Home Blogs van a.s.r. Wandelen Jaimie van Heije: ‘elke dag is een wedstrijd en elke dag kun je scoren’

Jaimie van Heije: ‘elke dag is een wedstrijd en elke dag kun je scoren’

21 september 2020
Hoe houd je jezelf als staande in een wereld waar je elke dag nóg beter moet presteren dan de dag ervoor? Hoe ontspan je dan? En let een chef-kok eigenlijk op wat hij eet? Als restauranteigenaar en voormalig souschef van een sterrenkok weet Jaimie van Heije daar wel antwoord op. In de podcastserie ‘een blokje om’ van a.s.r. Vitality gaf hij ons een kijkje in zijn drukke levensstijl. “Elke dag is een wedstrijd. Weet je wat het doel is, dan kun je elke dag scoren.”

Podcast: een blokje om met Jaimie van Heije

Tip: beluister de podcast tijdens een blokje om en kom een stap dichterbij je weekdoel!

Hoe presteer je onder druk?

Als restauranteigenaar en chef-kok weet Jaimie als geen ander hoe het is om te presteren onder druk. Hij moet elke dag presteren op het hoogste niveau. “Je weet op een gegeven moment niet beter dan dat je het de volgende dag nét iets beter moet doen dan de dag ervoor.” Het is een vorm van topsport, geeft Jaimie aan. Daarom ziet hij elke dag als een wedstrijd met een nieuw doel. Scoren maar!

Bij een wedstrijd hoort ook pauze. Hoe ontspan je in een wereld waar je elke dag beter moet presteren? Dat is voor Jaimie niet altijd even makkelijk. Op werkdagen van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat blijft er weinig tijd over voor ontspanning. Maar hij krijgt zoveel voldoening van zijn werk, dat hij dat er voor over heeft. “Ik ben allang blij dat ik een job heb en iets doe wat ik heel erg leuk vind. Je moet wel een goede reden hebben om op te staan.”

Zo blijf je fit als chef-kok

Voor iedereen is een gezonde levensstijl belangrijk. Hoe pak je dat aan als chef-kok? Met eten! Als chef-kok heb je veel kennis van eten, wat helpt bij het maken van gezonde keuzes. Gezonde voeding is de helft van je gezonde levensstijl.

Gebalanceerd eten is volgens Jaimie het allerbelangrijkste. “Je ziet mij nooit elke dag hetzelfde eten. Groente en fruit is gezond, maar ook dat moet je balanceren. Je kunt niet leven op appels en bananen. Dat werkt gewoon niet. Ik denk dat je niets moet bannen uit je leven, maar dat je het moet afwisselen.”

Daarbij is het ook goed om te kijken naar waar iets vandaan komt. “In Nederland hebben we genoeg keuze qua voedsel, dankzij de zee en landbouw.” Je kunt het dus ook nog eens dichtbij huis zoeken!

Sneakers als inspiratie voor gerechten

Sneakers een inspiratiebron? Voor Jaimie wel! Hij wordt niet voor niets de ‘sneakerchef’ genoemd. Op Instagram plaatst hij regelmatig berichten met foto’s van eten in combinatie met bepaalde sneakers. Het nieuwe gerecht dat hij heeft gemaakt is dan gebaseerd op een paar sneakers. En andersom.

De ene keer zoekt Jaimie eerst een gerecht, en dan een paar sneakers. De andere keer kiest hij eerst de schoenen uit en baseert hij daar vervolgens het gerecht op. “Soms heb je een gerecht gemaakt en dan denk je hé, ik ga die schoen zoeken. En soms zie je een schoen en dan weet je gelijk hoe die proeft.” In de podcast vertelt Jaimie over zijn fascinatie voor sneakers en zijn enorme (beveiligde!) sneakercollectie.  

Dilemma’s: wat kiest Jaimie?

In de podcastserie ‘een blokje om’ leggen we onze gasten leuke dilemma’s voor over hun levensstijl: 

Liever elke dag 10.000 stappen zetten of 3 x per week 10 km hardlopen? 

“Elke dag 10.000 stappen. Dat lukt goed omdat ik een staand beroep heb. Ik ben geen goede hardloper. Ik heb het zo vaak geprobeerd, maar het lukt me gewoon niet.”

Een goed boek of een goede film?
“Ik maak het allebei nooit af, haha. Toch een boek dan. Het is fijner dat je dan nog kan bewegen en een boek mee kan nemen. Ik hou niet zo van stilzitten.”

Ochtendmens of avondmens?
“Allebei! Ik slaap niet zo veel, 3 tot 5 uur per nacht. Ik trek dat prima. Voor mij geldt liever goed en kort slapen, dan lang en slecht.”

Appen of bellen?
“Appen, sowieso. Dat is sneller en efficiënter. Ook kun je het teruglezen, dat is fijn.”

Bad of douche?
“Douche. Ik hou er niet van om in bad te gaan, dat duurt veel te lang. Dan wil ik er al snel weer uit, haha.”

Zelf koken of uiteten?
“Als ik snel kan krijgen waar ik zin in heb, dan ga ik naar een restaurant. Anders maak ik het zelf. Ik hoef niet elke dag een 8-gangenmenu te eten, maar ook niet elke dag Chinees. Het ligt aan de situatie en of je iets te vieren hebt.”

Staat er nog een restaurant op je bucketlist?
“Ja, Alinea in Chicago. Daar wil ik nog steeds naartoe. Die chef-kok heeft een hele excentrieke stijl van eten en serveren, dat wil ik een keer meemaken.”

 Meer lezen of luisteren?

Lees ook onze interviews met:

Ga een blokje om met a.s.r. Vitality

Heb jij je dagelijkse stappen gehaald tijdens het luisteren van deze podcast? Dan beloont a.s.r. Vitality je daarvoor! Doe mee met het beweegprogramma in de app van a.s.r. Vitality en ontvang de leukste beloningen. Hoe het werkt? Jij beweegt, wij belonen!

Zet jij genoeg stappen? Of heb je je hartslag verhoogd? Dan verdien je Vitality Punten die je kunt inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Wil je bijvoorbeeld wekelijks een gratis product van Etos of een cadeaukaart van Intersport? Of maandelijks cashback op je Apple Watch of Fitbit? Met a.s.r. Vitality kan dat! 

Meer weten?  

Vitality

Meer verhalen over Vitaliteit