Home Blogs van a.s.r. Stress als millennialskwaal? Herken de signalen!

Stress als millennialskwaal? Herken de signalen!

09 augustus 2021

Een uitdagende baan, verre vakanties, een leuke partner. De verwachtingen zijn hooggespannen. Bij jezelf én bij je omgeving. Als dertiger wil je alles uit het leven halen. Het kost alleen best wat tijd en energie om het perfecte plaatje na te streven. En dan komt een paniekaanval of onverwachte huilbui. Je wuift het weg met vermoeidheid na een avondje stappen. Maar misschien zijn het de eerste signalen van een burn-out. Herken jij de signalen?

Sta eens stil bij je mentale fitheid

Herken jij de signalen van stress en burn-out?

Doe de gezonde twijfeltest Meer over stress en burn-out
Keuzestress

Niet eerder had een generatie zoveel kansen, mogelijkheden en vrijheid. Millennials zijn opgegroeid met het idee dat ze alles kunnen bereiken. Maar ook al lijk je alles mee te hebben, je bent ook onderdeel van de generatie met flexibele contracten, weinig kansen op de oververhitte woningmarkt en een flinke studieschuld. En al die mogelijkheden en vrijheid geven ook keuzestress. Maak je eerst carrière of begin je aan een gezin? Kies je voor die baan in de buurt of toch bij dat toffe bedrijf iets verder weg? En dat alles met de bijbehorende onzekerheid: is mijn keuze wel de beste, wat als iets anders beter is? 

Millennialskwaal?

Van de 25 tot 35-jarigen geeft 21% aan soms last te hebben van burn-out-achtige klachten. Stress lijkt echt een millennialskwaal. Meer dan voorgaande generaties lijken de dertigers last te hebben van de veeleisende samenleving: de prestatiedruk ligt hoog en ondertussen moet je online het perfecte leven leiden. Die torenhoge verwachtingen en de daarbij komende druk om constant te presteren en online zichtbaar te zijn, kunnen op een gegeven moment z’n tol eisen. Je had het niet zo door, want ook je vrienden leiden dit leven. Toch is dat geen goede graadmeter, want elk individu reageert weer anders op stress. 

Neem signalen serieus

Het is belangrijk dat je je eigen signalen serieus neemt. Vermoeidheid, prikkelbaar zijn, onverwachte huilbuien, slecht slapen, hoofdpijn of paniekaanvallen kunnen symptomen zijn dat er iets aan de hand is. Herken de signalen en praat erover met anderen. En begrijp dat het geen falen is. Wil je weten hoe jij ervoor staat? Doe dan onze ‘gezonde twijfeltest’. De test helpt je om signalen van te veel stress eerder te leren herkennen en er actie op te ondernemen. En dat helpt je weer bij het voorkomen van erger. 

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Gezonde twijfels