Ga naar de hoofdinhoud
Home 'Koks koken voor Utrecht': maaltijden voor hulpbehoevende stadsgenoten
a.s.r. collega Mandy bezorgt maaltijden bij een oude mevrouw in het kader van 'Koks koken voor Utrecht' | Dit is de tijd van doen | a.s.r. doet het

'Koks koken voor Utrecht': maaltijden voor hulpbehoevende stadsgenoten

15 mei 2020

a.s.r. ondersteunt de actie ‘Koks koken voor Utrecht’. Deze Utrechtse maaltijdservice is een samenwerking tussen verschillende bedrijven en organisaties in Utrecht. De warme maaltijden zijn bedoeld voor hulpbehoevende stadsgenoten, zoals eenzame mensen en mensen met een laag inkomen.

Koks koken voor Utrecht

De actie 'Koks koken voor Utrecht' is een initiatief van de Vrijwilligerscentrale Utrecht, de Utrechtse Uitdaging en Rabobank Utrecht. Omdat bij een aantal bedrijven in Utrecht de bedrijfskeuken sinds de coronacrisis niet meer gebruikt werd, ontstond het idee om de keuken en het keukenpersoneel in te zetten om gezonde warme maaltijden te bereiden en die thuis te bezorgen bij hulpbehoevende stadsgenoten. Omdat we bij a.s.r. nog steeds zo veel mogelijk thuiswerken stond bij ons daarmee het koken op een laag pitje. Reden dus om onze keuken ter beschikking te stellen aan ‘Koks koken voor Utrecht’, waar door de koks Dave, Robin, Patrick, Michel en Cees van onze cateraar Facilicom nu lekkere en gezonde maaltijden worden bereid.

Hulpbehoevende stadsgenoten

De actie begon kleinschalig met enkele bedrijfskeukens die via de Vrijwilligerscentrale gezonde maaltijden gingen bereiden en thuisbezorgen bij hulpbehoevende stadgenoten. In eerste instantie werden 25 adressen bediend, maar het idee sloeg ook aan bij de Utrechtse Uitdaging en NL Cares en de bedrijven Sligo en Driessens Food werden bereid gevonden om – in elk geval tijdelijk - gratis ingrediënten beschikbaar te stellen. Door een stadsbrede samenwerking konden al meer dan 700 maaltijden uitgedeeld worden aan eenzame mensen, mensen met een laag inkomen, daklozen (via Leger des Heils) en mensen met een fysieke of mentale beperking. Zij maken normaal gesproken gebruik van initiatieven zoals Resto Vanharte en Buurtbuik, die door het Corona-virus nu gesloten zijn. De maaltijden worden door vrijwilligers rondgebracht en ook a.s.r. collega’s steken hierbij de handen uit de mouwen.

Voorbeeld vrijwillige inzet en samenwerking

‘Koks koken voor Utrecht’ kwam uitgebreid ter sprake in een videogesprek dat de directeur van de Vrijwilligerscentrale donderdag 16 april had met minister president Mark Rutte. Het project is een prachtig voorbeeld van de kracht van vrijwillige inzet én samenwerking. Sinds de start eind maart zijn er al meer dan 700 gezonde maaltijden bezorgd bij stadsgenoten die het hard nodig hebben. Het doel is om dat de komende weken te verhogen naar in totaal minimaal 1250 gezonde maaltijden. Met bijdragen van het Oranjefonds en het Ondernemersfonds Utrecht zijn alle benodigde ingrediënten hiervoor ook gegarandeerd.

Werkwijze 'Koks koken voor Utrecht'
  • Deelnemende keukens bedenken recepten en maken boodschappenlijstjes.
  • Sligro en Driessen Food leveren de ingrediënten, gedeeltelijk gesponsord.
  • Elke werkdag maken de keukens de benodigde maaltijden en zorgen dat die tussen 14.30 - 15.00 uur klaarstaan.
  • De Vrijwilligerscentrale regelt voldoende vrijwilligers op elke locatie, die de maaltijden ophalen en met eigen vervoer rondbrengen naar de mensen. 
 

'Koks koken voor Utrecht' is een samenwerking tussen VC Utrecht, de Utrechtse Uitdaging, NL Cares Utrecht, Absoluta, a.s.r., Barilla, Creative Valley, Driesen Food, Help een Happie, Interim2day, Ondernemersfonds Utrecht, Oranjefonds, De Pizzabakkers, Rabobank Utrecht en Sligro Utrecht.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven