Terwijl jij rustig je koffie drinkt, vertellen wij je vrijblijvend over pensioen voor je werknemers. We kijken wat je al weet en wat je vragen zijn. Op het moment dat het jou goed uitkomt, we weten hoe druk je het hebt. Maak online een belafspraak. Dan weet je zeker dat we je op het juiste moment kunnen helpen.
Doenpensioen in het kort:
Meer weten over Doenpensioen?
Bel met onze experts of vraag de brochure aan.
Doenpensioen is opgebouwd uit modules. Hoe meer modules, hoe uitgebreider de pensioenregeling. Er zijn twee modules waarmee werknemers hun pensioenkapitaal opbouwen. En drie modules die je werknemers goed verzekeren.
De bovenste drie modules zijn voor iedere werkgever verplicht om op te nemen in de pensioenregeling. Hiermee bouwen je werknemers pensioen op én zijn zij verzekerd bij overlijden of arbeidsongeschiktheid. De onderste twee zijn aanvullend om individuele keuzes te bieden aan je werknemers.
De premie voor de opbouw van het pensioen (Module Pensioen) kun je als werkgever helemaal zelf betalen. Maar in overleg met je werknemers kunnen zij ook een deel ervan betalen. De overige verplichte modules betaalt de werkgever. Lees meer over de modules
Je gunt je werknemers natuurlijk het allerbeste, zonder daarbij onnodig veel uit te geven. Dan past Doenpensioen misschien wel bij jullie. Wij houden pensioen graag simpel en overzichtelijk, zonder ingewikkelde extra’s en staan altijd voor je klaar om je te helpen.
Hoe zit het met de kosten? Daar hebben we een handige rekentool voor. Daarmee krijg jij een beeld van deze investering in je mensen.
Ben je op zoek naar advies? Dan verwijzen we je graag door naar een onafhankelijke pensioenadviseur.
We zijn er voor jou én voor je werknemers. Dus ook zij kunnen rekenen op onze service. Bekijk hoe wij ze welkom heten bij Doenpensioen: Welkom werknemer
Via MijnDoenpensioen kunnen je werknemers altijd volgen hoe het met hun pensioen gaat. Daar zien ze bijvoorbeeld wat de beleggingen op dat moment waard zijn. En hoe groot het pensioeninkomen is dat ze naar verwachting kunnen aankopen. Ook zijn in MijnDoenpensioen verschillende instrumenten beschikbaar. Via de Pensioenplanner zien werknemers bijvoorbeeld zelf welke invloed extra inleggen heeft op hun pensioen.
Goed om te weten dat wij vanuit Doenpensioen uitsluitend informatie verstrekken en niet voorzien in advies. Het is raadzaam om je te laten adviseren door een (onafhankelijk) pensioenadviseur. Een adviseur kijkt of de pensioenregeling aansluit bij jullie wensen en doelstellingen. We brengen je graag in contact met iemand bij jou de buurt waar wij goede ervaringen mee hebben.
Beleggingsvrijheid
Binnen ons duurzame beleggingsbeleid hebben je werknemers zelf beleggingsvrijheid. Als werkgever kies je zelf hoeveel beleggingsvrijheid je werknemers krijgen. Zo kun je al je werknemers hetzelfde beleggingsprofiel, een persoonlijk profiel of volledige beleggingsvrijheid geven. Je werknemers krijgen toegang tot MijnDoenpensioen. Hier zien zij hun opgebouwde pensioenkapitaal.
Wil een werknemer zelf nog vrijwillig extra inleggen? Dat kan als jij als werkgever dat aanbiedt in de pensioenregeling. Het pensioenkapitaal wordt belegd in beleggingsfondsen. Met het opgebouwde pensioenkapitaal kan de werknemer bij pensionering een maandelijkse pensioenuitkering aankopen.
Komt de datum dat een werknemer met pensioen gaat dichterbij? Dan wordt het opgebouwde pensioenkapitaal op de pensioenrekening met steeds minder risico belegd. Dat noemen we lifecyclebeleggen.
Duurzaam beleggingsbeleid
Bij Doenpensioen beleggen we volgens het duurzaamheidsbeleid van a.s.r. Dit betekent geen pensioenpremies investeren in bedrijven die bijvoorbeeld wapens produceren, tabak verhandelen of kinderarbeid toestaan. Ons beleggingsbeleid is erop gericht om bij te dragen aan een betere wereld. We zijn dan ook trots dat al onze fondsen voldoen aan het duurzame beleggingsbeleid van a.s.r. Lees meer over hoe wij beleggen.
We hebben een aantal verplichtingen en doelstellingen met betrekking tot het thema duurzaamheid. De grootste impact die a.s.r. momenteel heeft is via haar beleggingen. Met deze beleggingen hebben we indirect effect op mens, maatschappij en milieu. Wil je meer weten over onze beleggingen? Neem dan eens een kijkje op onze pagina over beleggen.
Duurzaam beleggen
Landen en bedrijven die niet aan onze criteria voldoen, sluiten we uit van onze beleggingsportefeuille. Onze focus ligt bij het investeren in landen en ondernemingen die bijdragen aan een duurzame maatschappij. Hoe we dat doen? Op basis van positieve selectiecriteria (PDF) maken we een rankschikking van bedrijven en landen die vooroplopen op het gebied van duurzaamheid. Dit zijn landen en bedrijven die inzetten op de energietransitie en het tegengaan van risico’s van klimaatverandering. Maar ook gezondheidszorg en onderwijs zijn belangrijke thema’s voor ons.
Wat doen we dan bijvoorbeeld?
We investeren niet in tabak en de gokindustrie. Of in bedrijven die een groot deel van hun omzet halen uit nucleaire energie, olie schalie en steenkolen. We eisen dat bedrijven voldoen aan internationale afspraken op het gebied van mensen- en arbeidsrechten en milieu. We hanteren criteria voor de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, leefbaar loon, vakbondsvrijheid en uitsluiting van kinderarbeid. Voor beleggingen in staatsleningen kijken we onder andere naar de mate van democratische vrijheid en corruptie. En we gaan het gesprek aan met de bedrijven en (overheden van) landen waarin we beleggen. Op die manier geloven we meer waarde te kunnen creëren, zowel financieel als maatschappelijk.
Sustainable Finance Action Plan
De financiële sector speelt een belangrijke rol in een groenere en duurzamere economie. Op Europees niveau is er nu een actieplan opgesteld: het Sustainable Finance Action Plan. Dit plan moet de financiële sector er toe bewegen om meer te beleggen in activiteiten die zich richten op de langere termijn en op duurzaamheid.
Eén van de Europese wetten die voortvloeit uit het actieplan is de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). De SFDR heeft als doel om informatieverschaffing over duurzame beleggingen binnen de financiële sector te verbeteren. We geven graag inzicht in hoe we beleggen en waarom.
Naast ons Socially Responsible Investment-beleid geven we ook meer inzicht over duurzaamheid via een Principles Adverse Impact Statement (PAI-Satement). Bij beleggen bestaat de kans dat er een mogelijk negatieve impact is. Dit worden ook wel de ongunstige effecten (van de beleggingen) genoemd. De wijze waarop wij met ongunstige effecten omgaan staat beschreven in het ‘PAI-Statement’. Daarnaast maken we kwartaalberichten waarin we de acties beschrijven die we nemen op het gebied van duurzaamheid. Die berichten vind je op de pagina Duurzame belegger. Op deze pagina vind je ook ons stembeleid en onze gedragscodes. En bekijk ook eens ons beloningsbeleid.
Precontractuele informatie
Binnen de beleggingen van de premieregelingen houden wij ons ook bezig met verschillende duurzaamheidskenmerken. We kijken dan naar sociale en ecologische kenmerken. In onderstaande documenten lees je onder andere hoe wij omgaan met duurzaamheidsrisico’s. En hoe deze risico’s worden meegenomen in de wijze waarop wij beslissingen maken. De samenstelling van de beleggingen ontwikkelt mee met de leeftijd van de werknemer, dat noemen we ook wel de ‘lifecycle’. Daarom geven wij de informatie voor twee verschillende leeftijdscategorieën:ën:
Deze informatie is ook terug te vinden in laag 3 van de Pensioen1-2-3.
Periodieke duurzaamheidsinformatie
Onze beleggingsfondsen promoten duurzaamheid of hebben duurzaamheid als doel. Wij geven dan ook graag inzicht in hoe onze beleggingen het op het gebied van duurzaamheid hebben gedaan. De periodieke informatie van de lifecycles hebben twee momentopnames en inzicht in alle beleggingsprofielen:
Periodieke duurzaamheidsinformatie voor leeftijdscategorie 45 jaar:
- Beleggingsprofiel Defensief
- Beleggingsprofiel Neutraal
- Beleggingsprofiel Offensief
Periodieke duurzaamheidsinformatie voor leeftijdscategorie 60 jaar:
- Beleggingsprofiel Defensief, (verwachte) vaste uitkering
- Beleggingsprofiel Defensief, (verwachte) variabele uitkering
- Beleggingsprofiel Neutraal, (verwachte) vaste uitkering
- Beleggingsprofiel Neutraal, (verwachte) variabele uitkering
- Beleggingsprofiel Offensief, (verwachte) vaste uitkering
- Beleggingsprofiel Offensief, (verwachte) variabele uitkering
Duurzaamheidsinformatie
Wij beoordelen, meten en monitoren de duurzaamheid ook. In onderstaande documenten beschrijven we welke methoden, gegevensbronnen en selectiecriteria we gebruiken:
Dat hangt af van de keuzes die je maakt. Maar wil je weten waar je ongeveer aan moet denken voor een instap- en een standaard pensioenregeling via Doenpensioen?