Als werkgever zorg je goed voor je personeel. Dat gaat verder dan een mooi salaris. Het gaat ook over het bieden van doorgroei- en ontwikkelingsmogelijkheden, een goede werk-privébalans en een goede sfeer binnen je bedrijf. Goed werkgeverschap is ook het steunen van je werknemer als het even minder gaat. Denk bijvoorbeeld aan ziekte of arbeidsongeschiktheid. Kortom: wat kun je doen om ervoor te zorgen dat je medewerkers graag bij je (blijven) werken?
Als goed werkgever handel je niet alleen uit eigen belang, het belang van je medewerkers komt op de eerste plaats.
Van goed werkgeverschap pluk je uiteindelijk zelf de vruchten. Door goede persoonlijke begeleiding, fijne secundaire arbeidsvoorwaarden en een goede sfeer zorg je er onder andere voor dat je werknemers gelukkiger zijn. Gelukkige werknemers werken harder en presteren beter. Ook verlaag je zo het verzuim en het personeelsverloop. Genoeg redenen dus om een nóg betere werkgever te worden!
De 7 kenmerken van goed werkgeverschap
Meer lezen over hoe je goed werkgeverschap toont?
Eén van de beginselen van goed werkgeverschap is dat je goed voor werknemers zorgt als hen iets overkomt. Bijvoorbeeld als ze een ongeluk krijgen of arbeidsongeschikt worden. Deze situaties hebben vaak flinke financiële gevolgen voor je werknemers, voor een langere tijd. Op zo’n moment wil je als werknemer natuurlijk dat ze op je kunnen vertrouwen, bijvoorbeeld door te zorgen dat hun inkomen er niet of nauwelijks op achteruitgaat. De WIA-verzekeringen van a.s.r. zijn daarvoor een goede oplossing.
Als werkgever ben je verplicht om je medewerkers twee jaar minimaal voor 70% door te betalen wanneer ze arbeidsongeschikt worden. Daarna kan je werknemer een WIA-uitkering aanvragen bij het UWV. Deze uitkering zorgt ervoor dat je werknemer niet zonder inkomsten komt te zitten. Wel gaat je medewerker er financieel vaak fors op achteruit. Het gat dat ontstaat tussen het laatste loon en de WIA-uitkering, wordt een WIA-hiaat genoemd.
Als goede werkgever probeer je geldzorgen bij je medewerker altijd te voorkomen, ook na twee jaar arbeidsongeschiktheid. Om dit te doen kan je een WIA-verzekering voor je werknemer afsluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je medewerker tot wel 90% van het laatste loon ontvangt. Zo houdt je medewerker een goed inkomen bij langdurige afwezigheid!
Onze WIA-rekenhulp helpt je meer inzicht te krijgen. Door een aantal gegevens van je medewerker in te vullen, kun je snel berekenen wat de gevolgen voor het inkomen van je medewerker zijn als hij arbeidsongeschikt wordt. Door te kiezen voor de verschillende verzekeringen, zie je direct hoe het inkomen van je medewerker aangevuld wordt. Heb je hulp nodig? Laat dan je gegevens achter en wij bellen je terug.
Wil je meer weten over goed werkgeverschap en hoe je daar mee om kunt gaan binnen je bedrijf? Download dan onze whitepaper. Daarin vind je handige tips en een interessant praktijkvoorbeeld over goed werkgeverschap.