Home Blogs van a.s.r. Deze goede voornemens kun je wél volhouden

Deze goede voornemens kun je wél volhouden

17 januari 2019

We maken massaal goede voornemens, maar we weten ook dat we er niet altijd in slagen om ze vol te houden. Waarom? De meeste goede voornemens doen pijn. Minder drinken, afvallen, meer sporten: ze kosten je tijd, geld en moeite. Halverwege januari is je eerste wijntje alweer op, heb je twee sportlessen gemist en de weegschaal staat nog steeds op het oude niveau. Al je goede voornemens laten varen? Nee, kies goede voornemens die makkelijk zijn én je ook nog eens geld opleveren.

Opzeggen en overstappen

Goede voornemens die mensen geld opleveren zijn bijvoorbeeld zuiniger aandoen, minder onnodige uitgaven, niet rood staan, de rekeningen op tijd betalen en meer sparen. Het leuke aan goede financiële voornemens is dat je dit direct voelt in je portemonnee. Bijvoorbeeld als je een maandelijks abonnement opzegt. Of op een andere manier zuiniger gaat leven. Dat kan natuurlijk op veel manieren. De meeste mensen kunnen besparen op boodschappen en winkelen. Ook op energie en abonnementen valt veel te besparen. Handige vergelijkingssites helpen daarbij. Overstappen op een andere energiemaatschappij levert je al snel zo’n € 200,- op. Ook stapten meer dan een miljoen Nederlanders dit jaar al over op een andere zorgverzekeraar. Dit kan overigens nog tot 1 februari. 

Grip op je geld

Door zuiniger te leven hou je geld over, maar geld sparen blijkt toch lastig. Het resultaat van sparen ervaar je namelijk pas (veel) later. Als je met pensioen gaat bijvoorbeeld. 

We geven je zes slimme tips om te zorgen dat je het goede voornemen ‘sparen’ (lees: sparen en/of beleggen) ook echt kunt realiseren:

1. Stel een haalbaar doel. S.M.A.R.T.
Rijk worden is voor sommige mensen een doel. Maar dat ben je niet zo maar. En tja, wat is rijk nou eigenlijk? De meeste goede voornemens slagen niet omdat mensen geen realistische, haalbare doelen stellen. Stel daarom S.M.A.R.T. doelen: Specific (specifiek, bijvoorbeeld ‘In 2019 wil ik €5.000,- euro sparen’), Measurable, (meetbaar, check je bankrekening), Attainable (haalbaar voor jou, in jouw situatie), Realistic (realistisch voor jezelf, in jouw situatie) en Timely (binnen een bepaalde tijdsspanne, bijvoorbeeld ‘Over 18 jaar heb ik € 10.000,- om mijn kind te laten studeren’). 

2. Maak een plan
Wat moet je doen om je doel te bereiken? En hoe je dit doen? Maak een plan in bijvoorbeeld Excel. Daarnaast is het slim om vooraf te bedenken wat het behalen van je doel in de weg kan zitten. Je kent jezelf het beste tenslotte. 

3. Maak je grote doel klein
Een slimme tactiek om je doel te bereiken is het opdelen van je doel in kleine, behapbare doelen. Een ton bij elkaar sparen om je huis af te lossen is veel geld, maar als je bedenkt wat je elk jaar / elke maand / elke week moet sparen om dit geld bij elkaar te krijgen, komt je doel ineens een stuk dichterbij. Heb je ook weer wat vaker iets te vieren bij het behalen van je doelen.

4. Visualiseer je voortgang en beloon jezelf
Geld zit tegenwoordig niet meer in een sok die steeds dikker wordt. Zorg daarom dat je zicht hebt op de voortgang van je spaarinspanningen. Je bankapp regelmatig checken helpt daarbij. Maar je kunt natuurlijk ook levensgrote papieren thermometer ophangen aan de binnenkant van een kastdeur. 

5. Maak het makkelijk
De meeste mensen zijn gemaksmensen. Zorg daarom dat het wegzetten van geld je zo min mogelijk moeite kost. Spaar automatisch of laat bijvoorbeeld iedere maand (direct nadat je salaris hebt ontvangen) een deel overboeken naar een beleggingsrekening. 

6. Begin ongemerkt
Geld sparen kan voelen als ‘verlies’. Een handig moment om te starten is daarom het moment dat je salaris stijgt. Je uitgavepatroon blijft hetzelfde en ongemerkt leg je iedere maand geld opzij. Na verloop van tijd groeit dit uit tot een mooi bedrag.

Volhouden

Hoe zorg je ervoor dat je dit jaar echt aan de gang gaat met je financiën? Goed om te weten: je bent niet alleen, want meer dan 80% van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens. Het loont dus de moeite eens om je heen te vragen, tips uit te wisselen en elkaar te stimuleren. Bekijk bijvoorbeeld eens naar wat er iedere maand in- en uitgaat (en wat je opzij kunt zetten). Of check hoe je verzekeringen, je hypotheek en je pensioen erbij staan en of er nog voordeel te behalen valt. Weet je niet goed waar je zelf moet beginnen? Praat eens met een (financieel) adviseur of gebruik één van de vele online tools. Succes!

WINACTIE

Wat zijn jouw beste tips om geld opzij te zetten voor later? Laat het ons weten! Mail naar info@ikdenkvooruit.nl en maak kans op het boek 'In 7 stappen naar een rijker leven' door Iris Brik.

Wilmar Zomer

Meer verhalen