Home Blogs van a.s.r. Wandelen Raemon Sluiter: ‘Die tennisverslaving gaat niet meer weg’

Raemon Sluiter: ‘Die tennisverslaving gaat niet meer weg’

06 april 2021

Wat is de beste manier om je doel te bereiken? Raemon Sluiter weet er alles van. Eerst bereikte hij zelf de top met tennis. Daarna bracht hij sterspeelster Kiki Bertens naar een ongekend hoog niveau. Wat is zijn truc? Loop een blokje om met Raemon Sluiter en luister naar zijn verhaal in de podcast. “Met een overwinning mocht Kiki blij zijn, trots zijn, maar nooit tevreden. Dat is de grootste valkuil.”

Podcast: een blokje om met Raemon Sluiter

Tip: beluister de podcast tijdens een blokje om en kom een stap dichterbij je weekdoel!

Nog steeds verliefd op het spelletje

In het leven van Raemon gaat er geen dag zonder tennis voorbij. “Ik ben tennisverslaafd”, vertelt de oud-professioneel tennisser in de podcast. Zijn liefde voor de tennis ontstond als zesjarig jochie op het schoolplein. Daar stond hij vaak samen met zijn broer te spelen. “En schijnbaar had ik er een beetje aanleg voor”, zegt Raemon nuchter. Vanaf zijn zeventiende ging hij ‘vol het circuit in’. En met succes: uiteindelijk belandde hij op plek 46 op de wereldranglijst.

“Ik ben tennisverslaafd.”

Het belangrijkste advies in zijn carrière

Het belangrijkste advies uit de tenniscarrière van Raemon? Dat kreeg hij niet van zijn coaches, maar van zijn eigen broer. Raemon: “Ik was vroeger gigantisch nerveus voor wedstrijden. Toen ik 12 jaar was, haalde ik nog geen 50% van mijn niveau in de wedstrijden. Mijn broer zei op een gegeven moment: “Jij vindt tennis toch zo leuk? Waarom zie ik daar dan niks van terug bij de toernooien? Ik zie je alleen maar huilen en kotsen.” 

Hij zei dat voor mij precies op het juiste moment. Het was niet dat ik toen helemaal geen last meer had van de zenuwen. Maar dat ik het leuk vond, bleef toen wel als een soort ‘Xenos-letters’ in mijn hoofd spoken. Ik kon me eraan vasthouden en naartoe groeien.”

Kiki Bertens behoeden voor eigen valkuil

Raemon was vier jaar lang de coach van Kiki Bertens. Tijdens die periode wilde hij haar behoeden voor zijn eigen valkuil. “Op mijn 24ste ging ik een stapje minder doen, omdat ik tevreden was met wat ik bereikt had. Ik dacht: misschien is dit wel mijn taks. Op het moment dat je jezelf dat gaat vertellen, ga je er automatisch ook minder aan doen om het tegendeel te bewijzen. En daarmee ging ook mijn ranking omlaag.” Daarom kwam het woord ‘tevreden’ niet voor in het woordenboek van coach Raemon. “En daar heeft Kiki me vast wel eens voor vervloekt”, lacht hij. “Met een overwinning mocht Kiki blij en trots zijn, maar nooit tevreden.”

“Op het moment dat je jezelf gaat vertellen dat je tevreden bent, ga je er automatisch minder aan doen om het tegendeel te bewijzen.”

Zo bereik je jouw doel: advies van Raemon

Topsport is doorzetten, daar weet Raemon alles van. Welk advies heeft hij voor mensen die een duidelijk doel voor ogen hebben, maar soms even niet meer weten hoe ze hun doel moeten bereiken? 2 belangrijke adviezen van Raemon!

  1. Stel kleine doelen
    “We hebben de neiging om onze doelen ver in het verschiet te maken. Maar probeer je doel op te delen in kleine doelen. Maak het tastbaar: begin met wat je vandaag of morgen kan doen. Kijk niet te ver weg.”

  2. Wees niet te hard voor jezelf
    “Natuurlijk moet je discipline hebben om een doel te bereiken. Maar wees niet te hard voor jezelf. Als je je doel om een bepaalde reden niet haalt, dan ben je er op dat moment in je leven nog niet aan toe. En dat is oké. Probeer het morgen gewoon weer.” 
Meer lezen of luisteren?

Lees ook onze interviews met:

Ga een blokje om met a.s.r. Vitality

Heb jij je dagelijkse stappen gehaald tijdens het luisteren van deze podcast? Dan beloont a.s.r. Vitality je daarvoor! Doe mee met het beweegprogramma in de app van a.s.r. Vitality en ontvang de leukste beloningen. Hoe het werkt? Jij beweegt, wij belonen!

Zet jij genoeg stappen? Of heb je je hartslag verhoogd? Dan verdien je Vitality Punten die je kunt inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Wil je bijvoorbeeld wekelijks een gratis product van Etos of een cadeaukaart van Intersport? Of maandelijks cashback op je Apple Watch of Fitbit? Met a.s.r. Vitality kan dat! 

Meer weten?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality