Home Blogs van a.s.r. Zzp’er Wendy (36): “Hoe eerder je begint met beleggen voor je pensioen, hoe meer je zou kunnen profiteren”

Zzp’er Wendy (36): “Hoe eerder je begint met beleggen voor je pensioen, hoe meer je zou kunnen profiteren”

Zzp’ers over beleggen voor pensioen
17 december 2021

Haar vader adviseerde Wendy om vooral vroeg te beginnen met beleggen voor haar pensioen. Als ik maar vroeg genoeg zou beginnen, zou ik optimaal kunnen profiteren van het rendement, zei hij. Ze verdiepte zich in beleggen en besloot ervoor te gaan. “Met mijn lange beleggingshorizon én lage lasten durf ik flink wat risico te nemen.” Ontdek waarom en hoe de 36-jarige zzp’er belegt voor haar pensioen.

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.

Naam: Wendy Petiet
Beroep: Tekstschrijver
Huwelijkse staat: Verliefd
Leeftijd: 36 jaar
Woonplaats: Leiden

De gulden middenweg

“Mijn ouders gingen allebei heel anders met geld om. Mijn moeder geeft wat makkelijker geld uit, terwijl mijn vader liever voldoende geld achter de hand heeft  en al jarenlang belegt. Ik heb dus twee behoorlijk tegengestelde voorbeelden gezien van hoe je met geld om kunt gaan. Daar heb ik echt mijn eigen weg in moeten vinden. Het werd de bekende gulden middenweg. Ik vind het heel belangrijk om bewust bezig te zijn met mijn toekomst en daar geld voor opzij te zetten, maar ik geniet ook graag van het hier en nu.”

Fulltime zzp’er

Sinds deze zomer is Wendy fulltime zzp’er. Ze zegt haar vaste baan als sales specialist bij een grote organisatie op en gaat vol voor een carrière als freelance tekstschrijver. “Tekst is altijd een van mijn passies geweest. Ik lees veel boeken en schrijf graag gedichten. Werken in de sales zag ik eigenlijk altijd als iets tijdelijks. Af en toe deed ik een betaalde schrijfopdracht voor bekenden uit mijn netwerk. Tijdens de coronacrisis kreeg ik steeds meer vragen van ondernemers die hun website onder handen wilden nemen. Daar hoorden ook nieuwe, goede teksten bij. Op een gegeven moment had ik zoveel opdrachten dat ik de stap durfde te nemen. Ik werd zzp’er.” 

Lees ook: Sparen of beleggen – wat is goed voor jou?  

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek 'In 3 stappen naar vrijheid…' van Freek Verhaak.

Freek Verhaak met boek "In 3 stappen naar vrijheid" | Winactie Nieuwsbrief Ik Denk Vooruit
Maandelijks € 1.000 aan vaste lasten

Dat Wendy  lage vaste lasten heeft, speelt ook een rol in haar keuze. “Ik woon in een huurwoning, waar ik € 600 kale huur voor betaal. Aan energie ben ik € 100 per maand kwijt. Dat bedrag staat gelukkig vast in een langlopend contract, daar heb ik nu geluk mee. Met internet, mijn telefoon en de boodschappen erbij komen mijn maandelijkse uitgaven uit op ongeveer € 1.000. Dat is goed te overzien.”

Inmiddels profiteer ik al vier jaar van flinke groei. Dank je wel voor de tip, papa!

Wendy

Als zzp’er wil Wendy hetzelfde verdienen als toen ze in loondienst was: netto € 2.300 per maand. Ze moet nu wel zelf voor bepaalde dingen zorgen, zoals haar pensioen. “Het scheelt dat ik al begon met beleggen toen ik nog in loondienst was. Inmiddels profiteer ik al vier jaar van rendement. Met dank aan mijn vader, die me op het hart drukte dat het goed was om vroeg te starten met beleggen voor mijn pensioen. Ik ben me in beleggen gaan verdiepen en vond het een goed idee. Hoe sneller je begint met beleggen voor je pensioen, hoe meer je kan profiteren. Aan beleggen zitten natuurlijk wel risico’s en kosten vast, dat besef ik me ook.”

Lees ook: Wat is beleggen en hoe werkt het? (en wat zijn de risico’s)

Totaal ingelegd vermogen: € 13.000

De afgelopen vier jaar legde Wendy elke maand steeds een vast bedrag opzij. Dat doet ze door indexbeleggen. Dat houdt in dat je een gespreid mandje met verschillende aandelen koopt.. “De eerste twee jaar legde ik elke maand € 125 in, later werd dat € 200. Ook gaf mijn vader me een paar keer een bedrag om in de portefeuille te storten. Bij elkaar heb ik op die manier € 13.000 aan vermogen ingelegd.”

Als ik de komende 30 jaar elke maand € 300 beleg, heb ik op mijn 65ste vijf ton

Wendy

Uitzonderlijk hoog rendement

Vier jaar later staat er inmiddels € 16.000 op haar beleggingsrekening. Dat komt neer op een uitzonderlijk hoog rendement van maar liefst € 3.000. “Omdat ik een lange beleggingshorizon én hele lage vaste lasten heb, durf ik behoorlijk wat risico te nemen. Dat hoge risicoprofiel betaalt zich uit in dit soort rendementen. Volgend jaar wil ik mijn inleg verhogen, liefst met € 100 per maand. Laatst gebruikte ik een tool om uit te rekenen hoeveel € 300 per maand indexbeleggen me over 30 jaar op zou kunnen leveren. Het viel me niet tegen. Als ik dat elke maand doe, heb ik op mijn 65ste vijf ton, zo rekende de tool me voor. Nou, daar kan ik het, samen met de AOW, prima mee uitzingen tot ik 85, of zelfs 95 ben!”

Beleggen in losse aandelen: ‘leuk meegenomen’

Indexbeleggen is niet het enige wat Wendy doet. “Sinds twee jaar beleg ik ook in losse aandelen. Ik investeer onder meer in opkomende bedrijven en dingen die ik interessant vind, zoals crypto. Ik weet dat die extreem volatiel zijn, maar dat risico neem ik. Deze beleggingen zijn ook niet echt per se als investering bedoeld, wat ik hiermee verdien is ‘leuk meegenomen’. Meestal investeer ik zo’n € 75 per maand in deze aandelen, de afgelopen twee jaar in totaal dus zo’n € 1.800. Door de stijging van de cryptomunten en aandelen is dat bedrag op dit moment met zo’n € 600 gegroeid. Hier heb ik tussentijds ook wat uitgehaald, om in de beginfase van mijn bedrijf te investeren. Daardoor is de winst misschien nu niet heel veel, maar het is toch wat..”

Wat regelen andere zzp’ers voor hun pensioen?

Benieuwd naar hoe andere zzp’ers hun pensioen regelen? Lees hier de inspirerende verhalen van Lotte, Marleen, Elodie en Alexandra.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Inge Abraham

Meer verhalen over Ik denk vooruit