Ga naar de hoofdinhoud
Home Benjamin (23): ‘Ik begon met beleggen zonder beleggingsstrategie en beleggingsdoel’
Benjamin Plat, jonge belegger, jongen, bos, natuur, bankje, ik denk vooruit, beleggen

Benjamin (23): "Ik begon met beleggen zonder strategie en doel"

Jonge beleggers aan het woord
11 juli 2022

Naam: Benjamin Plat  
Leeftijd: 23 jaar 
Woonplaats: Groningen  
Relatiestatus: Samen met Ilse 
Belegt sinds: Mei 2020 
Totaal ingelegd bedrag tot dusver: € 6.250  
Rendement: 22,5%  

Jonge belegger Benjamin Plat begon twee jaar geleden met beleggen. De coronacrisis leek hem een goed instapmoment. Een doordachte beleggingsstrategie had hij niet, een concreet beleggingsdoel evenmin. “Nu ben ik veel bewuster met mijn beleggingsstrategie bezig. Tot nu toe was ik best een offensieve belegger, maar ik ga mijn risico toch wat meer spreiden.”

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Steeds meer jongeren beleggen. Onderzoek laat zien dat 42% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar belegt. Belangrijkste motivatie: vermogen opbouwen voor later. In de rubriek ‘Jonge Beleggers’ vragen we jongeren de hemd van het lijf over hun beleggingsdoelen, beleggingsstrategie en de beste beleggingstips die ze ooit kregen. Deze week: Benjamin Plat.

Waarom begon je juist tijdens de coronascrisis met beleggen?

“Vóór die tijd vond ik beleggen al interessant. Ik studeerde Bedrijfskunde en was zeer geïnteresseerd in bedrijven en aandelen. Toen de coronacrisis uitbrak, ging de markt onderuit. Met zulke lage koersen leek het mij een goed moment om te beginnen met beleggen.”

Wat was je belangrijkste reden om te gaan beleggen?

“Vast geen verrassend antwoord, maar ik baalde ervan dat het geld op mijn spaarrekening niets opleverde.”

Waar belegde je die eerste periode in, en hoeveel?

“Ik had nog niet per se verstand van zaken. Ik belegde € 1.800 –– in Shell. Niet de meest groene optie, maar vooral een keuze op basis van rendement. Zo’n groot bedrijf is eigenlijk altijd een veilige keuze, vind ik. Ik kreeg gelijk: op die belegging maakte ik 100% rendement.”

Wat is je beleggingsdoel? 

“Een lastige vraag. In de eerste plaats zag ik beleggen vooral als alternatief voor sparen. Sinds ik beleg, snap ik pas goed hoe interessant het voor de lange termijn is. Liefst hoef ik mijn geld er de komende tientallen jaren niet uit te halen. Zo is mijn kans op hogere rendementen immers het grootst.”  
 
“Aan de andere kant ben ik ook het type dat vindt dat ‘ie nu leeft, en niet als ik 60 ben. Dus als ik over een aantal jaar mijn belegde geld nodig zou hebben om een huis te kopen, zou ik het er waarschijnlijk wel uithalen. Je hoort het: een goed doordacht beleggingsdoel heb ik niet. Vooralsnog beleg ik vooral omdat ik het kan missen, omdat het meer oplevert dan sparen en omdat ik het leuk vind.”  

Lees ook: Patrick belegt om over vijf jaar een huis te kunnen kopen 

Hoe ontwikkelde je een beleggingsstrategie?

“Ik ben nog steeds een beetje zoekende naar mijn beleggingsstrategie. Na Shell kocht ik aandelen in meerdere bedrijven. Ik verdiepte me in die bedrijven, ik wilde snappen wat ze doen en hoe ze ervoor staan. Ik beleg uiteraard in bedrijven waarvan ik denk dat ze het in de toekomst goed gaan doen.  
 
Een voorbeeld is Nokia. Van die oude telefoons, ja. Heel veel mensen denken dat het bedrijf uitgespeeld is, maar zij hebben juist hun belangrijkste processen omgeschakeld naar 5G-netwerken. Huawei is op dat gebied de grootste speler, maar ik vermoed dat Amerikaanse en West-Europese bedrijven in de toekomst liever voor een Europese partner kiezen, dan voor een Chinese partij. Dat soort overwegingen neem ik mee.”

Best een offensieve beleggingsstrategie, nietwaar?

“Klopt. Beleggen in losse aandelen brengt risico met zich mee. Op dit moment beleg ik voor 70% in aandelen en 30% in ETFs. De komende tijd wil ik die verdeling omdraaien: ik wil voor 70% in ETFs gaan zitten. Daar kleven door de spreiding minder risico’s aan en het is aantrekkelijker qua transactiekosten.” 

Lees ook: Welke manier van beleggen past bij jou?  

Hoe bepaal je in welke ETF's je gaat beleggen?

“Ik wil het meeste geld in de S&P 500 stoppen. Die staat bekend om z’n goede spreiding en hoge rendement. Daarnaast ben ik ook fan van gespecificeerde ETFs, zoals een ETF in semiconductors en chips. Chips zijn voor veel industrieën heel belangrijk, en zullen in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Ik investeer ook al een tijdje in clean energy ETFs. In 2030 moeten bedrijven veel minder CO2 uitstoten, en in 2050 moet de CO2-uitstoot zelfs nul zijn. Mij lijkt het dan logisch dat zo’n ETF het heel goed zal doen. Trends bepalen grotendeels waar ik in beleg.”

Heb je als student wel geld 'over' om te beleggen?

“Ik woonde op kamers, maar ging altijd heel verstandig met m’n geld om. Naast mijn studie heb ik altijd zo’n 16 tot 20 uur per week gewerkt, onder meer als teamleider in een supermarkt en als student-assistent op de universiteit. Het geld dat ik verdiende, zette ik voor een groot deel opzij. Dat is in de loop der tijd best aardig opgelopen.”

Ken jij veel studenten die beleggen?

“Ik heb een groep van acht vrienden die allemaal beleggen. We hebben het er vaak over en geven elkaar ook regelmatig tips. De ene tip pakt in de praktijk beter uit dan de andere, haha. We lezen er allemaal veel over. Over die onderzoeken en artikelen vertellen we elkaar dan weer. Een bijzonder nuttige bron van informatie.” 

Lees ook: Hoe financieel zelfstandig zijn studenten?

Benjamin, jonge belegger, jongen, natuur, groen, Ik denk vooruit, beleggen
Hoe vaak beleg je, en hoeveel?

“In het begin belegde ik elke twee maanden € 350. De afgelopen tijd ben ik daar minder consequent in. Ik zette afgelopen jaar ook wat geld opzij voor vakanties en leuke dingen. Toen de oorlog in Oekraïne begon, heb ik bijgekocht. In de zomer hoop ik af te studeren, en daarna mijn eerste ‘echte’ baan te krijgen. Daar hoort ook een ander salaris bij. Tegen die tijd wil ik weer naar een vaste inleg, liefst elke maand € 300.”

Hoe vaak check je hoe je beleggingen ervoor staan?

“Elke dag. Dat doe ik om te zien wat de koersen doen, maar ook omdat het een soort nieuwsgaring is geworden. Ik lees er allerlei artikelen over wat er gebeurt met bepaalde bedrijven en met de economie. Het is eigenlijk onderdeel van m’n dagelijkse rondje nieuws geworden.”

Heb je nog tips voor mensen die willen beginnen met beleggen?

“Veel mensen denken dat beleggen heel risicovol is. Maar je kunt het zo risicovol maken als je zelf wil. Praat er met iemand over die er verstand van heeft, en laat je door haar of hem op weg helpen.”  

Lees ook: 7 tips voor jongeren die willen beleggen (van beleggingsexpert Janneke Willemse)

De meningen in dit blog zijn die van de geïnterviewde en zijn geen directe afspiegeling van de standpunten van a.s.r. 

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }