Home Blogs van a.s.r. Wat is beleggen en hoe werkt het?

Wat is beleggen en hoe werkt het?

20 augustus 2021

‘Wat is beleggen?’ Het lijkt een simpele vraag met een heel simpel antwoord. Toch is het lang niet zo simpel. Beleggen is namelijk een heel breed begrip met nog veel meer onderliggende vragen. In een notendop leggen we je beleggen aan je uit.

Denk vaker financieel vooruit

Ontvang onze nieuwsbrief met verhalen en tips én maak kans op het boek 'The Happy Financial'

Schrijf je in!
Wat is beleggen precies?

Beleggen is eigenlijk niets meer dan ergens geld instoppen in de hoop dat dit in waarde stijgt. Bij beleggen denken veel mensen direct aan aandelen. Logisch, want dat is de categorie waar je het meest over hoort. Maar beleggen is veel breder dan dat. Je kunt bijvoorbeeld ook beleggen in obligaties, exchange traded funds (ETF’s), grondstoffen en zelfs vastgoed. Waar je ook in belegt: je hoopt altijd dat je investering meer waard wordt.

Geld verdienen door winst (rendement)

Je kunt als belegger geld verdienen door je aandeel of obligatie voor een hogere prijs te verkopen dan waar je hem voor hebt gekocht. Dan maak je winst. Deze winst, minus de beleggingskosten, wordt ook wel rendement genoemd. Ook rente (over obligaties) en dividend (een uitkering aan aandeelhouders) vormen een belangrijk onderdeel van je beleggingsrendement.

Wat zijn de risico's van beleggen?

Beleggen kent zeker risico’s. Een goed rendement behalen is natuurlijk het doel, maar nooit een zekerheid. Er is altijd de kans dat je inleg minder waard wordt. Bijvoorbeeld als het bedrijf waarin je belegt teleurstellende resultaten boekt of in het extreme geval van een beurscrash. Als een bedrijf of land failliet gaat verliest een aandeel of obligatie zelfs al zijn waarde.

Zo verklein je de risico's

Hoeveel risico je neemt, heb je grotendeels zelf in de hand. Je kunt als belegger je beleggingsrisico verkleinen als je dat fijn vindt. Beleggen in obligaties is bijvoorbeeld over het algemeen veiliger dan beleggen in aandelen. Ook gespreid in tijd inleggen is een manier. Leg bijvoorbeeld 10 maanden lang € 100 in, in plaats van in één keer € 1.000. Je kunt ook spreiden tussen verschillende soorten beleggingen. Beleg sowieso nooit met geld dat je misschien binnenkort nodig hebt als de wasmachine het begeeft. Beleg ook nooit met geld dat je geleend hebt.  

Voordat je begint met beleggen is het goed om je goed te informeren over de risico’s. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Meer verhalen en tips?

Ontvang onze nieuwsbrief en maak kans op het boek 'The Happy Financial' van Marjan Heemskerk. Zo denk jij financieel vooruit! 

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
Hoe werkt beleggen en wat kost het?

Beleggen kan op honderd-en-één verschillende manieren. Heel zwart-wit zijn er twee mogelijkheden Je kunt actief de touwtjes helemaal in eigen hand houden of het beleggen uitbesteden aan beleggingsexperts. Wil je zelf je beleggingskeuzes maken? Dan moet je zelf beleggingen aan- of verkopen. Vaak is dit een tijdrovende bezigheid en het kan, afhankelijk van het soort beleggingen, relatief duur zijn.

Voordeel van beheerd beleggen

Het voordeel van laten beleggen is dat experts de keuzes voor je maken. Wie niet de tijd of kennis heeft om alles zelf te doen kan beheerd beleggen. Hierbij nemen beleggingsexperts je het werk uit handen. Voor beginnende beleggers is dit vaak een relatief veilige optie (al kent beheerd beleggen ook risico's). Waarom? Je hoeft dan geen expert te zijn om te kunnen beleggen, maar voor een goede, gespreide portefeuille is beleggingskennis goed om te hebben en bij te houden.

Waarom moet ik beginnen met beleggen?

Niemand móét beginnen met beleggen. Het is altijd je eigen keuze. Maar met de lage spaarrentes van nu kijken veel mensen verder dan hun spaarrekening. Sparen levert immers nauwelijks iets meer op of kost zelfs geld als je een groot vermogen hebt. Beleggen is een manier om mogelijk wél rendement te behalen. Veel mensen hebben ook een droom of ander financieel doel in de toekomst. De één droomt van eerder stoppen met werken, de ander van een wereldreis. Met de lage spaarrentes kan beleggen een manier zijn om dat doel haalbaarder te maken.

Lees ook: Zo ontdekte Marco (50) dat hij met beleggen eerder kan stoppen met werken

Hoe bepaal ik het perfecte instapmoment?

Pas achteraf weet je wat het juiste instapmoment is. Niemand weet namelijk wat de beurs gaat doen. Het ideale instapmoment bepalen kan daarom eigenlijk niet.” 

Maar wat als je precies op een piek instapt en de beurs kort daarna een duikvlucht neemt? Dan zal het in het begin even, of iets langer, pijn doen. Ervaren beleggers weten dat het juist dan belangrijk is om het hoofd koel te houden. De geschiedenis leert dat koersen over een langere periode vaak genoeg tijd hebben om te herstellen. 

Lees ook: Zzp'er Henrik wacht op hét moment om te beleggen: bestaat dat wel?

Ik denk vooruit

Meer verhalen over Ik denk vooruit