Ga naar de hoofdinhoud
Home Waarom maar een kwart van de Nederlanders financieel gezond is
Man, kind, bomen, Ik denk vooruit, financieel gezond

Waarom maar een kwart van de Nederlanders financieel gezond is

Hoe financieel gezond ben jij?
18 januari 2022

Lukt het je elke maand om de rekeningen te betalen? Heb je een goed beeld van je maandelijkse uitgaven? Heb je een aardige buffer en denk je al na over je pensioen? Als het antwoord op al deze vragen ‘ja’ is, is de kans groot dat je financieel gezond bent. Helaas geldt dat voor veel Nederlanders niet: ongeveer driekwart heeft zijn financiën niet (volledig) op orde, blijkt uit recent onderzoek. In dit blog ontdek je waar dit aan ligt en wat jij kunt doen om jouw financiële gezondheid te verbeteren.

Hoe financieel fit ben jij?

Krijg binnen 10 minuten inzicht in je financiële situatie, nu én later. En zet je eerste stap vooruit.

Doe de check

Voor dit blog hebben we vanuit a.s.r. Lars (28), Marieke (33) en Stella (39) een aantal vragen gesteld met betrekking tot financiële gezondheid.

Hoe staat het met onze financiële gezondheid?

Het ligt voor de hand om te denken dat iemand met schulden financieel ongezond is. En dat iemand met een goed inkomen en een buffer financieel gezond is. Zo zwart-wit is het niet. Dat is het nuttige van het onderzoek van Deloitte (november 2021, onder 5.000 Nederlanders): er werd verder gekeken dan alleen maar naar ons inkomen, de uitgaven en het spaar- en leengedrag. Ook onze algehele kennis van financiële zaken is meegenomen.  

‘Ik wilde wel sparen, maar het lukte niet’

Aan kennis van financiële zaken ontbreekt het bij Lars (28) niet. Hij studeerde nota bene economie. Maar om te zeggen dat hij zijn geldzaken op orde heeft… helaas. Lars: “Als student lukte het me niet om te sparen. Vrijwel al het geld dat ik met mijn bijbaantje in de horeca verdiende, ging op. Aan huur, studieboeken en leuke dingen doen. Na mijn studie vond ik een leuke baan. Sindsdien woon ik bij weer mijn ouders. Ik zou wel iets kunnen huren, maar liever spaar ik de komende jaren flink zodat ik hopelijk over een paar jaar een starterswoning kan kopen. Dat is mijn eerste doel. Pas daarna kan ik aan mijn financiële toekomst gaan werken.”

Lees ook: ontdek waarom steeds meer millennials beleggen voor later

Geen financiële langetermijnvisie

Kortetermijnvisie is een van de belangrijkste oorzaken van financiële ongezondheid. Veel mensen hebben er last van: het onderzoek laat zien dat 25-35% van de Nederlanders niet bezig is met de lange termijn. Door vooral oog voor de korte termijn te hebben en niet over later na te denken, handelen mensen impulsiever. Zo lenen mensen liever geld om iets meteen te kunnen kopen, in plaats van ervoor te sparen. Dat vergroot het risico op betalingsachterstanden en het maakt het moeilijker om financieel rond te kunnen komen.

Jongeren tussen 25 en 34 financieel het meest ongezond

Dat jongeren vaak minder financieel gezond zijn dan ouderen, komt niet als een verrassing. Mensen tussen de 55 en 64 jaar zijn financieel het meest gezond. Daartegenover staan jongeren tussen de 25 en 34 jaar die hun zaakjes het minst goed op orde hebben. Slechts 21% van de jongeren in die leeftijdscategorie zijn financieel gezond te noemen.

Ik beleg zelf al een paar jaar, net als veel van mijn vrienden

Marieke

Groep in opkomst: jonge beleggers

Marieke (33) behoort tot die 21%. De onderzoeksresultaten verbazen haar. “Ik heb juist het idee dat jonge mensen steeds bewuster met hun financiën bezig zijn. Toen ik zes jaar geleden begon met werken, opende ik een beleggingsrekening. Daar stortte ik elke maand € 150 op. Inmiddels maak ik elke maand € 250 over naar mijn beleggingsrekening. Het bedrag is intussen flink opgelopen. Ik ben niet de enige: veel van mijn vrienden beleggen ook al jaren. Natuurlijk maakte corona het de afgelopen anderhalf jaar makkelijker om minder geld uit te geven.” Toch zijn er ook nog een heleboel mensen die niets doen met geld dat ‘over’ is. Maar liefst tweederde van de Nederlandse huishoudens houdt aan het eind van de maand geld over.
 
Lees ook: ‘Mede door mijn beleggingen ligt mijn droom binnen handbereik’ – Zzp’er Marleen (27)

Geld op een spaarrekening

Ongeveer eenderde van de mensen investeert dit geld, bijvoorbeeld door het te beleggen. Zo’n 40% van de mensen kiest ervoor om hun geld op een spaarrekening te laten staan, ondanks de lage, of zelfs negatieve rente. Volgens het rapport is dat omdat mensen niet bekend zijn met beleggen. Mensen weten weinig over de verschillende mogelijkheden om te beleggen en weten niet ze het aan zouden moeten pakken. Ook speelt mee dat mensen bang zijn hun inleg of een deel ervan te verliezen.
 
Lees ook: ‘4 grootste misvattingen over beleggen’ 

Er valt op veel terreinen flinke winst te behalen. Het sleutelwoord: planning

Financiële planning

Er valt op veel terreinen flink wat winst te behalen, stelt het rapport. Niet alleen voor mensen die hun zaken niet goed op orde hebben, maar ook voor mensen die dat wél hebben. Het sleutelwoord: planning. Bijna eenderde van de Nederlanders (31%) maakt geen financiële plannen. En huishoudens die wél plannen maken (36%), kijken daarbij niet verder vooruit dan een jaar.

Maak een financieel plan

“Wie zijn eigen financiële situatie begrijpt, neemt betere beslissingen. Dan weet je of je doelen haalbaar zijn en wat je kunt doen om ze te realiseren,” zegt Folkert Pama, directeur pensioenen bij a.s.r. “Veel mensen weten niet wat ze aan pensioen hebben opgebouwd en of het bijvoorbeeld financieel mogelijk is om minder te gaan werken. Wat je doel ook is, je hebt een plan nodig.” 

Vrouwen zijn minder financieel gezond dan mannen

Tot slot legt het onderzoek nóg een ongezonde situatie bloot: dat mannen financieel gezonder lijken dan vrouwen. Mannen hebben een hoger inkomen en kunnen daardoor vaker goed rondkomen. Vrouwen verdienen minder en hebben (daardoor) minder spaarbuffers. Dat vrouwen vaker parttime werken, heeft daar veel mee te maken. 
 
Hoogste tijd voor een financiële emancipatieslag! Op onze site vind je interviews met vrouwen die bezig zijn met hun financiën, zoals bijvoorbeeld Babette, Wendy, Lotte, Elodie
 
Lees ook: 3 tips voor een succesvolle salarisonderhandeling

'Ik wil nooit financieel afhankelijk zijn van mijn man'

“Dat ik net zo betrokken ben bij de financiën als mijn man, vind ik heel normaal. Mijn moeder niet: zij is nog van de generatie die zich daar niet mee bemoeide. Zij regelde het huishouden, mijn vader beheerde het kasboekje. Ik kan me daar dus helemaal niets bij voorstellen, maar zo was dat toen,” lacht Stella.

Beleggen voor studie van de kinderen

Stella (39): “Mijn vriend en ik houden onze inkomsten en uitgaven bij in een app, en hebben beiden toegang tot alle rekeningen. Naast onze gezamenlijke rekening en de spaarrekening voor onze twee kinderen, heb ik ook een eigen rekening. Sinds drie jaar beleg ik een deel van dat geld, want van de rente op die spaarrekening werd ik niet bepaald blij.” 

“Vorig jaar openden mijn man en ik een gezamenlijke beleggersrekening bedoeld voor de studie van de kinderen. We hebben nog ruim 10 jaar voordat de oudste 18 is. Mochten de koersen een keertje dalen, is er meer dan genoeg tijd om dat weer op te vangen. Ik lig er eigenlijk nooit wakker van, integendeel: ik ben vooral blij dat we er nu mee al bezig zijn.” 

Zo verbeter je jouw financiële gezondheid in 3 stappen

Wil jij financieel gezond(er) worden? Zo kun je hier nu mee aan de slag:

  1. Check hoe je ervoor staat
    Met onze gratis tool van ‘Ik denk vooruit’ krijg je binnen 10 minuten inzicht in jouw financiële situatie. Zo weet je hoe je ervoor staat. 
  2. Maak een plan
    Bedenk wat jouw doel is en wanneer je dit doel hoopt te bereiken. Met onze tool kun je op basis van jouw doel niet alleen financieel inzicht krijgen, maar ook concrete tips en mogelijke oplossingen over hoe je jouw doel kunt bereiken. 
  3. Zet geld opzij wat je kunt missen
    Als je weet wat je doel is, kun je starten met vermogen opbouwen. Bijvoorbeeld door te sparen of door te beleggen.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }