Ga naar de hoofdinhoud

We beleggen het pensioenkapitaal van je werknemer. Hoe doen we dat precies? En welke keuzes maken we daarbij? Je leest het hieronder.

We willen je werknemers eerst wat beter leren kennen

Ieder mens is anders. Dat lijkt een open deur. Maar zeker bij beleggen is het belangrijk om dat te beseffen. Want de ene persoon kan en wil misschien best wat risico nemen, terwijl een ander daar niets van moet hebben. Daarom leren we je werknemers graag wat beter kennen. Hoe we dat doen? Door ze een paar vragen te stellen en een aantal keuzes voor te leggen. Je werknemers komen deze vragen en keuzes vanzelf tegen als ze de Profielwijzer invullen. De Profielwijzer staat voor ze klaar in Mijn Cappital pensioen

Het beleggingsprofiel bepaalt hoe we beleggen

Hebben je werknemers de vragen beantwoord? Dan weten we hoeveel risico ze kunnen en willen nemen met hun beleggingen. We noemen dit het persoonlijke risicoprofiel. Bij het risicoprofiel van je werknemer past een van onze beleggingsprofielen. We hebben er 5: een zeer defensief, defensief, neutraal, offensief en zeer offensief beleggingsprofiel. Afhankelijk van het beleggingsprofiel nemen we iets meer of juist iets minder risico. Zo beleggen we op een manier die bij écht past bij je werknemer. Goed om te weten: bij alle profielen bouwen we het beleggingsrisico af naarmate je werknemer ouder wordt.

De 5 beleggingsprofielen op een rij

Bij het zeer defensieve beleggingsprofiel beleggen we met het minste risico van de vijf beleggingsprofielen. We beleggen veel meer in vastrentende waarden (het roze en paarse fonds) en juist veel minder in zakelijke waarden (de twee blauwe fondsen) dan bij de offensieve profielen. Vastrentende waarden, zoals staatsobligaties, hebben een relatief laag risico. Maar de kans dat ze veel rendement opleveren is ook laag. Bij zakelijke waarden, zoals aandelen, is dat juist andersom.

De waarde van de beleggingen is bij het zeer defensieve profiel beter voorspelbaar dan bij de andere profielen. Aan de ene kant heeft je werknemer zo meer zekerheid over de te verwachten hoogte van het pensioen. Aan de andere kant bouwt je werknemer naar verwachting een lager pensioen op omdat we minder beleggingsrisico nemen.

 

Bij het defensieve beleggingsprofiel beleggen we met minder risico dan bij het neutrale profiel en de offensieve profielen. En we beleggen met iets meer risico dan bij het zeer defensieve profiel. We beleggen meer in zakelijke waarden (de twee blauwe fondsen) en minder in vastrentende waarden (het roze en paarse fonds) dan bij het zeer defensieve profiel. Vastrentende waarden, zoals staatsobligaties, hebben een relatief laag risico. Maar de kans dat ze veel rendement opleveren is ook laag. Bij zakelijke waarden, zoals aandelen, is dat juist andersom.

De waarde van de beleggingen is bij het defensieve profiel beter voorspelbaar dan bij het neutrale profiel en de offensieve profielen. Aan de ene kant heeft je werknemer zo meer zekerheid over de te verwachten hoogte van het pensioen. Aan de andere kant bouwt je werknemer naar verwachting een lager pensioen op omdat we minder beleggingsrisico nemen.

 

Bij een neutraal beleggingsprofiel beleggen we met meer risico dan bij de defensieve profielen. En met minder risico dan bij de offensieve profielen. We beleggen minder in vastrentende waarden (het roze en paarse fonds) dan bij de defensieve profielen (de twee blauwe fondsen). Maar ook minder in zakelijke waarden dan bij de offensieve profielen.

Het neutrale profiel is ons standaardbeleggingsprofiel. Hebben je werknemers de Profielwijzer nog niet ingevuld? Dan beleggen we hun pensioen volgens dit profiel.

Bij het offensieve beleggingsprofiel beleggen we met meer risico dan bij het neutrale profiel en de defensieve profielen. En met minder risico dan bij het zeer offensieve profiel. We beleggen meer in vastrentende waarden (het roze en paarse fonds) en juist minder in zakelijke waarden (de twee blauwe fondsen) dan bij het zeer offensieve profiel. Vastrentende waarden, zoals staatsobligaties, hebben een relatief laag risico. Maar de kans dat ze veel rendement opleveren is ook laag. Bij zakelijke waarden, zoals aandelen, is dat juist andersom.

De waarde van de beleggingen is bij het offensieve profiel minder goed voorspelbaar dan bij het neutrale profiel en de defensieve profielen. Aan de ene kant heeft je werknemer zo minder zekerheid over de te verwachten hoogte van het pensioen. Aan de andere kant bouwt je werknemer naar verwachting een hoger pensioen op omdat we meer beleggingsrisico nemen.

Bij het zeer offensieve beleggingsprofiel beleggen we met het meeste risico van de vijf beleggingsprofielen. We beleggen veel minder in vastrentende waarden (het roze en paarse fonds) en juist veel meer in zakelijke waarden (de twee blauwe fondsen). Vastrentende waarden, zoals staatsobligaties, hebben een relatief laag risico. Maar de kans dat ze veel rendement opleveren is ook laag. Bij zakelijke waarden, zoals aandelen, is dat juist andersom. Door veel in zakelijke waarden te beleggen is de kans op goede beleggingsresultaten het grootst. Maar de kans op slechte resultaten ook.

De waarde van de beleggingen is bij het zeer offensieve profiel minder goed voorspelbaar dan bij de andere profielen. Aan de ene kant heeft je werknemer zo minder zekerheid over de te verwachten hoogte van het pensioen. Aan de andere kant bouw je werknemer naar verwachting een hoger pensioen op omdat we meer beleggingsrisico nemen.

Het is slim om de Profielwijzer regelmatig in te vullen

Het leven kan alle kanten op gaan. Misschien krijgen je werknemers een nieuwe baan. Of gaan ze trouwen of juist scheiden. Zulke veranderingen hebben invloed op hun geldzaken. En mogelijk ook op hoe afhankelijk ze zijn van hun pensioen bij Cappital pensioen. We zullen je werknemers daarom regelmatig vragen de Profielwijzer opnieuw in te vullen. En ze mogen dat natuurlijk ook doen als ze dat zélf nodig vinden. Geven je werknemers hun nieuwe profiel voor de 20e van de maand aan ons door? Dan beleggen we volgens dat profiel in de loop van de volgende maand.

Ander profiel? Dan rekenen we kosten

Stappen je werknemers van het ene profiel over naar het andere profiel? Dan kopen en verkopen de fondsbeheerders een deel van de beleggingen. Zo worden de beleggingen van je werknemers in lijn gebracht met het nieuwe profiel. De fondsbeheerders rekenen hiervoor in- en uitstapkosten.

Vrij Beleggen: voor werknemers die alles zelf willen doen

Het voordeel van onze beleggingsprofielen? Het beheer van de beleggingen ligt volledig in handen van ervaren beleggingsexperts. Je werknemers hoeven dus niet na te denken over de juiste beleggingsmix. Of over de afbouw van het risico richting de pensioendatum.

Willen je werknemers toch zelf alle keuzes maken? Dan is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om te kiezen voor Vrij Beleggen. Je werknemers stellen dan zelf hun beleggingen samen. Dat betekent dat ze zelf bepalen hoeveel risico er wordt genomen. En ook dat ze zelf in de gaten moeten houden of het risico op de juiste manier wordt afgebouwd naarmate hun pensioendatum nadert. Bij Vrij Beleggen zijn de mogelijkheden voor het afdekken van het renterisico beperkt.