Ga naar de hoofdinhoud
Home Tonnair Vincent Kouters
Foto gemaakt door Lilian van Rooij

Een ton vermogen in 5 jaar? Het kán!

14 november 2023

Journalist en schrijver Vincent Kouters mag zich sinds dit jaar een ‘tonnair’ noemen. Binnen 5 jaar wist hij een vermogen van een ton bij elkaar te krijgen. Terwijl hij een heel gemiddeld inkomen heeft. Hoe hij dat deed? Door te bezuinigen, te sparen en te beleggen. En kun jij dat ook?

Foto: Lilian van Rooij

Geld was vroeger iets ‘vies’

Ik ging nooit zo bewust met mijn geld om. Ik gaf het uit zonder erbij na te denken. Van mijn ouders leerde ik dat geld een beetje ‘vies’ was, we hadden het thuis dan ook niet breed. Zoiets neem je mee als je volwassen wordt. Als theaterrecensent voor de krant verdiende ik genoeg om prima van te kunnen leven. Ik spaarde wel eens, maar dat geld nam ik net zo snel weer op voor iets dat ik wilde hebben. Eigenlijk stak ik m’n kop in het zand als het over mijn financiële toekomst ging.

Erfenis en corona
Er waren een paar ‘triggers’ die ervoor hebben gezorgd dat ik anders naar geld ging kijken. Ten eerste was ik in een andere levensfase beland. Ik had een huis gekocht en mijn vrouw en ik hadden jonge kinderen. Een gezin brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Het ging niet meer alleen om mij. En ik kreeg een extra zetje: ik erfde wat geld van mijn oma. Dat vormde het startsein om het nu eens anders aan te pakken. Vrij snel daarna begon de coronapandemie en kwam ik als freelancer ineens zonder werk te zitten. Ik zag toen echt de noodzaak van een buffer opbouwen.
Onder je stand leven

Er zijn best veel boeken geschreven over hoe je een vermogen kunt opbouwen. Dus ik ben er veel over gaan lezen. Ik kwam er vrij snel achter dat je ook een vermogen kunt opbouwen als je inkomen niet zo hoog is. Je moet vooral kijken hoe je geld kunt besparen. Ook moet je leren om onder je stand te leven. Gewoon minder geld uitgeven dan dat er binnenkomt. En je moet een concreet doel hebben. Het leek mij niet realistisch om miljonair te worden. Maar… tonnair? Dat moest toch wel kunnen.

Lees hier meer tips hoe je geld kunt besparen

“Fuck you money”

Een ton leek me onwaarschijnlijk veel geld. Het zou me vooral vrijheid geven. Met een ton vermogen sta je anders in het leven. Ze noemen het ook wel ‘fuck you money’. Je bent in de positie om  opdrachten te kunnen weigeren, dus om ‘fuck you’ te kunnen zeggen tegen dingen waar je geen zin in hebt. Dat leek me wel een prettig idee.

Nu ik een ton ‘vrij vermogen’ heb, overweeg ik om toch te gaan beleggen voor mijn pensioen

Vincent Kouters

Eerst sparen, dan beleggen

Inmiddels had ik al wat spaargeld. Het is ook heel belangrijk om geld te hebben waar je direct bij kunt. Maar in die tijd, zo rond 2018, was de spaarrente ongeveer nul. Dat schoot niet op. Door alle boeken die ik had gelezen wist ik ook dat ik moest gaan beleggen, als ik op de lange termijn meer uit mijn geld wilde halen. Ook al loop je daar meer risico mee dan sparen. Van huis uit had ik meegekregen dat beleggen alleen ‘voor andere mensen’ was. Maar dat was in de tijd dat je nog met de vermogensbeheerder van de bank moest bellen en faxen. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om online een beleggingsrekening te openen.

Pensioengeld

Nu ik daadwerkelijk die ton heb, is mijn doel behaald. Eigenlijk moet ik op zoek naar een nieuw doel. Ik weet dat je ook zelf voor je pensioen kun beleggen via een lijfrentebeleggingsrekening. Dat heb ik nooit gewild, want je geld is dan geblokkeerd tot je pensioen. Ik wil graag altijd bij m’n geld kunnen. Maar ik ga me er toch eens goed in verdiepen. Want nu ik tonnair ben, moet ik ook meer vermogensbelasting gaan betalen. Pensioenbeleggen heeft in dat opzicht twee voordelen. Het telt niet mee als vermogen en ik kan mijn inleg aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dat is bij ‘gewoon’ beleggen niet het geval. Kortom: momenteel is er geen reden meer voor mij om het niet te gaan doen.

Ook tonnair worden? Vincent geeft tips!
  • Stel een realistisch doel. 
  • Houd je vermogen bij, in een excelbestand of in een speciale app.
  • Praat over je doel, je plan en je geld.
  • Automatiseer al je geldstromen.
  • Verdiep je in het rente-op-rente effect.
  • Blijf leren.
  • Splits je grote doel op in kleinere doelen.
  • Geniet van de reis ernaartoe.
  • Wees dankbaar voor wat je hebt.

Leren budgetteren? Bij a.s.r. hebben we ook nog een paar handige tips voor je!

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
De beleggingsonderneming a.s.r. Vooruit is onderdeel van a.s.r.

Meer weten over Vincent en hoe hij tonnair werd?

Bovenstaande tips én nog veel meer praktische geldzaken zijn terug te vinden in het boek dat Vincent schreef over zijn weg richting tonnairschap. De titel van het boek: Over geld praat je wél. Daarnaast heeft hij een eigen nieuwsbrief: betering.nl, een geldcolumn in de Volkskrant en bespreekt hij iedere twee weken allerlei geldzaken samen met Aaf Brandt Corstius in de podcast ‘Over geld praat je niet’.

Overweeg jij ook om te beleggen voor je pensioen?

Met Persoonlijk pensioen beleg je zelf voor je pensioen. Dat kan een oplossing zijn als je een zzp’er of een DGA bent. Of als je geen of te weinig pensioen opbouwt bij je werkgever. Dat betekent dat je kunt profiteren van belastingvoordeel. Je pensioenkapitaal staat wel vast tot je met pensioen gaat. Je kunt het dus niet eerder opnemen voor iets anders. En je hoeft echt geen beleggingsexpert te zijn.

Over geld praat je niet | Persoonlijk pensioen | a.s.r. | Header desktop
Marieke van der Lek

Meer verhalen over beleggen voor je pensioen

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }