Ga naar de hoofdinhoud
Home Joost (19) "Zekerheid heb je nooit, maar je kunt risico wel beperken"
Joost, jongen, straat, muur, Ik denk vooruit, beleggen

Joost (19): “Zekerheid heb je nooit, maar je kunt risico wel beperken”

Jonge beleggers aan het woord
05 juli 2022

Als 17-jarige besluit jonge belegger Joost dat zijn spaargeld een beter lot verdient. Hij begint met beleggen. Twee jaar later kijkt de student tegen een rendement van 126% (!) aan. Maar heus niet elk schot is raak. “Toen ik voor € 600 het schip inging, heb ik een paar dagen intens gebaald.”

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doelen of je pensioen?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Steeds meer jongeren beleggen. Onderzoek laat zien dat 42% van de Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar belegt. Belangrijkste motivatie: vermogen opbouwen voor later. In de rubriek ‘Jonge Beleggers’ vragen we jongeren de hemd van het lijf over hun beleggingsdoelen, beleggingsstrategie en de beste beleggingstips die ze ooit kregen. Deze week: Joost de Wit.

Naam: Joost de Wit
Leeftijd: 19 jaar
Woonplaats: Dinteloord (vlakbij Roosendaal) 
Baan: Expediteur bij een logistieke onderneming
Belegt sinds: Maart 2020
Totaal ingelegd bedrag tot dusver: € 11.500
Rendement: 126% 

Gefeliciteerd, je bent de jongste belegger in de rubriek!

“Ha, dank je wel. Twee jaar geleden was ik volgens mij echt de eerste in mijn omgeving die met beleggen begon. Vrienden waren er totaal niet mee bezig. De laatste tijd hoor ik wel steeds meer mensen om me heen die beginnen met beleggen.”

Hoe kwam jij er bij om met beleggen te beginnen? 

“Ik had best wat spaargeld op de bank staan. Ik heb al jarenlang bijbaantjes en spaarde altijd goed. Dat kreeg ik van mijn ouders en ook van mijn opa en oma met de paplepel ingegoten: ‘sparen, sparen en nog eens sparen’, luidde het motto. Ik leef niet heel zuinig, maar geef niet graag geld uit aan onnodige dingen zoals dure kleren of zinloze gadgets. Bovendien woon ik nog thuis, dat helpt. Toen corona uitbrak, duurde het heel lang voordat mijn school – ik studeer International Business – het online onderwijs op orde had. In die tijd ben ik me gaan verdiepen in beleggen.”

En toen?

“Vrij snel deed ik mijn eerste inleg van € 500. Ik opende twee beleggingsrekeningen, eentje speciaal voor studenten en een bij een bank. Zoveel wist ik er ook nog niet van, en rekende er wel op dat ik hier en daar nog een verkeerde keuze zou maken. M’n geld verdeelde ik voor 40% in aandelen en voor 60% in ETFs. Aandelen zijn risicovoller, terwijl ETFs relatief best veel zekerheid bieden. Het leek me een verstandige manier om te beginnen.” 

Lees ook: 8 tips voor jongeren die willen beleggen

Wat is je beleggingsdoel?

“Ik wil schuldenvrij de toekomst in. Toen ik 18 werd, beloofde ik mijn ouders dat ik het grootste deel van m’n kosten zelf zou gaan betalen. Mijn telefoon, zorgverzekering, telefoonabonnement, voetbalcontributie en zelfs Netflix en Spotify betaal ik sinds vorig jaar allemaal zelf. Mijn ouders betalen alleen mijn opleiding. Op de langere termijn kan ik me voorstellen dat ik mijn belegde geld gebruik om een huis te kopen. Uiteindelijk is financiële onafhankelijkheid mijn belangrijkste doel.” 

Lees ook: Patrick belegt om over vijf jaar een huis te kunnen kopen

Joost, jongen, straat, wandelen, Ik denk vooruit, beleggen
Hoe bepaalde je je beleggingsstrategie?

“De strategie die ik in het begin koos heb ik eigenlijk nog steeds. Het is de zogeheten CANSLIM-strategie. Daarbij richt je je vooral op aandelen die op de middellange termijn veel groeipotentie hebben. Om te bepalen welke bedrijven in aanmerking komen, maak je een gedegen fundamentele en een technische analyse. Mijn eerste inleg investeerde ik grotendeels in Post.nl en ASML, omdat ik er vanuit ging dat zij op de middellange termijn goed van de coronapandemie zouden profiteren.”

Kreeg je gelijk?

“En hoe! Nooit eerder bestelden mensen zoveel pakketjes als de afgelopen twee jaar. Ook ASML deed het tijdens de crisis ongelooflijk goed. Mijn enorme rendement dank ik vooral aan deze twee investeringen.” 

Ook wel eens een misser gehad?

“Zeker. Vorig jaar kwam een nieuwe game van Rockstar Games uit, de maker van het zeer populaire spel GTA V. De verwachtingen waren hooggespannen, vooral omdat ik deze games zelf ook graag speel. Ik dacht slim te zijn en kocht al vroeg voor zo’n € 600 aandelen in het moederbedrijf Take Two Interactive. Toen het spel eenmaal uit was, bleek ‘ie vol bugs te zitten. Een terugroepactie was het gevolg.  Daar heb ik wel een paar dagen flink van gebaald.” 

Wat leerde je van die misstap?

“Dat ik me te veel had laten leiden door m’n eigen enthousiasme. Waar ik normaal gesproken goed onderzoek doe, zocht ik nu onbewust vooral naar positieve berichten. Kritische reviews van experts liet ik links liggen. Het was een goede les om altijd mijn fundamentele en technische analyse op orde te hebben voordat ik ergens in investeer.”

Waar haal je de informatie vandaan?

“Ik lees veel boeken over beleggen. Zo vind ik De Intelligente Belegger van Benjamin Graham een heel waardevol boek, en ook uit het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse haal ik heel veel tips en inspiratie. En natuurlijk usual suspects zoals het FD, Bloomberg en een aantal specifieke beleggingssites.” 

Lees ook: Beginnen met beleggen? 7 tips van beleggingsexpert Janneke Willemse

Hoe vaak beleg je, en hoe veel?

“Na die eerste € 500 legde ik elke maand € 100 in. Inmiddels is dat opgelopen tot € 400 per maand, soms zelfs iets meer. Met dank aan mijn bijbaantje, stagevergoeding en mijn relatief lage maandelijkse kosten.”

Beleg je nog steeds alleen in aandelen en ETF's?

“Inmiddels heb ik mijn portefeuille uitgebreid. Hoe meer je spreidt, hoe meer zekerheid, en hoe minder risico. Sinds een tijdje investeer ik ook in goud en crypto, en doe ik af en toe wat optiehandel. Optiehandel is aanzienlijk offensiever; daarbij ga ik echt voor kortetermijnwinst. Dat doe ik maar af en toe, omdat ik er dan een paar dagen echt 24/7 mee bezig moet zijn. Daar heb ik niet vaak tijd voor, en ook niet altijd zin in. Mijn andere beleggingen wil ik zo lang mogelijk niet aankomen. De buy-and-hold-strategie, dus.”    

Heb je nog tips voor andere beleggers?

“Begin zo jong mogelijk! Ook een klein bedrag kan op termijn heel groot worden. Kijk wat je op je spaarrekening hebt staan en wat je daar gezien de hoge inflatie, lage rente en dalende koopkracht beter mee zou kunnen doen. Zekerheid heb je nooit, maar door goed te spreiden en in meerdere beleggingsproducten te investeren, kun je je risico beperken. Later zul je jezelf dankbaar zijn.” 

De meningen in dit blog zijn die van de geïnterviewde en zijn geen directe afspiegeling van de standpunten van a.s.r.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }