Ga naar de hoofdinhoud

Wanneer is het nodig en wat staat er precies in?  

Wanneer een werknemer langdurig ziek is, is het belangrijk dat er een en re-integratieverslag wordt gemaakt. De Probleemanalyse is hier een verplicht onderdeel van. Deze maakt iemand van de arbodienst of een bedrijfsarts. Wat er precies in de Probleemanalyse staat en wanneer je deze moet laten opstellen lees je hier.
Wat is de Probleemanalyse?

De Probleemanalyse is een formulier van UWV waarin iemand van de arbodienst of een bedrijfsarts de beperkingen van een zieke of uitgevallen werknemer in kaart brengt. Ook staat hierin wat de gevolgen van deze beperkingen zijn voor de werkzaamheden van de werknemer. Dit formulier is nodig bij het re-integratietraject van een werknemer.  

Wanneer wordt de Probleemanalyse opgesteld? 
Binnen zes weken neemt de arbodienst contact op met je medewerker en wordt, als dit mogelijk is, de Probleemanalyse opgesteld. In bepaalde situaties kan het zijn dat dit later gebeurt.  
Wat staat er in de Probleemanalyse? 
De Probleemanalyse bestaat buiten de gegevens van de medewerker, werkgever en bedrijfsarts uit drie belangrijke onderdelen. 
1. Beperkingen en mogelijkheden
De bedrijfsarts gaat in gesprek met de zieke medewerker en omschrijft in de Probleemanalyse de beperkingen van de medewerker waardoor hij zijn werk niet meer (volledig) kan uitvoeren. Ook de mogelijkheden voor wat de medewerker wél nog kan worden hier beschreven. Dit kunnen ook werkzaamheden zijn buiten de oude functie.  
2. Advies voor het Plan van aanpak 

Wil je weten waar je op lange termijn aan toe bent? In de Probleemanalyse geeft de bedrijfsarts een advies voor een einddoel van de re-integratie op de lange termijn. Samen met je medewerker beschrijf je dit einddoel verder in het Plan van aanpak. Dit doe je uiterlijk twee weken (rond week 8) nadat je de Probleemanalyse hebt ontvangen van de bedrijfsarts.  

3. Advies stappenplan re-integratie-activiteiten

Nu het einddoel van de re-integratie is vastgesteld, wil je natuurlijk ook weten hoe je het beste tot dat einddoel komt. Hiervoor adviseert de bedrijfsarts een stappenplan waarin de mogelijke activiteiten worden beschreven die jij en je werknemer kunnen uitvoeren om tot een succesvolle re-integratie te komen.

Voor het invullen van de Probleemanalyse gebruik je altijd het formulier voor de Probleemanalyse van UWV

4. Medische gegevens apart vermelden

Als werkgever krijg je een kopie van de Probleemanalyse. Om deze reden staat er geen medische of privacygevoelige informatie in de Probleemanalyse. Deze informatie vermeldt de bedrijfsarts in het formulier Medische informatie. Alleen je werknemer krijgt een kopie van dit formulier. Als werkgever mag je dit alleen inzien wanneer je werknemer hier toestemming voor geeft.  

Lees alles over de re-integratiedocumenten

Om een WIA-uitkering aan te vragen, heeft je medewerker een compleet re-integratieverslag nodig. Hieronder lees je meer over de documenten die in het re-integratieverslag (moeten) staan.

Lees meer over welke re-integratieverplichtingen je hebt als werkgever en welke re-integratie en preventieve diensten er zijn.  

Wij helpen je graag