Waardeoverdracht

Heb je een andere baan? Dan ga je waarschijnlijk pensioen opbouwen bij je nieuwe werkgever. Heb je bij jouw vorige werkgever(s) ook pensioen opgebouwd? Dan kun je een keuze maken. Laat je jouw opgebouwde pensioen in de pensioenregeling van je oude werkgever(s) staan? Of neem je de waarde van jouw pensioen mee naar de pensioenregeling van je nieuwe werkgever? Dit laatste heet waardeoverdracht.

Zinvol of niet zinvol?

Waardeoverdracht is niet altijd verstandig. Kort samengevat is het zinvol als de pensioenregeling van je huidige werkgever vergelijkbaar of beter is dan die van je oude werkgever. Maar wanneer is dat zo? Dat hangt af van je persoonlijke situatie, je voorkeuren en de verschillende onderdelen van beide pensioenregelingen. Bekijk in ieder geval deze onderwerpen als je waardeoverdracht overweegt:
 • Het soort pensioenregeling toon

 • Je keuzemogelijkheden toon

 • Koopkracht toon

 • Nabestaandenpensioen toon

 • Gemak: kleine pensioen samenvoegen toon

Met de pensioenvergelijker kun je verschillende pensioenregelingen met elkaar vergelijken. Schakel bij twijfel altijd een pensioenadviseur in.

Wat kost het?

Als werknemer heb je recht op waardeoverdracht. Hier rekenen we geen kosten voor. Schakel je iemand in voor advies? Dan betaal je mogelijk advieskosten. Vraag hiernaar bij je adviseur.

Zo werkt waardeoverdracht bij a.s.r.

Je werkgever heeft de pensioenregeling ondergebracht bij een pensioenuitvoerder. Dat kan bijvoorbeeld a.s.r. zijn. Kies je voor waardeoverdracht? Dan maken de pensioenuitvoerders van je oude en nieuwe werkgever allebei een berekening:

 • Je oude pensioenuitvoerder maakt een overzicht van je pensioen dat je tot dan toe hebt opgebouwd en bepaalt hiervan de waarde.
 • Je nieuwe pensioenuitvoerder berekent hoeveel pensioen je met die waarde kunt krijgen in je nieuwe pensioenregeling.
 • Je ontvangt een opgave zodat je het pensioen bij beide pensioenuitvoerders met elkaar kunt vergelijken. Daarna maak je een keuze.
Je kunt dit doen voor alle werkgevers waar je pensioen hebt opgebouwd. Voor elke pensioenregeling waaraan je ooit hebt deelgenomen, moet je bij je nieuwe werkgever een aparte aanvraag indienen.

Let op: heb je een beschikbare premieregeling waarin wordt belegd? Dan is de genoemde waarde van je opgebouwde pensioen een indicatie. De exacte waarde kunnen we namelijk pas bepalen op het moment van overdragen. De waarde kan in de tussentijd nog veranderen door laatste koerswijzigingen van beleggingsfondsen.

Hoe vraag je een waardeoverdracht bij ons aan? 

Wil je jouw pensioen van je oude werkgever overdragen naar je pensioenregeling bij a.s.r.? Dan doorloop je de volgende stappen:

Wanneer kun je een waardeoverdracht aanvragen?

Heb je na 1 januari 2015 een nieuwe baan gekregen en doe je mee aan een nieuwe pensioenregeling? Dan kun je op elk moment een waardeoverdracht aanvragen.

Ben je al vóór 1 januari 2015 in dienst bij je huidige werkgever? Dan had je aanvraag binnen zes maanden nadat je in dienst ging bij ons binnen moeten zijn. Doe je dit later? Of wil je een waardeoverdracht van pensioen dat je hebt opgebouwd bij een dienstverband dat voor 8 juli 1994 is beëindigd? Dan ben je voor waardeoverdracht afhankelijk van het akkoord van 4 partijen:

 1. Je vorige werkgever
 2. Je vorige pensioenuitvoerder
 3. Je nieuwe werkgever
 4. Je nieuwe pensioenuitvoerder (a.s.r.)

Gaat één van hen niet akkoord? Dan blijft het opgebouwde pensioen bij je vorige pensioenuitvoerder. Bij elke keer dat je van baan verandert, kun je weer waardeoverdracht doen.

Let op: ook in sommige andere gevallen moet de oude of nieuwe werkgever akkoord gaan met waardeoverdracht. Het kan namelijk zijn dat de oude of de nieuwe werkgever moet bijbetalen. Overschrijdt deze bijbetaling een bepaalde grens? Dan mag de werkgever kiezen of hij wel of niet akkoord gaat met de waardeoverdracht.

Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur

Of een bepaalde keuze in jouw specifieke situatie verstandig is, is vaak moeilijk te bepalen. Wil je hulp bij het maken van je keuze? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij kan jou op maat advies geven. Bespreek wel vooraf met je adviseur wat de kosten voor het advies zijn en wat eventuele bijkomende service precies inhoudt.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.
Waardeoverdracht van je pensioen