Home Blogs van a.s.r. Rente kan automatisch zakken

Als je je hypotheek terugbetaalt kan je rente automatisch zakken

27 mei 2019

Houd je dit jaar vakantiegeld over? Heb je een financiële meevaller? Of houd je elke maand geld over? Dan kun je dat op je spaarrekening zetten. Maar heb je al eens gedacht aan het terugbetalen van je hypotheek? Dit kan je extra voordeel opleveren. Misschien wel meer dan de rente die je krijgt op je spaarrekening.

De rente die je betaalt over je hypotheeklening, is onder andere afhankelijk van de verhouding tussen het geleende bedrag en de waarde van je woning. Dit bepaalt in welke risicocategorie je valt. Door (extra) terug te betalen, wordt de verhouding anders en het risico wordt lager. Je hypotheek kan daardoor in een lagere risicocategorie terechtkomen en daarbij hoort een lager rentepercentage.

Rente automatisch omlaag

Sommige hypotheekaanbieders moet je er zelf op wijzen dat jouw hypotheek in een lagere risicocategorie valt. Bij a.s.r. hoef je hier niets voor te doen. Elke maand controleren we automatisch in welke risicocategorie al onze hypotheken vallen. En als een hypotheek in een lagere klasse valt, dan verlagen we bij a.s.r. de hypotheekrente automatisch. Ook als je de rente op dat moment voor een periode vast hebt staan. Waarom? Wij vinden het eerlijk als je altijd het rentepercentage betaalt dat past bij het risico van jouw hypotheek. 

Terugbetalen betekent altijd lagere maandlasten

Door het terugbetalen van je lening worden je maandlasten altijd lager, ook als je niet een lagere risicocategorie valt. Het bedrag waarover je rente betaalt wordt tenslotte lager. Houd er wel rekening mee dat je daardoor ook een lager bedrag kunt aftrekken bij de aangifte inkomstenbelasting. Als je extra wilt terugbetalen, informeer dan wel eerst hoeveel je mag terugbetalen zonder dat je hypotheekaanbieder daarvoor extra kosten in rekening brengt. Bij a.s.r. mag je elk jaar tot 15% van de oorspronkelijke lening terugbetalen zonder extra kosten. Lees ook over de voor- en nadelen van extra aflossen op je hypotheek

Meer voordelen van een hypotheek van a.s.r.

Wil je meer informatie over het automatische zakken van je hypotheekrente? Of ben je benieuwd naar de andere voordelen van een hypotheek van a.s.r.? Check de voorwaarden van onze WelThuis Hypotheek of vraag naar a.s.r. hypotheken bij je adviseur.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Duurzaam Leven

Rente kan automatisch zakken