Ga naar de hoofdinhoud

Ben jij ondernemer en daarnaast verantwoordelijk voor (een deel van) de zorg van een naaste? Dan kan dat best nog wel wat uitdagingen met zich meebrengen. Hoe combineer je dit met het drukke ondernemersleven? Waar heb je recht op als mantelzorger? Je leest het in dit artikel.

Snel naar:
Zelfstandig ondernemer en mantelzorger? Hoe combineer je dat?

Wanneer een naaste hulpbehoevend is en jij neemt een deel van de zorg op je, dan ben je zonder dat je het door hebt al snel mantelzorger. Het begint bij een bezoekje aan een huisarts, het doen van boodschappen en al snel wordt het, afhankelijk van de situatie, een terugkerende gebeurtenis met verzorgende taken.Bejaarde ouders die hulpbehoevend worden, een zieke partner, een chronisch ziek kind. Mantelzorg van een geliefde kan mentaal en fysiek veel van je vragen. Hoe combineer je mantelzorg met het draaiende houden van je eigen onderneming? Hieronder een aantal tips:

  • Verdeel de zorg indien mogelijk. Als ondernemer ben je misschien flexibeler, omdat je geen baas hebt, maar dit betekent niet dat je het alleen hoeft te doen. Maak een goede planning voor jezelf en met de mensen om je heen die ook een deel van de zorg kunnen dragen.
  • Schakel hulp in van een professional, bijvoorbeeld een mantelzorgmakelaar als de zorgvraag te groot is.
  • Breng klanten en opdrachtgevers op de hoogte wanneer het invloed kan hebben op de bedrijfsvoering en opdrachten.
  • Vergeet jezelf niet. Als mantelzorger heb je soms niet door hoeveel tijd je besteedt aan de zorg van een naaste. Stel daarom duidelijke grenzen en plan ook ontspanmomenten in.
  • Maak een plan dat voor jou werkbaar is bij periodes van intensieve zorg. Kan iemand je taken waarnemen binnen het bedrijf? Of moet je hiervoor extern iemand inhuren?
  • Kijk of je zorg- of arbeidsongeschiktheidsverzekering hulp aanbiedt op het gebied van mantelzorg

Welke professionele hulp kan je inschakelen?

Als mantelzorger kun je de hulp inschakelen van verschillende organisaties. De gemeente kan vaak het beste hulp en ondersteuning bieden. Via hen kan je gebruik maken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet.

Elke gemeente heeft een andere regeling omtrent mantelzorgers. Kijk daarom op de website van jouw gemeente.

Ook kan je terecht bij MantelzorgNL. Dit is een landelijke vereniging die opkomt voor iedereen die zorgt voor een familielid, vriend of buur. Je kan bij hen terecht voor informatie en voorlichting, een spreekuur voor mantelzorgers en ze geven je indien nodig juridisch advies. Op zoek naar vervangende zorg voor jouw naaste? Lees hier meer.

Ook kan je terecht bij Zorgbelang. Dit is een landelijke belangenvereniging voor zorgvragers en heeft verschillende lokale steunpunten waar je met jouw vragen terecht kunt.

 

 

Doorgaanverzekering voor ondernemers

Met een Doorgaan­verzekering (zorgverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering in één) heb je recht op vervangende mantelzorg door Saar aan Huis tot €2700 per jaar. Zo krijg jij meer rust om te blijven werken aan je onderneming.

Wil je meer informatie over de Doorgaan­verzekering van a.s.r.? Lees het hier.

Wat als je arbeidsongeschikt raakt? Lees onze whitepaper!

Als je een eigen bedrijf runt én voor een naaste zorgt, dan rust er best een grote verantwoordelijkheid op je schouders. Wat gebeurt er met de onderneming en de zorg mocht je uitvallen? En wat betekent het voor je financiële situatie? Het is in zo'n situatie verstandig om na te denken over wat het betekent als je arbeidsongeschikt raakt. In deze whitepaper zetten we voor je op een rij welke mogelijkheden er zijn om je in te dekken voor deze risico’s. Download nu onze whitepaper en kom niet voor financiële verrassingen te staan!

Wij helpen je graag