Ga naar de hoofdinhoud

Wat is het en hoe pak je het aan?

Is het eerste ziektejaar van je werknemer bijna voorbij? Dan is het tijd om een Eerstejaarsevaluatie op te stellen. Bij het maken van een Eerstejaarsevaluatie blik je samen terug op de re-integratie. Maar hoe stel je een Eerstejaarsevaluatie op? En wanneer moet je hieraan beginnen? Wij geven antwoord op al je vragen. 
Wat is de Eerstejaarsevaluatie?

De Eerstejaarsevaluatie is een verplicht onderdeel van het re-integratieverslag. Je evalueert samen met je medewerker hoe de re-integratie verloopt en je medewerker bepaalt of het eigen werk weer (volledig) hervat kan worden. Is dat niet het geval? Dan moeten de mogelijkheden van ander werk binnen het bedrijf (spoor 1) of bij een andere werkgever (spoor 2) worden onderzocht.  

Is er geen mogelijkheid om volledig te re-integreren binnen spoor 1? Dan moet binnen zes weken (uiterlijk in week 58) na het opstellen van de Eerstejaarsevaluatie spoor twee worden opgestart.

Deze vier dingen bespreek je bij een Eerstejaarsevaluatie
  1. wat jullie het afgelopen jaar hebben gedaan aan de re-integratie;
  2. wat het doel wordt voor het tweede ziektejaar (spoor 1 of spoor 2);
  3. moeten hiervoor nieuwe afspraken worden gemaakt;
  4. en wat heeft je medewerker nodig om te komen tot (volledige) werkhervatting. 
De uitkomst van de Eerstejaarsevaluatie leg je vast in het formulier van UWV. Voeg het document vervolgens toe zodat je bij een eventuele WIA-aanvraag een volledig re-integratieverslag kunt aanleveren.  
Wanneer moet je de Eerstejaarsevaluatie uiterlijk invullen?

Rond het einde van het eerste ziektejaar, in week 46 tot en met 58, moet de richting van de re-integratie in het tweede ziektejaar worden onderzocht. Het is zelfs verplicht vanuit de Wet verbetering poortwachter om de re-integratie opnieuw te beoordelen. Daarom stel je uiterlijk in week 52 samen met je medewerker het formulier van de Eerstejaarsevaluatie. Om dit goed te kunnen onderbouwen, wordt vaak een arbeidsdeskundig onderzoek ingezet.

Bewaar een kopie van de Eerstejaarsevaluatie én het Plan van aanpak als onderdeel van het re-integratieverslag. Je hebt het re-integratieverslag nodig als je medewerker na twee jaar ziekte een WIA-uitkering aanvraagt.

Goed om te weten
Start je te laat met de Eerstejaarsevaluatie? Of ontbreekt deze bij de WIA-aanvraag van je werknemer? Dan is de kans groot dat UWV beoordeelt dat er te weinig is gedaan aan de re-integratie. UWV legt dan een loonsanctie op. 
Lees alles over de re-integratiedocumenten

Om een WIA-uitkering aan te vragen, heeft je medewerker een compleet re-integratieverslag nodig. Hieronder lees je meer over de andere documenten die in het re-integratieverslag (moeten) staan.

Lees meer over welke re-integratieverplichtingen je hebt als werkgever en welke re-integratie en preventieve diensten er zijn.  

Wij helpen je graag