Ga naar de hoofdinhoud
Home ”Ik hoop net als de rest van mijn generatie ooit een huis te kunnen kopen. Daar spaar ik voor”
Youri, man, portret, lente, bomen, buiten, heg, gras, Ik denk vooruit

Youri (22): ”Ik hoop net als de rest van mijn generatie ooit een huis te kunnen kopen. Daar spaar ik voor”

08 april 2022

Met € 10.000 op zijn spaarrekening zit de 22-jarige Youri er voor een net-afgestudeerde al best warmpjes bij. Maar hij wil meer: over 10 jaar moet er € 150.000 in zijn spaarpot zitten. Zijn ultieme doel: een eigen huis. Ontdek in dit blog hoe hij dat voor elkaar hoopt te krijgen.

Hoe financieel fit ben jij?

Krijg binnen 10 minuten inzicht in je financiële situatie, nu én later. En zet je eerste stap vooruit.

Doe de check

Jongeren hebben het financieel niet makkelijk. Onderzoek laat zien dat studenten financieel steeds meer op hun ouders leunen. In de rubriek ‘Hoe doet zij/hij het?’ vragen we studenten en net afgestudeerden hoe zij hun financiën geregeld hebben. Deze week: Youri Hoogewoning.

Naam: Youri Hoogewoning
Leeftijd: 22 jaar 
Woonplaats: Houten  
Studie/werk: Online marketeer  
Maandelijkse uitgaven: € 600 
Maandelijkse inkomsten: € 2.100 (netto) 
Op spaarrekening: € 10.000 

Op je 22ste al € 10.000 spaargeld, niet slecht!

“Ik ben er zelf ook niet ontevreden over. Ik vind dat ik het financieel best goed voor elkaar heb. Eerlijk is eerlijk, dat ik nog steeds thuis woon, heeft daar veel mee te maken. Maar daarnaast ga ik ook bewust met mijn geld om. Ik heb een spaarplan waar ik me goed aan houd.”

Een spaarplan, vertel…

“Toen ik vorig jaar begon met werken, hielden mijn ouders op dingen voor mij te betalen, zoals verzekeringen en mijn telefoonabonnement. Logisch, ik ging zelf geld verdienen. Een goed moment om een spaarplan op te stellen. Over 10 jaar ben ik 32, hoe wil ik er dan financieel voor staan? Daar wilde ik een plan voor maken.”

Hoeveel geld wil je gespaard hebben?

 “Als ik elke maand bijna driekwart van mijn salaris opzijzet, kan ik over 10 jaar ongeveer € 150.000 gespaard hebben. Dan ga ik uit van mijn huidige salaris (dus zonder eventuele loonsverhoging) en houd ik geen rekening met een eventuele partner waardoor mijn uitgavenpatroon mogelijk verandert. Maar ik kan alleen maar zoveel sparen als ik al die tijd bij mijn ouders blijf wonen, en ik weet niet of ik dat blijf doen. En vergeet vooral inflatie niet. € 150.000 klinkt als veel geld, maar niemand weet hoeveel dat over 10 jaar nog waard is.” 

Lees ook: Hoe financieel zelfstandig zijn studenten (Nibud studentenonderzoek)?

Bijna driekwart van je salaris opzijzetten, lukt dat?

“Ja. En het voelt niet alsof ik heel zuinig leef. Integendeel, ik doe alles wat ik wil. Ik zei het al; dat ik thuis woon, scheelt veel. Ik betaal mijn ouders elke maand € 100 kostgeld. Aan mijn zorgverzekering, autoverzekering, wegenbelasting en m’n telefoonabonnement ben ik € 200 kwijt. Ik houd € 300 over voor leuke dingen, daar heb ik meer dan genoeg aan. Tanken doe ik trouwens ook van die € 300.”

Youri, man, portret, buiten, kade, huizen, Ik denk vooruit
Was je altijd al zo’n spaarder?

“Ik denk het wel. Dat heb ik ook van mijn ouders meegekregen. Ik doe graag leuke dingen, maar heb tegelijkertijd altijd goed gespaard. Op m’n elfde begon ik als dj. Het begon met een beetje oefenen achter een draaitafel, maar na verloop van tijd werd dat steeds ‘serieuzer’. Vóór corona draaide ik elk weekend – soms twee avonden – in een club of op een privéfeestje. Daarmee verdiende ik gemiddeld € 200 per avond. Meestal zette ik de helft meteen op een spaarrekening die mijn ouders beheerden. Het leverde een leuk spaarcentje op.” 

Lees ook: De basisbeurs komt terug: waarom je daar als student blij mee mag zijn

Beheren je ouders die spaarrekening nog steeds?

“Nee. Toen ik 18 was, kreeg ik zelf bevoegdheid over die rekening. Toen stond er zo’n € 5.000 op. Sindsdien maak ik zelf elke maand geld over. Eigenlijk haal ik er nooit wat vanaf.”

Echt helemaal nooit? 

“Haha, toch wel. Toen ik vorig jaar ging werken, heb ik een auto gekocht. Hij kostte € 8.000, mijn grootste uitgave ooit. Ik kocht ‘m om de reistijd naar mijn werk te verkorten. Ik woon in Houten en werk in IJsselstein. Ook al is dat hemelsbreed helemaal niet zo ver, met het openbaar vervoer ben je al gauw een uur onderweg. In de auto ben ik er in 20 minuten. De tijd die ik ervoor terugkrijg, vind ik de investering meer dan waard. Bovendien wist ik dat ik het bedrag met ongeveer vijf maanden sparen weer zou terugverdienen.”

Wat is je ultieme spaardoel?

“Ik hoop – net als de rest van mijn generatie – ooit een huis te kunnen kopen.”

Over je spaargeld ontvang je momenteel geen rente. Zonde?
“Best wel. Ik weet dat er manieren zijn om meer rendement te krijgen, bijvoorbeeld door te beleggen. Maar ik wil er eerst meer over weten voordat ik ga beleggen. Daarom ben ik me nu aan het verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Ik denk dat het heel interessant kan zijn.”
Heb je nog een studieschuld?

“Die heb ik inmiddels bijna afgelost. Omdat ik thuis woonde heb ik nooit heel veel geleend, maar op het hoogtepunt was mijn studieschuld alsnog € 5.000. Ik vond het veel geld. En het feit dat ik een schuld had, zat me dwars. Met het geld dat ik als dj verdiende, heb ik extra afgelost. Het voelt erg fijn om bijna schuldenvrij te zijn.”  

Lees ook: Versneld je studieschuld aflossen, goed idee?

Gouden tip voor andere studenten of net afgestudeerden?

“Het heeft mij enorm geholpen om een spaarplan te maken. Daarmee dwing je jezelf om te kijken waar je over een aantal jaar wil staan. En ook om te kijken wat je daarvoor moet doen en laten. Hoeveel kun je sparen, hoeveel heb je echt nodig om van te leven en hoeveel geld heb je daarnaast nog nodig? Je moet niet helemaal klem komen te zitten natuurlijk, dit is ook de tijd om van het leven te genieten. Maar toch adviseer ik je om ‘later’ niet uit het oog te verliezen.”

Krijg zelf financieel inzicht

Wil jij weten hoe je er financieel voor staat, nu én later? Met onze tool van ‘Ik denk vooruit’ krijg je binnen 10 minuten inzicht in jouw persoonlijke situatie.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }