Home “Vitaliteit en een duurzaam pensioen gaan hand in hand” – Marco Winkel (HR-directeur bij Visma | Raet)
Marco Winkel, HR-directeur, Visma Raet, Pensioenen, werknemerspensioen

“Vitaliteit en een duurzaam pensioen gaan hand in hand” – Marco Winkel (HR-directeur bij Visma | Raet)

Waarom Visma | Raet kiest voor een duurzame pensioenregeling van a.s.r.
31 augustus 2022

Het leven van 1,7 miljoen mensen verbeteren. Dat is wat Visma | Raet doet met slimme HR-oplossingen. “Talent optimaal ontwikkelen is wat ons drijft”, zegt HR-directeur Marco Winkel. Intern vertaalt dit zich door naar duurzame arbeidsvoorwaarden die zowel de fysieke en mentale gezondheid als financiële gezondheid stimuleren. In dit interview vertelt Marco hoe het a.s.r. Werknemers Pensioen en a.s.r. Vitality daar een waardevolle bijdrage aan leveren.

Word pensioenakkoord-proof

Blijf op de hoogte van het nieuwe pensioenstelsel

Lees meer
De impact van corona op HR
Van collectief naar individu

Met zijn HR software-oplossingen automatiseert Visma | Raet repetitieve en administratieve taken, waardoor HR-professionals meer ruimte en tijd hebben voor onder andere talentontwikkeling. De persoonlijke behoeften en wensen van de werknemer staan hierin centraal, en sinds corona ons leven heeft hervormd des te meer. “Vóór corona was het collectief nog de waarheid”, vertelt Marco. 

“Met elkaar op kantoor werken was de norm en thuiswerken was slechts een incident. Als ik tegen onze werknemers als grapje zeg dat we straks weer vijf dagen naar kantoor gaan, is ‘no way’ vaak de eerste reactie. Natuurlijk gaan we straks wel weer naar kantoor, maar minder vaak en met een ander doel. In samenwerken geloof ik zeker nog, in collectiviteit niet meer.” 

De werknemer is koning 

Om die reden gelooft Marco in een standaard oplossing, die voor iedere werknemer naar eigen wens is in te vullen. “Het afgelopen jaar hebben wij aan onze werknemers gevraagd waar zij behoefte aan hebben. Daar kwam bijvoorbeeld de 4x9-regeling (vier dagen en negen uur per dag werken) uit. De ondernemingsraad vond dat – in deze nieuwe situatie – eigenlijk maar een beetje flauwekul. Want als je thuis werkt, kun je in veel gevallen toch je eigen tijd indelen? Zo is het nu mogelijk dat je – in overleg met je manager – zelf bepaalt wanneer je werkt, mits je je aan het aantal contracturen houdt.” 

Als je als werkgever klaar wil zijn voor de toekomst, moet je volgens Marco de persoonlijke behoeften en wensen van je werknemers heel serieus nemen. “Niet alleen bij huidige werknemers, maar juist ook bij nieuwe werknemers; zij zullen werkgevers daar echt op selecteren.” 

Duurzame arbeidsvoorwaarden 
Van idealen naar doen

‘Het verbeteren van het leven’, dat klinkt heel idealistisch. Maar wat ‘doet’ Visma | Raet om dit te bereiken als het gaat om hun eigen werknemers? En hoe worden de persoonlijke behoeften en wensen meegenomen in duurzame arbeidsvoorwaarden? Marco: “Talent is schaars. Daarom is het behouden van talent één van onze belangrijkste en meest uitdagende organisatiedoelstellingen. Als je alleen maar praat over bedrijfseconomische ambities, red je het niet meer. Daar lopen werknemers écht niet meer voor warm. Als werkgever moet je dus meer bieden dan een goed salaris.” 

Het echte gesprek

Zo wordt het bieden van een luisterend oor bijvoorbeeld erg gewaardeerd. Zeker in deze warrige tijd die veel uitdagingen met zich meebrengt. “Gedurende het hele jaar staat bij ons ‘het echte gesprek’ – waarin we onder andere vragen hoe het nu écht met iemand gaat – centraal”, vertelt Marco. “Het komt voor – en in deze tijd nog vaker – dat mensen niet lekker in hun vel zitten. Onze managers zijn hier waakzaam op en doen daar iets mee. Ook vinden er bij ons maandelijkse (anonieme) metingen plaats waarmee we monitoren hoe het gaat met onze werknemers. Zo kunnen we daar vroegtijdig op anticiperen.”

Mocht je een echte goedzak zijn, kun je bij Visma | Raet zelfs je vakantiedagen doneren aan Unicef. 

Maatschappelijke betrokkenheid

Een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappij, is ook iets wat werknemers steeds meer willen. Onder het motto ‘het leven verbeteren’ juicht Visma | Raet dit alleen maar toe. Zo is Visma Helping Hands in het leven geroepen om iets te betekenen voor mens en milieu. “Als werknemer mag je zelf een actie aandragen. Zo is een team van 20 collega’s – nog vóór corona – met 20 mensen van een van onze zorgklanten een dagdeel naar Dierenpark Amersfoort geweest. Hoewel het ons maar vier uur per werknemer kost, levert het een enorme dosis aan social return op. Dát zijn de dingen waar de werknemer vandaag de dag warm voor loopt.” 

Mocht je een echte goedzak zijn, kun je bij Visma | Raet zelfs je vakantiedagen doneren aan Unicef. “Dat wordt dus heel vaak gedaan! Ik denk dat gemiddeld zo’n één a twee vakantiedagen per werknemer worden gedoneerd”, zegt Marco trots.

100% vaderschapsverlof 

Een voorbeeld van een arbeidsvoorwaarde waarmee Visma | Raet het verschil wil maken, is 100% vaderschapsverlof. “Wij vinden het krijgen van een kind zo’n belangrijk moment. De kersverse vaders willen we daarom de kans bieden om er op dat moment ook echt te zijn!”

Vanaf 2 augustus 2022 hebben werknemers in Nederland recht op 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

“We bieden een collectieve pensioenregeling die toegespitst kan worden op het individu en de persoonlijke behoeften en wensen.”

Op het wensenlijstje: een duurzaam pensioen
Financiële gezondheid

Een goed pensioen komt steeds vaker op het lijstje van ‘persoonlijke wensen’ van de werknemer, beaamt Marco. “Werknemers hechten niet alleen meer waarde aan de fysieke en mentale gezondheid, maar óók aan de financiële gezondheid. Mensen zijn zich daarin steeds meer bewust van het opbouwen van een vermogen voor later.”

Ouderenbeleid met persoonlijke keuzes

Vorig jaar heeft een stagiair als afstudeeropdracht het ouderenbeleid van Visma | Raet opgezet, dat sinds april dit jaar is geïmplementeerd. “Hier ben ik zo ontzettend trots op”, zegt Marco. “In samenwerking met onze pensioenadviseur en a.s.r. als pensioenuitvoerder bieden we onze werknemers een aantal persoonlijke keuzes aan. 

Zoals de 80-90-100-regeling voor werknemers vanaf 58 jaar. Je werkt dan 80% voor 90% salaris met 100% pensioenopbouw. Ook is deeltijdpensioen een mogelijkheid. Je kunt dan minder uren werken en alvast een gedeeltelijke pensioenuitkering ontvangen. Voor mensen die eerder willen stoppen met werken, bieden we vanaf drie jaar vóór de pensioendatum een AOW-overbrugging aan. Afhankelijk van de persoonlijke situatie, bieden we dan een compensatie aan. 

Maar er zijn ook mensen die juist willen doorwerken en daar hebben we ook opties voor. Met al deze mogelijkheden bieden we een collectieve pensioenregeling die toegespitst kan worden op de persoonlijke behoeften en wensen van de werknemer.”

Met het Werknemers Pensioen van a.s.r. zijn we klaar voor de toekomst.

Marco 

Het Werknemers Pensioen van a.s.r.

Vanaf 2015 biedt Visma | Raet zijn werknemers het Werknemers Pensioen van a.s.r. aan. “Met deze beschikbare premieregeling zijn we klaar voor de toekomst. Als het over het pensioenakkoord gaat, grap ik altijd dat ik niets meer hoef te doen”, lacht Marco. 

“Het Werknemers Pensioen van a.s.r. biedt veel mogelijkheden voor persoonlijke keuzes. Zo kunnen onze werknemers zelf kiezen hoe hun pensioen belegd wordt. Standaard wordt het pensioen namelijk neutraal belegd, maar als je wat meer risico durft te nemen kun je kiezen voor een offensief beleggingsprofiel. Ben je liever wat terughoudender? Dan past een defensief beleggingsprofiel waarschijnlijk beter bij jou als persoon.” 

“Wat wij als software-aanbieder ook belangrijk vinden in een pensioenuitvoerder, zijn de digitale tools die zij beschikbaar stellen. Daar is a.s.r. pensioenen heel vooruitstrevend in. In het pensioenportaal vinden onze werknemers makkelijk hun weg en geven zij hun persoonlijke keuzes zelf door. Omdat alles digitaal verwerkt wordt, zijn onze administratieve processen geautomatiseerd.” 

Marco Winkel samen met Corjanne Hageraats (Manager Business Development Pensioenen bij a.s.r.)
Duurzaam partnership met a.s.r. pensioenen

Vóór 2015 voerde a.s.r. ook al de pensioenen uit van Visma | Raet, maar toen nog met een andere pensioenregeling die – volgens het pensioenakkoord – straks niet meer toekomstbestendig is. “Onze relatie met a.s.r. bestaat al sinds 2003! Dat komt denk ik omdat onze organisatietypes heel goed bij elkaar passen. Onze relatie is uitgegroeid tot een duurzaam partnership waarin we nauw samenwerken. Zo zit mijn collega Lenneke Radstok (pensioen coördinator) in jullie co-creatieraad, waarin werkgevers en partners met elkaar sparren over pensioenvraagstukken. 

Maar, hoe betrouwbaar we a.s.r. ook vinden, we zijn niet met elkaar getrouwd hoor”, lacht Marco. “We laten alles goed toetsen door een externe partij. Naast dat dit hoort, houdt het onze samenwerking scherp.”

Wij gebruiken a.s.r. Vitality vooral als stimulans om in beweging te komen voor de werknemers die hier baat bij hebben. Door corona was deze stimulans extra nodig.

Marco
Vitaliteit vergroten met a.s.r. Vitality 
Pensioenakkoord vraagt om beschikbare premieregeling

Veel mensen zullen Visma | Raet kennen van het sponsorschap van de Jumbo Visma schaats- en wielerploeg, waarmee ze de gemeenschappelijke uitdagingen van HR en sport uitdragen: hoe trek je talent aan, hoe vind je de juiste balans in een team en hoe komt een individu tot maximale prestaties? Hoewel het gezondheidsprogramma van a.s.r. Vitality aansluit bij het geloof in de kracht van beweging, had Marco – eerlijk gezegd – nog wat overtuiging nodig. 

Het was Jolanda Sappelli (HR-directeur bij a.s.r.) die hem tijdens een rondetafelgesprek in september 2020 over de streep trok. Na een pilot met het eigen HR-team, was Marco tóch wel verkocht. Momenteel maakt 30% van de werknemers gebruik van de vitaliteitsapp. Aan het eind van dit kalenderjaar moet de teller staan op 50%.

Bewegingsruimte bieden

“Wij gebruiken a.s.r. Vitality vooral als extra stimulans om in beweging te komen. Door corona was deze stimulans extra nodig. Ik ben ervan overtuigd dat meer bewegen zorgt voor een betere fysieke en mentale gezondheid en dat dit bijdraagt aan productiviteit en werkplezier. Wel vind ik dat je óók in deze context ‘bewegingsruimte’ moet bieden en de persoonlijke behoeften en wensen serieus moet nemen. Als jij iedere dag om 15.00 uur een wandeling wil maken omdat dit jou helpt – en je dit afstemt met je manager – is dat fine by me en kan ik dat alleen maar stimuleren.”

Dit blog is eerder gepubliceerd op 1 juli 2021. 

Annelies Heinen

Meer verhalen over Pensioen

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }