We hebben allemaal soms last van stress. Maar wanneer is het te veel? Als je twijfels hebt over de mate van stress in jouw werk- of privéleven kun je de gezonde twijfeltest doen.
Ben je ontspannen? Dan ga je beter om met stress. Je bent meer gefocust, fitter en opgewekter. Je bent, kortom, minder ‘gestrest’. Er zijn verschillende manieren om beter te ontspannen. Geestelijk én lichamelijk. Zorg voor genoeg beweging en een gezonde nachtrust. Ga ‘mindful’ werken en breng je persoonlijke stressfactoren in kaart. Maak van ontspannen een vast onderdeel van je alledaagse routine.
Met een ‘leeg’ hoofd en een uitgerust lichaam ga je makkelijker om met stress. Deze tips helpen je om beter te ontspannen.
Probeer elke dag bewust tijd vrij te maken voor een ontspannende activiteit. Zo wordt ontspannen een vast onderdeel van je dagelijkse routine. Samen met gezonde voeding en voldoende bewegen draagt ontspanning bij aan een gezond leven en gezond ouder worden.
Herken de stresssignalen van je lichaam en geest. Dan trap je op tijd op de rem.
Wanneer je weet welke situaties bij jou voor stress zorgen, kun je je erop voorbereiden. Zoek naar oplossingen om deze situaties te vermijden of om ze minder stressvol te maken. Houd een lijstje bij van stressmomenten zodat je ze leert herkennen.
Ben je ondernemer? Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van stress bij ondernemers.
Een goede balans tussen spanning en ontspanning helpt om stress te verminderen. Wissel drukke momenten af met rustige momenten. Ga wandelen, neem een bad of lees een boek. Laat je smartphone eens een uurtje uit en klap je laptop dicht.
Lees meer over spanning en werkdruk bij ondernemers.
eHealth Leefstijlcoaching is een online hulpmiddel. Het kan je helpen een goede balans te vinden tussen spanning en ontspanning. ‘Live’ contact is daarbij niet nodig. Zo ga je aan de slag met het verbeteren van je leefstijl waar en wanneer het jou uitkomt. Hier lees je welke mogelijkheden eHealth Leefstijlcoaching via a.s.r. je biedt.
Goede slaap is heel erg belangrijk voor een juiste balans tussen spanning en ontspanning. Als je goed slaapt, komen je lichaam en geest tot rust. Je voelt je fitter en bent beter bestand tegen stress.
Goede slaap betekent niet alleen ‘veel uren maken’. Minstens zo belangrijk is de kwaliteit van je slaap. Kun je in één ruk een uur of acht diep doorslapen, dan scoor je dubbel.
Goed slapen hoort bij een gezond leefpatroon. Als je goed slaapt, ontspan je beter. Het staat niet op zichzelf. Wanneer je al stress hebt, slaap je vaak minder goed. Als je niet goed slaapt ben je meer vatbaar voor stress. ‘Slechte’ slaap en stress versterken elkaar dus. Voor het beste resultaat combineer je goed leren slapen met beter leren ontspannen.
Bewegen is goed voor je conditie en helpt tegen sombere gevoelens. Beweging vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol. Het maakt niet uit wat je doet. Beweeg op een manier die je leuk vindt. Dat kan een wandeling zijn, sporten of werken in de tuin.
Steuntje in de rug nodig om voldoende te bewegen? Vitality helpt. Via deze app verdien je punten door stappen te zetten of je hartslag te verhogen. Die punten wissel je in voor allerlei week-, maand- en jaarbeloningen.
‘Mindful werken’ is een methode om geestelijk te ontspannen tijdens je werkdag. Klinkt misschien zweverig. Is het niet:
Ontspannings- en ademhalingsoefeningen doe je om tot rust te komen. Geestelijk en/of lichamelijk. Je doet deze oefeningen bijvoorbeeld voor of na een volle werkdag. Op mentaalvitaal.nl (van het Trimbos-instituut) vind je oefeningen die je zelf thuis doet. Lees voor een ademhalingsoefening onze blog Een onrustig gevoel: 5 tips om het te voorkomen en te verhelpen.
Ook zorgprofessionals als een psycholoog, haptonoom of fysiotherapeut kunnen je helpen met ontspanningsoefeningen. Check in dat geval vooraf altijd de polis van je zorgverzekering. Dan weet je of je verzekering die hulp vergoedt. Vaak moet je eerst even langs je huisarts.
Ontspanning is nodig om je lichaam en geest te laten herstellen van drukte en inspanning. Door te ontspannen voel je je fitter en vrolijker. Je bent productiever en gaat beter om met stress en tegenslagen. Maar ook wanneer je geen stress ervaart, is ontspannen belangrijk. Je houdt er stress mee buiten de deur, blijft fit en in balans.
Ontspannen helpt je beter om te gaan met stress. Wanneer je onvoldoende ontspant, krijgen je lijf en hoofd niet de tijd om op adem te komen. Vermoeidheid en spanning stapelen zich dan op. Je raakt ‘gestrest’. Als dit te lang duurt, worden bepaalde hersenfuncties verstoord. Je wordt vergeetachtig en kunt je minder goed concentreren. Ook kun je vatbaarder zijn voor negatieve emoties.
Wanneer je ontspannen bent, ga je beter om met stress. Om goed te ontspannen, is het belangrijk dat je voor evenwicht zorgt tussen drukke en rustige momenten. Je bent ‘in balans’. Geestelijk en lichamelijk. Wat er dan nog overblijft aan stress, is gezonde stress. En die is onmisbaar.
a.s.r. is een maatschappelijk betrokken financiële dienstverlener, die een bijdrage wil leveren aan een duurzame, leefbare en werkbare samenleving. Dat proberen we op een zo transparant mogelijke manier te doen, onder andere door eerlijke voorlichting. Ook jou helpen we graag!