Home Blogs van a.s.r. Vrouwen en financiële emancipatie

Vrouwen en financiële emancipatie

22 augustus 2018
Iris Brik snijdt aan de hand van voorbeelden uit haar dagelijkse praktijk een financieel onderwerp aan. Want een ding is haar wel duidelijk: "Het wordt tijd dat vrouwen ook op het gebied van de financiën hun eigen verantwoordelijkheid gaan nemen!"

Vriendinnen praten over alles toch?

Ze kunnen hun opwinding nauwelijks verbergen, als hun zorgvuldig gemanicuurde handen langs de rekken glijden. Kleding en schoenen. Het zijn toverwoorden waarmee je hun aandacht vangt.
‘Is dit misschien iets voor u?’ Chantal draait zich om. 
De verkoopster, een lange slanke brunette met een stem als van een zangvogeltje, neemt Chantal ondertussen van top tot teen op en rijkt haar het kledingstuk aan. 
Even blijft Chantals blik rusten op de bovenlip die als een zwembandje onder de neus van de verkoopster lijkt te hangen. 
‘Het zal u vast beeldig staan.’ De ogen van de verkoopster lichten op, terwijl ze de woorden als een kabbelend beekje uit haar mond laat stromen. 
Het pak heeft een uitgesproken kleur en ze zou deze zelf niet zo snel hebben gekozen. 
‘De kleur zal uw ogen nog beter doen uitkomen, vervolgt de verkoopster nu. 
Chantal aarzelt even, maar grist dan het kledingstuk uit haar handen en verdwijnt in een pashokje.  
 
‘Wat vinden jullie ervan?’ Chantal schuift het gordijn weg en wandelt wiegend met haar heupen naar buiten.  
Tanja en Kim fluiten zachtjes tussen hun tanden. Hun gezwollen voeten verraden dat ze de hele middag al op pad zijn. Op de grond prijken verschillende tassen. 
‘Helemaal leuk voor ons feestje aankomend weekend.’ Terwijl Tanja het zegt geeft ze Kim een por in haar zij. 
 
Zodra Chantal zich heeft aangekleed, pakt ze het kledingstuk van de stoel en draait het prijskaartje om. Haar wangen beginnen nog harder te gloeien als ze terugdenkt aan het gesprek dat ze vorige week had met Paul. 
 
‘We moeten zuiniger aan doen’ Paul zat achter zijn computer. Zijn stem had getrild toen hij de woorden uitsprak. 
 ‘Wat bedoel je?’ Chantal had even van haar boek opgekeken. 
 
Vanaf het dressoir klonk een ratelend geluid. Paul was opgestaan, had het vel van de printer gegrist en voor haar op tafel neer gegooid. Vanaf het papier staarde een getal van vier cijfers voor de komma haar aan. 
‘Jemig, Chantal. Hoe denk je dat we straks ons pensioen gaan halen?’ De onverholen woede is zijn stem was haar niet ontgaan. De hele week hadden ze woorden gehad. 
 
‘En?’ Tanja steekt haar hoofd om de hoek. 
‘Wil jij het voor mij terughangen? 
‘Neem je het niet? Tanja slaat de handen voor haar mond. 
Even twijfelt Chantal nog, maar dan strekt ze haar arm uit en antwoord ze resoluut: ‘Het maakt mij toch wel dik’. 

Over pensioenzaken wordt niet gesproken

Over alles kunnen de vriendinnen het met elkaar hebben, maar over pensioenzaken wordt niet gesproken. 
Het verbaast mij altijd dat vrouwen feilloos weten waar ze de beste koopjes vandaan kunnen halen. Voor zover het hun persoonlijke verzorging betreft dan. Maar zodra het over de financiën gaat geven veel vrouwen niet thuis. En dan heb ik het hier niet over het huishoudboekje, dat ze beheren. Daarbij vertrouwen ze blindelings op het inkomen van hun partner.
Ofwel de bekende roze wolk. Maar het gaat mis, zodra het huwelijkssprookje uit elkaar valt of hun partner onverwachts uit het leven wordt weggerukt. Dan blijkt ineens dat ze zich onvoldoende hebben verdiept in de financiën en staan ze klaarblijkelijk met lege handen. 
Hoe komt het toch dat vrouwen op dit punt nog steeds zo weinig geëmancipeerd zijn? 
Maar wellicht een belangrijker vraag is, hoe kunnen zij daar verandering in brengen? 

De rol van financieel adviseurs

Misschien moeten financieel adviseurs proberen de onderwerpen aansprekender maken door niet langer te praten over de technische aspecten ervan, maar met levendige voorbeelden de financiën in beeld te brengen.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om financieel sterker te worden. Jezelf inlezen is een heel goed begin. Vervolgens kun je voor persoonlijk advies het beste naar een onafhankelijke adviseur. Want een adviseur die jou persoonlijk spreekt, die jou vragen stelt en ziet hoe jij reageert, kan goed inschatten waar jij behoefte aan hebt. Dan weet je zeker dat het advies ook echt bij jou past.

Iris Brik
Iris Brik is financieel planner, echtscheidingsmediator en estate planner.

Meer verhalen