Je pensioen samenvoegen: waarde­overdracht 

Je bouwt pensioen op bij a.s.r. Heb je bij je vorige werkgever(s) ook pensioen opgebouwd? Dan kun je je pensioenen samenvoegen en je opgebouwde pensioen overdragen naar a.s.r. Dit noemen we ‘waardeoverdracht’. Soms gebeurt dat automatisch en soms moet je dat zelf regelen. 

Waardeoverdracht: automatisch of zelf regelen?

 • Automatische waardeoverdracht toon

 • Waardeoverdracht zelf regelen toon

Pensioen samenvoegen interessant voor jou?

Waardeoverdracht is niet altijd interessant. Waardeoverdracht is interessant als de pensioenregeling van je huidige werkgever vergelijkbaar of beter is dan die van je oude werkgever. Maar wanneer is dat zo? Dat hangt af van je persoonlijke situatie, je voorkeuren en de onderdelen van beide pensioenregelingen. Bekijk in ieder geval deze onderwerpen als je er over denkt om je pensioenen samen te voegen:

 • Hoe bouw je pensioen op? toon

 • Welke keuzes heb je? toon

 • Hoe is het pensioen voor je partner geregeld? toon

 • Hoe zeker is je pensioen? toon

 • Gemak toon

Hoe voeg je je pensioenen samen? 

Wil je jouw pensioen bij je oude werkgever overdragen naar je pensioenregeling bij a.s.r.? Doorloop de onderstaande stappen. Let op: houd er rekening mee dat waardeoverdracht t tussen de 7 en 12 maanden duurt, soms nog langer.

Wanneer kun je je pensioen samenvoegen?

      Heb je na 1 januari 2015 een nieuwe baan gekregen en doe je mee aan een nieuwe pensioenregeling? Dan kun je op elk moment waardeoverdracht aanvragen.
       Doe je dit later? Of wil je een waardeoverdracht van pensioen dat je hebt opgebouwd bij een dienstverband dat voor 8 juli 1994 is beëindigd? Dan ben je voor waardeoverdracht afhankelijk van het akkoord van 4 partijen:

       1. Je vorige werkgever
       2. Je vorige pensioenuitvoerder
       3. Je nieuwe werkgever
       4. Je nieuwe pensioenuitvoerder (a.s.r.)

       Gaat één van hen niet akkoord? Dan blijft het opgebouwde pensioen bij je vorige pensioenuitvoerder. Elke keer dat je van baan verandert, kun je weer waardeoverdracht laten uitvoeren.
Let op: ook in sommige andere gevallen moet de oude of nieuwe werkgever akkoord gaan met waardeoverdracht. Het kan namelijk zijn dat de oude of de nieuwe werkgever moet bijbetalen. Overschrijdt deze bijbetaling een bepaalde grens? Dan mag de werkgever kiezen of hij wel of niet akkoord gaat met de waardeoverdracht.

Heb je in het buitenland gewerkt en pensioen opgebouwd? Dan is waardeoverdracht onder bepaalde voorwaarde mogelijk. Wil je een aanvraag doen voor een offerte voor internationale waardeoverdracht? Download dan hier de Modelvragenlijsten Internationale Inkomende Waardeoverdracht Nederlandstalige versie of de Engelstalige versie. Vul dit formulier in en stuur het naar je buitenlandse pensioenuitvoerder. Deze vult het formulier verder aan en stuurt het naar je terug. Vervolgens stuur je door naar a.s.r.

Waardeoverdracht kost niets

Voor het aanvragen van een offerte, het maken van berekeningen of de waardeoverdracht zelf hoef je niets te betalen. Ook niet als je uiteindelijk besluit dat je je pensioenen niet wilt samenvoegen. 

Schakel je iemand in voor advies? Dan betaal je mogelijk advieskosten. Vraag hiernaar bij je adviseur.

 

Waar vind je informatie over je pensioenregelingen?

 • Pensioenen op Mijnpensioenoverzicht.nl toon

 • Pensioenregeling bij a.s.r. toon

 • Pensioenregeling van je vorige werkgever toon

Laat je adviseren door een onafhankelijk adviseur

Wil je hulp bij het maken van je keuze? Neem dan contact op met een onafhankelijk adviseur. Hij geeft jou advies op maat. Bespreek wel vooraf met je adviseur wat de kosten voor het advies zijn.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.

Extra informatie & downloads

Waardeoverdracht van je pensioen