Home Blogs van a.s.r. Hoe voorkom je een burn-out bij je medewerkers?

Hoe voorkom je een burn-out bij je medewerkers?

19 april 2021
Een te hoge werkdruk en werkstress in je bedrijf kunnen allerlei vervelende gevolgen hebben. Op de lange termijn kost je dat een hoop geld, energie en narigheid. De productiviteit daalt. Er worden eerder fouten gemaakt. De kwaliteit en klantvriendelijkheid verminderen. Medewerkers worden minder creatief en collegiaal. Er ontstaan conflicten. Het verloop stijgt en het verzuim neemt toe: 16% van alle verzuimde werkdagen heeft werkstress als reden. In Nederland komt dat per jaar neer op 10 miljoen dagen verzuim vanwege werkstress.
Voorkomen is beter dan genezen
Een medewerker met burn-out kost je als werkgever gemiddeld 60.000 euro. Want mensen met een burn-out zitten gemiddeld ruim 8 maanden thuis. Al die tijd ben je niet alleen je medewerker kwijt. Je moet ook loon doorbetalen en dat kan flink in de papieren lopen. Hoe kun je dat voorkomen? Lees onze tips.
Tip 1: Maak stress bespreekbaar
En zorg dat je medewerker een beroep kan doen op hulp van een coach of psychloog zonder dat daar een stempel op gedrukt wordt. Laat je medewerkers inzien dat als je hulp nodig hebt, dat geen teken is van zwakte, maar een teken van zelfinzicht.
Tip 2: Herken de signalen bij je medewerkers
Als je medewerker opeens 3 keer in een week uit zijn slof schiet of hij komt neerslachtig over, dan kan er mogelijk meer aan de hand zijn.
Tip 3: Neem de tijd om echt te praten en te luisteren naar je medewerkers
Probeer een sfeer te creëren dat je als werkgever er ook iets over mag zeggen. En houd daarbij in gedachten dat het niet helpt dat jij zegt wat hij moet doen. Een medewerker moet zelf met oplossingen komen
Tip 4: Promoot gezond gedrag op de werkvloer 
Zorg dat medewerkers niet achter hun bureau lunchen en stimuleer ze om tussen de middag een wandelingetje te maken. 
Tip 5: Geef zelf het goede voorbeeld
Door bijvoorbeeld op tijd naar huis te gaan en niet meer te mailen in de avond. Of zorg er zelfs voor dat je medewerkers 's avonds hun zakelijke mail niet meer kunnen gebruiken.
Meer weten?

Wil je meer lezen over burn-out en wat je als werkgever kunt doen? Vraag hieronder onze gratis whitepaper aan. Of bekijk onze informatiepagina over burn-out.

 


Meer verhalen over Werkgeverschap