Duurzaam schadeherstel is voor mij dus een relatief nieuw begrip. Dat heeft alles te maken met het feit dat ik een kind van mijn generatie ben; de wegwerpgeneratie. Gaat er iets kapot, dan koop je iets nieuws. Al ben ik het daar vanuit mijn idealen helemaal niet mee eens en probeer ik zo duurzaam mogelijke keuzes te maken, ook ik merk ik dat ik er gevoelig voor ben.
Robert: “Veel mensen hebben de neiging om te denken dat nieuw per definitie beter is. Wanneer er iets kapot is in huis en de verzekeraar wordt gebeld, is de eerste reactie vaak: ‘Ik betaal mijn hele leven lang netjes premie, ik heb recht op iets nieuws.’ Wij leggen mensen dan graag uit waarom vervangen juíst niet altijd de beste keuze voor hen is.”
Lees ook: schade laten herstellen is beter voor het milieu, maar wat heb jij eraan?
Om daar maar een paar redenen te noemen: als je herstelt in plaats van vervangt heb je minder grondstoffen nodig. Herstelmaterialen hoeven meestal van minder ver te komen. Dat is beter voor het milieu, want er is veel minder CO2-uitstoot en water nodig. Los daarvan kost het produceren van nieuwe materialen meer geld. Tot slot is herstellen ook in het belang van de klant: het is vaak sneller dan wachten op iets nieuws en het eindresultaat is minstens net zo mooi. Robert: “Mensen staan vaak versteld van het resultaat na een reparatie. Ze zijn dan heel blij dat ze er toch voor gekozen hebben niet voor iets nieuws te gaan.”