Voor veel personeel is een goed salaris een belangrijke motivatie om voor een bepaalde werkgever te kiezen, en er te blijven. Bied je een laag salaris, dan worden secundaire arbeidsvoorwaarden een bepalende factor voor de werknemer. Zijn die niet interessant genoeg, dan kiest je werknemer misschien voor een beter salaris bij een ander bedrijf. Welke beloning zorgt voor een succesvolle werving en behoud van je werknemer? We laten je zien hoe je op een passend salaris uitkomt.
Een marktconform salaris wil zeggen dat je betaalt wat veel bedrijven vinden dat een werknemer waard is. Onderzoek daarom welke lonen andere bedrijven bieden voor vergelijkbaar werk. Heb je een HR-afdeling binnen je organisatie, dan kunnen zij dit voor je uitzoeken. Zij zorgen er ook voor dat je aanbod als werkgever klopt bij wat je de werknemer kunt bieden. Niet alleen voor wat betreft het salaris, maar ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. Heeft je bedrijf een cao-regeling? Dan zijn sommige aanvullende arbeidsvoorwaarden verplicht.
Heb je geen HR-personeel, en wil je wel HR-ondersteuning? Dan kun je een HR-bureau inschakelen, of een HR-adviseur inhuren om te helpen bij het bepalen van het salaris.Je kunt voor een indicatie ook terecht bij het Salariskompas van Intermediair.
Deze tool is gericht op werknemers, maar geeft een prima richting. Of kijk bij vergelijkbare vacatures welk salaris wordt geboden. Het kan best een puzzel zijn om te bepalen wat een passend salaris is. Heb je eenmaal helder wat een marktconform salaris is, dan wegen er nog zaken mee. Hoe groot is bijvoorbeeld het aanbod van werkzoekenden op de arbeidsmarkt? Welk opleidingsniveau wil je dat je werknemer heeft? Zoek je een ervaren werknemer, of juist een starter? Wil je een gedegen en onderbouwde salarisindicatie, dan zijn er diverse partijen die je daarbij kunnen helpen. Dit is natuurlijk niet gratis, maar je weet daarna wel vrij zeker dat je de juiste salarissen biedt aan je werknemers.
De loonkosten van je werknemer kun je onderverdelen in directe en indirecte loonkosten. Onder directe loonkosten vallen het salaris, de vakantietoeslag en een eventuele prestatiebeloning (bijvoorbeeld een bonus of winstuitkering). Indirecte loonkosten kunnen verschillen per bedrijf. Dit zijn bijvoorbeeld pensioenkosten, reiskosten, onkostenvergoedingen en kosten voor personeelsverzekeringen. Ook secundaire arbeidsvoorwaarden vallen onder de indirecte loonkosten.
In een krappe arbeidsmarkt kun je personeel voor je winnen door uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Je kunt daarmee een lager salaris compenseren. Bied je al een topsalaris en is de schaarste in de markt groot? Dan kunnen de extra’s bovenop het salaris een werknemer over de streep trekken. Bijvoorbeeld flexibel werken en een goede regeling voor kinderopvang zijn voorwaarden die werknemers belangrijk vinden.Ook pensioen behoort tot de secundaire arbeidsvoorwaarden. Met een ouder wordende samenleving wordt deze arbeidsvoorwaarde voor werknemers steeds belangrijker. Bekijk de pensioenproducten van a.s.r.
Je vindt meer voorbeelden en informatie op de pagina secundaire arbeidsvoorwaarden.
Naast de arbeidsovereenkomst spelen een hoop andere factoren een rol bij het aannemen van personeel. Bijvoorbeeld de werving van personeel, jouw imago als werkgever (employer branding), het sollicitatiegesprek en het salaris. In onze whitepaper over personeel aannemen lees je waar je rekening mee moet houden.
Een goed salarisaanbod maakt werken bij jouw bedrijf aantrekkelijker voor nieuw te werven werknemers. Op de krappe arbeidsmarkt vind je zo sneller goed personeel. En je hebt meer kans dat mensen willen blijven en dat je personeel duurzaam inzetbaar blijft. Salaris is niet alles. Bijna alle werknemers vinden een prettige werkomgeving een zwaarwegende factor. Wordt er gezellig samen geluncht, zijn er regelmatig personeelsuitjes, is er een ontspannen werksfeer? Dat telt mee in de beslissing om in dienst te komen, en te blijven.
Bied je een minder hoog salaris, maar een hele gezellige organisatie en fantastische extra arbeidsvoorwaarden? Dan trek je misschien een werknemer alsnog over de streep. Zorg ervoor dat jouw extra’s goed in de vacature staan. Daar onderscheid je jouw bedrijf mee van andere bedrijven.
Een werknemer kost je minimaal het minimumloon, dat is wettelijk verplicht. Bekijk het huidige minimumloon op de pagina. Bedragen minimumloon van de Rijksoverheid. De kosten voor een werknemer zijn niet alleen wat je aan brutosalaris betaalt. Als werkgever moet je ook rekening houden met een aantal verplichte werknemerspremies en -bijdragen. Denk aan loonheffingen van de Belastingdienst. Als vuistregel kun je er vanuit gaan dat er zo’n kwart van het salaris bovenop komt. Dit kan iets gunstiger of juist minder voordelig uitpakken onderaan de streep. Het totaalbedrag hangt ook af van wat je als werkgever aan beloningen aanbiedt.
Bijvoorbeeld:
Wanneer jouw werknemer onverhoopt arbeidsongeschikt raakt, dan wil je een forse terugval in inkomen van je medewerker tegengaan. Met een WIA-verzekering van a.s.r. zorg je ervoor dat je werknemers tot wel 70% van het laatstverdiende loon uitgekeerd krijgen. Op die manier toon je goed werkgeverschap.