Ga naar de hoofdinhoud
Home Hoe word je miljonair: zoveel heb je nodig
Vrouw, laptop, oranje hemd

Hoe word je miljonair: zoveel heb je nodig

18 november 2021

Miljonair worden is nooit mijn droom geweest. Achteraf was het niet verkeerd geweest. Inmiddels ben ik 38 en zag ik mijn dromen uitkomen: afstuderen, in het buitenland wonen, moeder worden en voor mezelf beginnen. Een vriendin van mij vroeg laatst wat ik zou doen met een miljoen. Die vraag zette me aan het denken: hoe word je miljonair? Ik zocht het uit.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Het goede nieuws: miljonair worden kan nog! 

Ik ben van mening dat je voor een comfortabel leven geen miljonair hoeft te zijn. Dat het je op bepaalde fronten makkelijker maakt geloof ik wel. In sparen ben ik op sommige momenten best goed geweest, zoals in mijn eerste werkende jaren. Dat lukte minder toen ik moeder werd. Toen mijn dochtertje ouder werd leek het mij een goed idee om te kijken hoe ik mijn bescheiden kapitaal kan laten groeien. Met andere woorden: of ik een inhaalslag kan inzetten om alsnog miljonair te worden.

Het goede nieuws: ik kan nog miljonair worden. Nu het minder goede nieuws: het komt me helaas niet aanwaaien. Sterker nog: een miljoen bij elkaar harken gaat mij behoorlijk wat (financiële) offers en energie kosten.

 

Hoeveel moet ik elke maand opzij zetten?

Laten we er wat formules en berekeningen bij pakken (zie tabel hieronder). Ervan uitgaande dat ik net als de rest van Nederland tot een leeftijd van 68 jaar werk, heb ik nog precies 30 jaar de tijd om geld opzij te zetten. En niet zo’n klein bedrag ook: vanaf nu zou ik elke maand € 998 opzij moeten zetten. Als ik over dat bedrag 6% rendement weet te behalen, zal ik op mijn 68ste verjaardag een bedrag van € 1 miljoen bij elkaar hebben.

Let op: beleggen brengt ook kosten met zich mee en dat zorgt voor een lager rendement.

Op m’n 30ste was de helft al genoeg geweest

Leuk en aardig, maar € 998 is in een doorsnee maand zomaar de helft van mijn inkomen. Als ik dat vanaf nu niet meer tot mijn directe beschikking heb, kunnen de sportlessen van mijn dochter niet meer doorgaan. Ook zal ik minder zorgeloos door de Albert Heijn kunnen lopen. Pijnlijk weetje: als ik op m’n 30ste was begonnen met geld opzijzetten, had ik elke maand ‘slechts’ € 573 nodig - inflatie ingecalculeerd. Dit is dus een stuk lager - het scheelt € 425. Immers, geld wordt met de toenemende inflatie op den duur nou eenmaal minder waard. 

Bekijk hieronder in de tabel van het FD (2019) wat jij aan de kant moet zetten op jouw leeftijd om miljonair te worden. 

Hoeveel sparen tot je miljonair bent, geld opzij zetten, Ik denk vooruit
Miljonair worden met beleggen? 

De kern van het verhaal zit ‘m natuurlijk in de hoeveelheid rendement. Lukt het me een manier te vinden waarbij ik niet 6% maar 9% rendement krijg, heb ik ineens aan € 546 per maand genoeg. Beleggen wordt daarmee een interessante optie.  Dat is het ook, maar een hoger rendement krijg je natuurlijk niet zomaar. Als je een hoger rendement wil, helpt het om meer risico te nemen. 
 
Wat ik ga doen? Een afspraak maken met een beleggingsadviseur. Want vanaf nu elke maand € 998 opzijzetten gaat me met de beste wil van de wereld niet lukken. Dat hoeft gelukkig ook niet: het is helemaal niet mijn ambitie om miljonair te worden. Wat meer financiële vrijheid is al heel fijn. Met een half miljoen euro op de bank ben ik al meer dan tevreden!

Ontdek wat kan, krijg een plan

De vrijheid hebben om wat minder te werken. Je kinderen laten studeren. Wat jouw doel ook is, je hebt een plan nodig om dit te bereiken. Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Dit blog is eerder gepubliceerd op 26 februari 2019 en is geschreven door Maartje. 

Ik denk vooruit

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }