Jij als werkgever bepaalt, meestal na overleg met je werknemers, welke beleggingsvrijheid jouw werknemers krijgen voor hun pensioenopbouw.

Als werkgever kun je kiezen uit 4 mogelijkheden:
 • Geen beleggingsvrijheid 
  Alle werknemers beleggen in een neutrale lifecycle. 
 • Beperkte beleggingsvrijheid 
  Een werknemer kiest zelf tussen een defensieve, neutrale of offensieve lifecycle. 
 • Volledige beleggingsvrijheid 
  Een werknemer kiest zelf een lifecycle of een eigen mix van aandelen en obligaties.  
 • Volledige beleggingsvrijheid plus geldmarktfonds 
  Een werknemer kan naast een lifecycle of een eigen mix van aandelen en obligaties ook kiezen voor beleggen in het ASR Euro Geldmarkt Fonds.
Ondersteuning bij het kiezen 

Bij het opbouwen van pensioenkapitaal, beleggen je werknemers standaard volgens de neutrale lifecycle. Kies je er als werkgever voor om werknemers beperkte of volledige beleggingsvrijheid te geven? Dan kunnen zij zelf bepalen hoeveel risico ze willen nemen met hun beleggingen.  

Let op: wij geven geen advies

We helpen je graag met het geven van informatie, maar we kunnen en mogen je geen (beleggings)advies geven. Hiervoor kun je eventueel een onafhankelijke adviseur voor inschakelen.

Hulp nodig? 

Hebben jouw werknemers hulp nodig bij het maken van deze keuze? We helpen uiteraard graag. In MijnDoenpensioen kan de werknemer de profielpeiler invullen. De profielpeiler geeft aan welke lifecycle (defensief, neutraal of offensief) het beste past bij zijn of haar risicoprofiel. Wil je werknemer toch meer of minder beleggingsrisico lopen? Dat kan. Werknemers kunnen alsnog zelf een mix van aandelen en obligaties samenstellen. Heeft de werknemer voor een defensief, neutraal of offensief profiel gekozen? Dan bouwen we het risico automatisch af naarmate de pensioendatum nadert. De werknemer kan dan dus niet vlak voor zijn of haar pensioen nog volledig in aandelen beleggen. Ook niet als voor een variabele pensioenuitkering is gekozen. 

Meer over Doenpensioen van a.s.r.? 
Vraag direct onze brochure aan!