Ga naar de hoofdinhoud
Home 3 tips voor een bijvriendelijke tuin
Een bij op lavendel - Dit is de tijd van doen - a.s.r.

3 tips voor een bijvriendelijke tuin

15 april 2021
Het gaat niet goed met de bij. Bijen zorgen voor de bestuiving van groente en fruit. Maar als bloemen steeds meer verdwijnen, moeten bijen steeds verder vliegen om aan voedsel te komen. Ook het gebruik van pesticiden maakt de bij niet blij. Hoog tijd om deze harde werkers een handje te helpen.
1. Kies voor bloemen en planten waar bijen van houden

Bijen hebben van het vroege voorjaar tot in het late najaar bloeiende planten nodig. Kies dus bloemen of planten die in verschillende maanden bloeien. Voor de lente zijn bijvoorbeeld judaspenning, sneeuwklokjes, krokussen en voorjaarsheide geschikt. Voor de zomer lavendel, vlinderstruik, stokroos en koninginnekruid. Voor het najaar zijn herfstaster en klimop geschikt en voor de winter winterheide en winterkamperfoelie. [Bron: bijvriendelijke plantenkalender] Op 22 april 2021 is het Nationale Zaaidag voor de bijen. The Pollinators stellen gratis biologisch bloemzaad beschikbaar via een van de vele voedselbanken voor de bij.

In het weekend van 17 en 18 april 2021 vindt de Nationale Bijentelling plaats. Elk type bij heeft verschillende behoeften. Daarom is het nuttig om te weten waar welk type voorkomt. Doe mee en meld je aan.

2. Creëer nestelplaatsjes
Honingbijen wonen natuurlijk in een bijenkast, maar wilde bijen kunnen gaan en staan waar ze willen en zitten graag in holletjes in de grond, spleten in de muur of op beschutte plekjes in tuinen. Je kunt ze helpen nestelplaatsjes te maken door bijvoorbeeld rommelhoekjes van vermolmd hout en holle takjes te creeëren of een bijenhotel op een zonnige plek neer te zetten. Zet de opening op het zuiden en zorg voor voldoende bijenvriendelijke bloemen in de omgeving.
3. Vermijd chemische bestrijdingsmiddelen
Heb je last van luizen in je planten of onkruid op je pad, gebruik dan geen bestrijdingsmiddelen met imidacloprid, thiacloprid, of acetamiprid. Dit zijn neonicotinoïden die giftig zijn voor de bij. Bijen sterven als deze bestrijdingsmiddelen op pollen en nectar van planten zitten. Kies daarom voor milieuvriendelijke oplossingen of zorg dat je tuin aantrekkelijk wordt voor de natuurlijke vijanden van luizen, onkruid en schimmels. Denk aan vogels, spinnen en egels. Wil je de bij blij maken, laat onkruid dan gewoon staan. Bijen zijn er gek op!
Landelijke initiatieven

Ook zonder tuin kun je de bij een handje helpen en een bijdrage doen via The Pollinators, een samenwerking tussen Nudge, de Bijenkorf en The Tipping Point. Het ondersteunt lokale initiatieven op het gebied van bestuiving en bijen. 
Honey Highway is een initiatief waarbij de bermen van Rijkswegen, Provinciale wegen, Spoorrails en Waterdijken ingezaaid worden met meerjarig streekeigen wilde Honey Highway bloemenzaden, afgestemd op de grondsoort en omstandigheden. Hierdoor is er voldoende voedsel zoals nectar en stuifmeel voor de bijen om te kunnen overwinteren.

a.s.r. en de bij
Om inheemse bijensoorten een handje te helpen, hebben we in onze tuin bijenkasten staan. Ook staat onze tuin vol met bloemen waar bijen veel van houden. We doen dit in samenwerking met de provincie Utrecht en Stichting Bloeyendael om een zo groot mogelijk deel van de buurt Rijnsweerd in Utrecht bijvriendelijk te maken.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven