Ga naar de hoofdinhoud
Home Je bedrijfspand verhuren: dit moet je weten
Header Schade Blog Bedrijfpand verhuren dit moet je weten

Je bedrijfspand verhuren: dit moet je weten

04 april 2022

Ben jij als ondernemer in het bezit van een bedrijfspand, maar heb je niet alle ruimte nodig? Verhuur je bedrijfspand! Dit is een slimme manier om extra inkomsten te krijgen of om leegstand van je bedrijfsgebouw te voorkomen. Vijf vragen en antwoorden om te weten waar je op moet letten als je jouw bedrijfsgebouw (deels) gaat verhuren.

1. Mag ik mijn bedrijfspand verhuren?

Als je als ondernemer een bedrijfspand bezit, dan heb je vanuit de gemeente - als het goed is - eerder al toestemming gekregen om er een bedrijf te huisvesten. Een ander bedrijf of extra bedrijf huisvesten levert dus vaak geen problemen op. Het is wel verstandig om de bedrijfsverandering door te geven aan je gemeente.

Pand op het oog?

Heb je een pand op het oog waar op dit moment nog geen bedrijf in zit? Check dan bij de gemeente welk bestemmingsplan geldt voor het gebouw. Dit kan bijvoorbeeld een particuliere bestemming zijn zoals woningen, een bedrijfsbestemming zoals een kantoor of een agrarische bestemming. Om er een bedrijf te kunnen starten moet je namelijk wel een juiste bedrijfsbestemming hebben voor het pand.

2. Wanneer is het slim om je bedrijfspand te verhuren?

Er zijn allerlei redenen om je bedrijfspand te verhuren. Het kan bijvoorbeeld een slimme manier zijn om extra inkomsten te krijgen. Dat is handig wanneer je een bedrijfsgebouw hebt waarvan (tijdelijk) niet alle ruimte wordt benut.

Het kan ook een manier zijn om leegstand te voorkomen. Als je bedrijfspand leeg staat, kost het je alsnog tijd en geld om het te onderhouden. Daarbij wordt de verzekeringsdekking beperkt bij langdurige leegstand. Met een huurder in het pand voorkom je dit. Ook kun je een deel van je bedrijfspand verhuren om de creativiteit en werksfeer te bevorderen, zoals vaker gebeurt bij een creatieve broedplaats.

Lees ook: Zonnepanelen voor je onderneming, verzeker ze goed!

3. Hoe vind ik een betrouwbare huurder voor mijn bedrijfsgebouw?

Als je ervoor kiest om je bedrijfspand (deels) te verhuren, dan is het fijn een betrouwbare en veilige huurder te vinden. Let er bijvoorbeeld op dat: 

  • De huurder een geldig legitimatiebewijs heeft
  • De elektriciteit wordt aangesloten op dezelfde naam als van de huurder in het huurcontract; 
  • Hoe en vanuit welk rekeningnummer de huur maandelijks wordt overgemaakt; 
  • Jullie in het huurcontract afspreken dat erna intrek van de huurder periodieke controles plaatsvinden. Zo voorkom je het risico dat het bedrijfspand gebruikt wordt voor een bestemming waar jij geen weet van hebt.

4. Welke verzekeringen heb ik nodig als ik mijn bedrijfspand ga verhuren?

1. Bedrijfsgebouwenverzekering. Als je al een bedrijfspand in je bezit hebt, dan heb je daar hoogstwaarschijnlijk ook een bedrijfsgebouwenverzekering voor afgesloten. Die heb je nodig zodra je als bedrijf in een gebouw zit. Zo ben je namelijk verzekerd van schade aan je bedrijfspand. Als je er later voor kiest om een deel van je pand te gaan verhuren aan een ander bedrijf, dan kan je jouw bedrijfsgebouwenverzekering bij a.s.r. gewoon aanhouden. Wel ben je verplicht door te geven als er een bedrijf bij in komt, omdat er misschien aanvullende voorwaarden gaan gelden.

2. Milieuschadeverzekering. Veroorzaak je met jouw onderneming bodem- of waterverontreiniging? Dan is het ook verstandig dat zowel jij als gebouweigenaar als de huurder ieder een eigen milieuschadeverzekering hebben.

Lees ook: De Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, zo ben je zakelijk goed verzekerd

5. Wie is bij eventuele schade verantwoordelijk wanneer ik mijn bedrijfspand verhuur aan een ander bedrijf?

In de meeste gevallen is het zo dat bij schade aan het gebouw de verhuurder van het bedrijfspand verantwoordelijk is. Bij schade aan de inboedel of goederen van de verhuurder is de huurder zelf aansprakelijk.

Als de gebouwenverzekeraar preventiemaatregelen vraagt aan het bedrijf dat het pand huurt, zoals een veilige buitenopslag, maatregelen bij bijvoorbeeld houtbewerking of een keuring van de elektrische installatie, dan is het belangrijk dat de verhuurder dit in het huurcontract laat vastleggen. Hetzelfde geldt voor kleine aanpassingen, zoals een beveiligingssysteem dat de huurder wilt aanleggen. De verhuurder heeft zelf meestal geen zicht op de dagelijkse gang van zaken in zijn pand. En daarom is het slim om vast te leggen in het huurcontract wie aansprakelijk is voor deze aanpassingen.

Het zakelijke voordeelpakket van a.s.r.

Wil jij je bedrijfspand (voor een deel) verhuren? Zorg dan dat je onze bedrijfsgebouwenverzekering afsluit als ondernemer. Hoe meer zakelijke verzekeringen je bij ons afsluit, hoe hoger de korting op je premie.

Vanaf je tweede en andere verzekering, zoals een milieuschadeverzekering, die je bij ons afsluit krijg je automatisch de korting uit ons voordeelpakket. En die korting kan oplopen tot 10% van je totale premie. Bovendien sluiten al onze verzekeringen naadloos op elkaar aan en staan al je verzekeringen op één handig overzicht. Wel zo prettig.

Lees verder: ons zakelijk voordeelpakket op Voordeelpakket Bedrijven

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren