Wilmar's werkgever ineens met een nieuwe regeling kwam: werknemers konden met behoud van een deel van het salaris een sabbatical van twee of drie maanden nemen. In die twee maanden waarin ik niet werk, wordt mijn salaris voor 60% doorbetaald. Een onverwacht, geweldig cadeau!”

Wees je ervan bewust dat een sabbatical niet alleen voor minder inkomen kan zorgen, maar bijvoorbeeld ook voor minder pensioenopbouw. Bespreek daarom altijd eerst goed met je werkgever wat de mogelijke gevolgen zijn van het nemen van een sabbatical.

Lees ookZo gaan minder werken en financiële vrijheid hand in hand

Toen kwam mijn werkgever ineens met een nieuwe regeling voor mensen die een sabbatical wilden nemen: wat een cadeau!

Wilmar

Sabbatical = het antwoord op belangrijke vragen

Het stel verhuurt hun huis in Nederland. Daarmee worden (deels) de kosten voor het huurhuis op Curaçao gedekt. “Kim en ik storten het grootste deel van onze salarissen op een gezamenlijke rekening, en daar betalen we alle kosten van. Dat mijn aandeel straks een paar maanden wat minder is, maakt niet uit: we doen dit samen. Ik realiseer me hoe ontzettend luxe het is dat we deze keuze kunnen maken.

“Natuurlijk kost een sabbatical geld, maar ik ben ervan overtuigd dat het me iets onbetaalbaars oplevert: rust, ruimte en tijd voor m’n gezin. En tijd om weer eens goed na te denken. Over wie ik ben, wat ik belangrijk vind en wat ik de komende jaren wil doen. Als ik tijdens mijn sabbatical het antwoord op deze vragen vind, ben ik een tevreden mens. En als ik daarnaast ook gewoon veel quality time met m’n gezin door kan brengen, ben ik helemaal gelukkig. Stiekem droom ik er nu al van om dit vanaf nu elke zeven jaar te doen. Dat lijkt me een mooi streven!”

Bedenk dat een sabbatical ook tot dubbele kosten kan leiden. Om die reden is het verstandig om die kosten eens op een rijtje te zetten en hiervoor te sparen.

Inge Abraham