Iedereen wil graag zo snel mogelijk geholpen worden. Als je (te) lang moet wachten op het krijgen van zorg helpen wij je om eerder terecht te kunnen.
Bekijk via onderstaande uitklappers of je in aanmerking komt. Kom je in aanmerking? Neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen wat je situatie is en gaan wij zoeken naar alternatieven.
We bemiddelen bij: Ziekenhuiszorg, GGZ, Kraamzorg, Second opinion, Wijkverpleging en als je geen huisarts kunt vinden. Per soort zorg verschilt het of je in aanmerking komt voor wachtlijstbemiddeling:
Moet je langer dan 4 weken wachten op een eerste afspraak? Of langer dan 7 weken voor een operatie? Dan kom je in aanmerking voor wachtlijstbemiddeling. Bekijk eerst onze Zorgzoeker en zoek alternatieve ziekenhuizen.
We kunnen niet bemiddelen in het ziekenhuis waar je al onder behandeling bent omdat er dan sprake is van wachtlijstverdringing en dat mag niet. Bekijk meer informatie over zorg in het ziekenhuis.
Moet je langer dan 4 weken wachten voor je eerste afspraak? Of 10 weken voordat je behandeling start? Dan kom je in aanmerking voor wachtlijstbemiddeling. Bekijk eerst onze Zorgzoeker en zoek alternatieve GGZ zorgaanbieders.
We kunnen niet bemiddelen in de praktijk waar je al onder behandeling bent omdat er dan sprake is van wachtlijstverdringing en dat mag niet. Bekijk meer informatie over GGZ.
Ben je op zoek naar kraamzorg omdat er niet genoeg plek is bij de aanbieder waar je heen wilt? Dan kom je in aanmerking voor wachtlijstbemiddeling als je de volgende twee stappen hebt uitgevoerd:
- Gebruik onze Zorgzoeker om alternatieven te vinden.
- Maak een account aan op Kraamzorg1op1 en zoek daar naar aanbod.
Heb je de twee stappen uitgevoerd maar geen alternatief gevonden? Dan kom je in aanmerking voor wachtlijstbemiddeling.
Je komt in aanmerking voor wachtlijstbemiddeling als je van je behandelend arts een verwijzing hebt gekregen voor een second opinion. Goed om te weten: wij kijken alleen waar je snel terecht kunt. We kunnen geen advies geven waar je precies je second opinion wilt laten uitvoeren. Hulp nodig bij je ziekenhuiskeuze? Bekijk de website van ziekenhuischeck.nl.
Gebruik de Zorgzoeker voor het vinden van wijkverpleging in jouw buurt. Je komt in aanmerking voor bemiddeling bij wijkverpleging als je zelf, jouw huisarts of de transferverpleegkundige geen wijkverpleging kunt vinden.
Lukt het niet om wijkverpleging te vinden? Dan kom je in aanmerking voor bemiddeling als je nog geen wijkverpleging ontvangt. Belangrijk is dat de zorg die je wil ontvangen valt onder de Zorgverzekeringswet. Meer informatie daarover vind je op onze pagina over wijkverpleging.
Voordat je in aanmerking komt voor wachtlijstbemiddeling is het belangrijk dat je eerst zelf zoekt naar een nieuwe huisarts met de Zorgzoeker.
Lukt het je niet om er zelf één te vinden? En heb je in de plaats waar je woont daardoor geen huisarts? Dan kom je in aanmerking voor wachtlijstbemiddeling. We kunnen bij het bemiddelen geen rekening houden met specifieke voorkeuren, wensen of reviews.
Je komt niet in aanmerking als je al een huisarts hebt in jouw woonplaats. Als je door een conflict wil overstappen naar een andere huisarts kunnen wij je daar niet bij helpen. Als je een klacht hebt over je huisarts dan verwijzen we naar de klachtenprocedure bij je huisarts.
In 2024 hebben we door bemiddeling in de GGZ ervoor gezorgd dat 549 a.s.r. klanten gemiddeld 211 dagen eerder terecht konden. We zien dat we dat jaar vooral veel hebben kunnen bemiddelen bij zorg rondom ADHD waar de wachttijden erg lang zijn.
Bij ziekenhuisbehandelingen hebben we dat jaar 838 a.s.r. klanten geholpen met bemiddeling en zij werden daarbij gemiddeld 85 dagen sneller geholpen.
-
De regels voor wachttijden in ziekenhuizen en bij de GGZ zijn bepaald door de NZa.
-
Het voordeel van wachtlijstbemiddeling is dat je eerder behandeld zou kunnen worden.
Een nadeel kan zijn dat je langer moet reizen naar het ziekenhuis of de kliniek. En dat ook de vervolgbehandelingen daar plaatsvinden.
-
Wil je in het buitenland behandeld worden? Dan kunnen wij je eventueel bemiddelen naar Duitsland.
Meer informatie en de voorwaarden die gelden voor behandelingen in het buitenland lees je op de pagina over zorg in het buitenland.
-
Heb je een vraag of hulp nodig? Neem contact met ons op via één van onze contactmogelijkheden. Wij helpen je graag verder.