Hoe pak je het functioneringsgesprek aan?

Een functioneringsgesprek is een gesprek tussen jou en je medewerker over het werk. Welke onderwerpen komen aan bod en wat zijn bruikbare tips voor een goed functioneringsgesprek?

Wat bespreek je tijdens een functioneringsgesprek?

Je bespreekt hoe het gaat met je medewerker, welke uitdagingen hij tegenkomt in het werk en jullie wensen voor de toekomst. Dat doe je minimaal 1 keer per jaar.

Vervolgens maak je concrete afspraken. Ook is het gebruikelijk en verstandig om aan je medewerker te vragen naar jouw functioneren als leidinggevende. Dat maakt het gesprek gelijkwaardig.

Waarom is een functioneringsgesprek belangrijk?

Een goed gesprek helpt je medewerker om zijn werk zo goed mogelijk te kunnen doen. Daarbij voelt hij zich gehoord en gezien omdat jij tijd maakt voor hem en echt luistert. Dat is voor iedereen belangrijk. Het is meteen een kans om doorgroeimogelijkheden te bespreken.

7 tips voor een vruchtbaar functioneringsgesprek
  1. Bereid je goed voor. Denk na over hoe jij deze medewerker de afgelopen tijd hebt ervaren op het werk. Wat ging goed, wat ging minder goed? Probeer positief te blijven en concrete voorbeelden te noemen.
  2. Pak verslagen van vorige gesprekken erbij en kijk wat er is gekomen van jullie afspraken.
  3. Zorg dat het doel, de lengte en de verslaglegging van het functioneringsgesprek vooraf duidelijk zijn.
  4. Verwar het functioneringsgesprek niet met het beoordelingsgesprek. Want dat gesprek is niet gelijkwaardig. Er hangt geen promotie of ontslag af van een functioneringsgesprek.
  5. Geef ik-boodschappen. Dus niet: ‘het is zo’. Maar ‘in mijn beleving’, ‘volgens mij’, of: ‘op mij komt het over dat…’
  6. Probeer open het gesprek in te gaan, bekijk het gesprek ook eens vanuit je medewerker.
  7. Doe iets met de uitkomst van het gesprek, maak concrete afspraken die gericht zijn op betere samenwerking.
Pretgesprek in plaats van functioneringsgesprek

Er zijn bedrijven die het officiële functioneringsgesprek hebben geschrapt en zijn overgestapt op meerdere pretgesprekken gedurende het jaar. Daarbij is de centrale vraag: heb jij nog lol in en op je werk? Zo niet: wat kan ik als werkgever doen om het werkplezier te vergroten?

Wat levert een goed functioneringsgesprek mij op als werkgever?

Met een goed functioneringsgesprek heb je meer kans dat mensen willen blijven en dat je personeel duurzaam inzetbaar blijft. Ook kan het stress verminderen, omdat je de signalen tijdig herkent.

Zo kan a.s.r. je helpen

Een goed gesprek met je medewerkers, daar geloven wij in. Een goed gesprek kan zelfs het risico op verzuim verlagen. En de duurzame inzetbaarheid van je personeel vergroten. Onze experts weten veel over duurzame inzetbaarheid en verzuimpreventie.

Wil je meer lezen over onze verzuimverzekeringen? Daar staat wat een verzuimverzekering is en wanneer zo’n verzekering interessant is voor jou.

Wij helpen je graag