Home Blogs van a.s.r. Investeren in de eerlijke en duurzame Fairphone

Investeren in de eerlijke en duurzame Fairphone

02 juli 2020

De elektronica-industrie is één van ’s werelds snelst groeiende sectoren. De keerzijde is dat de productie vaak plaatsvindt in lagelonenlanden, waar de arbeidsomstandigheden uitermate slecht zijn. Het Nederlandse bedrijf Fairphone verzet zich tegen uitbuiting in mineraalmijnen in Afrika en de hoge werkdruk in Aziatische assemblagehallen en wil door eigen smartphones op een verantwoorde manier en met duurzame materialen te produceren de elektronica-industrie van binnenuit veranderen.

Om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. Maar dan niet morgen, maar gewoon vandaag. Zoals investeren in de duurzame Fairphone. Bekijk wat a.s.r. nog meer doet op Dit is de tijd van doen.

Lage milieu-impact

De doelstelling van Fairphone is het ontwikkelen en produceren van een telefoon met een lage milieu-impact, een eerlijk loon en goede en veilige werkomstandigheden voor de werknemers die de telefoons maken. Fairphone verkoopt telefoons die ‘eerlijk en transparant’ worden geproduceerd. Het bedrijf laat zo zien dat het mogelijk is om als commercieel bedrijf een positieve impact op de maatschappij te hebben.

Onderdelen recyclen

De smartphones die gemaakt worden door Fairphone zijn modulair. Wat veel onnodig afval voorkomt. Het doel van een modulaire telefoon is om deze makkelijk uit elkaar te kunnen halen en te repareren. Dat zorgt ervoor dat je alleen het gedeelte hoeft aan te schaffen wat kapot is of om een andere reden vervangen moet worden. Zo zorg je er zelf voor dat je telefoon altijd aan je wensen blijft voldoen.

Revolutie

Het uiteindelijke doel van Fairphone is een revolutie in de telefoonbranche. Het bedrijf wil stap voor stap de productieketen van smartphones veranderen. Dit moet eerlijker volgens het bedrijf. Iedereen die aan telefoons werkt moet daarvoor een eerlijk loon krijgen met goede, veilige arbeidsomstandigheden. Dat is bij veel productieketens nog niet het geval.

PYMWYMIC

Met geld van investeerders wil Fairphone innovatieve oplossingen ontwikkelen voor smartphones. Eind 2017 ontving dit bedrijf een investering van 6 miljoen euro via PYMWYMIC. Dit staat voor ‘Put Your Money Where Your Meaning Is Community’ en brengt investeerders samen om duurzame bedrijven aan kapitaal te helpen. a.s.r. is een van de investeerders in PYMWYMIC.

Christel van Capelleveen