Home Blogs van a.s.r. Wandelen Jan Roelfs: ‘De adem is een ongelooflijk mooie tool om ons happier te voelen’

Jan Roelfs: ‘De adem is een ongelooflijk mooie tool om ons happier te voelen’

06 april 2021

Hoe zorgt NOS-sportcommentator Jan Roelfs voor de juiste focus tijdens een live wedstrijd? En wat is in zijn ogen het geheim van een perfect team? Dat en meer vertelt Jan in de podcastserie ‘een blokje om’ van a.s.r. Vitality. “Door adem te halen kan je je geest tot rust brengen.”

Podcast: een blokje om met Jan Roelfs 

Tip: beluister de podcast tijdens een blokje om en kom een stap dichterbij je weekdoel!

De kracht van de adem

“In alle zaken rondom vitaliteit krijgt de kracht van de adem nog te weinig aandacht”, zegt Jan. “Zeker in deze tijd.” De sportcommentator kwam zo’n 15 jaar geleden in aanraking met speciale ademhalingstechnieken, zoals de Sudarshan Kriya. Elke ochtend doet Jan de ademhalingsoefening. “Als je je bewust bent van je ademhaling, word je ontspannender. Als ik de oefeningen niet doe, dan voel ik dat. Dan ben ik iets minder gefocust. Iets vermoeider. Het is geen wondermiddel: ik heb ook mijn slechte dagen. Maar de adem is wel een ongelooflijk mooie tool om ons happier te voelen.”

Nog steeds nerveus voor elke wedstrijd

Jan verzorgt al jarenlang het commentaar bij de NOS voor het voetbal, tennis, langlaufen en de paardensport. Na al die jaren voelt hij nog steeds wat zenuwen voor een wedstrijd. “Zeker voor een EK of WK voetbal voel ik die gezonde spanning. Maar dat moet ook, dat is mijn vak! Zonder die spanning is de focus minder”, aldus Jan. “Het is bijna meditatief om verslag te doen van een wedstrijd. Ik sluit me volledig af. Ik ben daarom ook nooit moe na een wedstrijd, ik voel alleen de adrenaline.”

Zonder hardlopen onrustig in het commentaarhok

Om zich fit en vitaal te voelen, loopt Jan drie keer in de week hard. Ook houdt hij ervan op zelf op de tennisbaan te staan. Jan: “Het is ook nodig om fit te blijven voor mijn werk. Dat hoort bij mijn beroep en de mensen met wie ik omga.” Grote evenementen als de Olympische Spelen of Roland Garros noemt de commentator voor zichzelf trainingsweken. “Dat vind ik heerlijk, dan heb ik echt een ritme. Elke ochtend ga ik hardlopen. Als ik dat niet doe, dan kan ik best onrustig in het commentaarhok zitten. Het hardlopen hoort bij mijn levensritme en geluk.”

Het geheim van een perfect team

Jan was tijdens het WK Voetbal in 2002 de rechterhand van Guus Hiddink, toen Hiddink bondscoach was van het nationale voetbalelftal in Zuid-Korea. Nooit eerder bereikte Zuid-Korea de tweede ronde van een wereldkampioenschap. Tot dat jaar. Het gastland bereikte tot ieders verbazing de vierde plaats. Waarom ze daar zo’n succes hadden? “Omdat wij een heel duidelijk doel hadden”, verklaart Jan. “De tweede ronde halen in het WK. Iedereen wist het. Als je op een bevestigende manier over je doel praat, dan ga je dat voelen. En dat geeft weer een bepaalde energie.”

Gouden tip voor het hebben van een goede focus

De gouden tip van Jan voor het hebben van een goede focus? “Denk heel rustig na over wat je talent is. Het gaat erom dat je je daarvan bewust bent. Iedereen heeft een uniek talent. Als je ontdekt wat je leuk vindt om te doen en wat je talent is, dan komt die focus vanzelf.”

Meer lezen of luisteren?

Lees ook onze interviews met:

Ga een blokje om met a.s.r. Vitality

Heb jij je dagelijkse stappen gehaald tijdens het luisteren van deze podcast? Dan beloont a.s.r. Vitality je daarvoor! Doe mee met het beweegprogramma in de app van a.s.r. Vitality en ontvang de leukste beloningen. Hoe het werkt? Jij beweegt, wij belonen!

Zet jij genoeg stappen? Of heb je je hartslag verhoogd? Dan verdien je Vitality Punten die je kunt inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Wil je bijvoorbeeld wekelijks een gratis product van Etos of een cadeaukaart van Intersport? Of maandelijks cashback op je Apple Watch of Fitbit? Met a.s.r. Vitality kan dat! 

Meer weten?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality