Home Blogs van a.s.r. Hoeveel moet je sparen om miljonair te worden?

Hoeveel moet je sparen om miljonair te worden?

26 februari 2019

Miljonair worden is nooit mijn droom geweest, maar achteraf – gezien mijn plannen – was dat niet verkeerd geweest. Inmiddels ben ik 38 en zag ik de afgelopen decennia meerdere dromen uitkomen - afstuderen, een tijdje in het buitenland wonen, moeder worden, eigen baas worden - maar miljonair ben ik niet. Niet in de verste verte. Toen ik onlangs op een artikel in het FD stuitte met de kop ‘Hoe word je miljonair?’, trok dat uiteraard mijn aandacht.

Wil jij ook financieel vooruit?

Ontvang Vooruit Mail voor inspirerende verhalen en handige tips.

Schrijf je in!

Het goede nieuws: ook ik kan nog miljonair worden

Ik ben van mening dat je voor een comfortabel leven geen miljonair hoeft te zijn, maar dat het je op bepaalde fronten makkelijker maakt is volgens mij een feit. In sparen ben ik op sommige momenten best goed geweest (mijn eerste werkende jaren); op andere momenten aanzienlijk minder (de eerste jaren als moeder). Nu ik niet langer alleen voor mezelf verantwoordelijk ben, ontkom ik er niet aan om te kijken hoe ik de komende jaren m’n bescheiden kapitaal kan laten groeien. Met andere woorden: of ik een inhaalslag kan inzetten om alsnog miljonair te worden.

Eerst het goede nieuws: ja, ik kan nog miljonair worden! Nu het minder goede nieuws: het komt me niet aanwaaien. Sterker nog: een miljoen bij elkaar harken vergt behoorlijk wat (financiële) offers en energie.

Hoeveel moet ik elke maand opzij zetten?

Laten we de formules en berekeningen van het FD er even bij pakken. Ervan uitgaande dat ik net als de rest van Nederland tot mijn 68ste doorwerk, heb ik dus nog precies dertig jaar de tijd om te sparen. En niet weinig ook: vanaf nu moet ik elke maand 998 euro opzij zetten. Als ik over dat bedrag 6% rendement weet te behalen, is mijn spaargeld op mijn 68ste verjaardag 1 miljoen euro waard. Hoera.

Meer verhalen & tips?

Ontvang Vooruit Mail & win het boek 'The Happy Financial' van finance influencer Marjan Heemskerk.
vrouw bril laptop koffie

Op m’n 30ste was de helft al genoeg geweest

Leuk en aardig, maar 998 euro is in een doorsnee maand zomaar de helft van mijn inkomen. Als ik dat vanaf nu niet meer tot mijn directe beschikking heb, gaan de balletlessen van mijn dochter onherroepelijk op de schop en zal ik minder zorgeloos door de Albert Heijn rondlopen. Pijnlijk weetje: als ik deze wijsheid eerder gehad had en op m’n 30ste was begonnen met sparen, had ik elke maand ‘slechts’ 573 euro opzij hoeven zetten - inflatie ingecalculeerd. Immers, geld wordt met de toenemende inflatie op den duur nou eenmaal minder waard. Om het maar niet te hebben over de slimmeriken die er al in hun twintiger jaren (inderdaad, de jaren waarin je verreweg de meeste inkomsten en minste uitgaven hebt!) mee beginnen. Klinkt interessant? Bekijk hieronder wat jij aan de kant moet zetten om miljonair te worden.

Tabel

Hoger rendement betekent een hoger risico

De crux van het verhaal zit ‘m natuurlijk in de hoeveelheid rendement. Lukt het me een manier te vinden waarbij ik niet 6% (en dat is relatief gezien al best veel), maar een indrukwekkende 9% rendement krijg, heb ik ineens aan 546 euro spaargeld per maand genoeg. Beleggen wordt daarmee een interessante optie. Dat is het ook, maar een hoger rendement krijg je natuurlijk niet zomaar. Wie een hoger rendement wil, loopt automatisch ook een hoger risico. Het devies: laat je heel goed adviseren als je de beleggingsmarkt op gaat.
 
Dat is ook wat ik ga doen: een afspraak maken met een beleggingsadviseur. Want vanaf nu elke maand 998 euro opzij zetten gaat me met de beste wil van de wereld niet lukken. Dat hoeft gelukkig ook niet: het is helemaal niet mijn ambitie om miljonair te worden. Met een half miljoen ben ik meer dan tevreden!

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit