Home Blogs van a.s.r. Geld groeit wél aan de bomen: zo werkt passief inkomen

Geld groeit wél aan de bomen: zo werkt passief inkomen

05 maart 2021

“Geld groeit niet aan de bomen”, zeiden je ouders vroeger vast regelmatig tegen je. Feitelijk gezien hebben ze daarin natuurlijk gelijk. Maar er bestaan wel degelijk manieren om geld te verdienen zonder dat je hiervoor direct je tijd hoeft in te leveren. ‘Passief inkomen’ noemen we dat. Er zijn drie niveaus te onderscheiden: low, medium en high level passief inkomen. Wat dit betekent en hoe je hiervoor kunt zorgen lees je in dit blog.   

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Jonge vrouw achter laptop met poster van busje op achtergrond | Doelgericht beleggen | a.s.r. Ontdek beleggen bij a.s.r.
Tijd is schaars

In een dag zitten 24 uren en je kunt die tijd maar één keer besteden. Een groot deel daarvan is voor velen bestemd voor werk; de belangrijkste bron van inkomen. ‘Actief inkomen’ noemen we dat. Maar dat wil niet zeggen dat je in de resterende tijd geen geld zou kunnen verdienen. De hamvraag is hier: hoe kun je ervoor zorgen dat wanneer jij op het hockeyveld je dochter staat aan te moedigen (bijvoorbeeld), je ondertussen je geld voor je laat werken? Met andere woorden: hoe krijg je tóch die gewilde geldboom in je tuin geplant?

Low, medium en high level passief inkomen

Binnen het passief inkomen-domein bestaan drie niveaus. Dit is afhankelijk van hoeveel tijd het je kost. Er wordt onderscheid gemaakt tussen low level passief inkomen, medium level passief inkomen en high level passief inkomen. We leggen ze aan je uit.

  • 1. Low level passief inkomen: Iemand die in de categorie low level passief inkomen valt, besteedt relatief veel tijd aan het planten van een geldboom. Denk bijvoorbeeld aan het schrijven van een boek. Daar gaat waarschijnlijk heel veel tijd in zitten, maar eenmaal klaar pluk je hier (hopelijk) de vruchten van. Een boek moet misschien ook weleens geüpdatet worden, dus daar heb je ook wat werk aan.

  • 2. Medium level passief inkomen: Mensen die medium passief inkomen vergaren, doen dit bijvoorbeeld door middel van affiliate marketing via hun website. Dit betekent dat je via een link op je website een product van een verkoper verkoopt en daar een vergoeding voor krijgt. Als je een website hebt, kun je ook inkomsten vergaren uit bijvoorbeeld displayadvertenties.

  • 3. High level passief inkomen: Deze variant komt het dichtst in de buurt van slapend rijk worden of, om in de context van dit blog te blijven, die weelderig bloeiende geldboom in je achtertuin. Een high level passief inkomen staat nagenoeg gelijk aan inkomen dat je vergaart zonder daar noemenswaardige moeite voor te hoeven doen. Denk aan: het verhuren van een tweede woning of kamer via Airbnb, het online verkopen van foto’s en video’s onder licentie of beleggen.

     

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek ‘The Happy Financial’.

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
Beleggen voor een passief inkomen

Steeds meer mensen in Nederland beginnen met beleggen. Deels omdat sparen vrijwel niets oplevert. Beleggen brengt in tegenstelling tot sparen wel risico’s met zich mee: je inleg kan meer of minder waard worden. Maar: als compensatie voor het nemen voor risico’s krijg je ook dividend. Dat is het geld dat voor je werkt.

Een veelgehoorde misvatting is dat beleggen veel tijd kost, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Je kunt het namelijk ook uitbesteden (hier zijn wel kosten aan verbonden). Zo hoef je niet de hele dag de koersen in de gaten te houden bijvoorbeeld.

Lees ook: Beginnen met beleggen: 7 tips van beleggingsexpert Janneke Willemse

Voor welke vormen van passief inkomen ga jij?

Deze vraag is uiteraard niet zo klip-en-klaar te beantwoorden. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder je beschikbare startkapitaal, affiniteit met een bepaalde branche, je beschikbare tijd en je expertise. Laat deze stof eens op je inwerken, begin klein en laat het geld voor je werken.

Let op: Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) jouw inleg verliezen. ASR Vooruit B.V. is onderdeel van a.s.r.

Ik denk vooruit

Meer verhalen over Ik denk vooruit