Ga naar de hoofdinhoud

Nabestaandenpensioen

Nabestaandenpensioen is een uitkering die je partner en eventuele kinderen ontvangen, wanneer je overlijdt. Het deel voor de kinderen heet 'wezenpensioen'. Het deel voor de partner noemen we 'partnerpensioen'. 

Nabestaandenpensioen wordt eenvoudiger en duidelijker
  • Het nabestaandenpensioen dat je al hebt opgebouwd, blijf je ook behouden na de wijziging van je pensioenregeling. 
  • Hoeveel je partner en eventuele kinderen ontvangen als je overlijdt, hangt af van je laatste salaris. Het partnerpensioen mag maximaal 50% van je salaris zijn. En het wezenpensioen maximaal 20% van je salaris. Behalve voor een 'volle wees' waarvan beide ouders niet meer in leven zijn. Dan is het maximaal 40%. Het wezenpensioen wordt uitbetaald tot de leeftijd van 25 jaar. 
  • Zodra je niet meer werkt bij je werkgever, is het nabestaandenpensioen nog 3 of 6 maanden geregeld. Zo kun je in die tijd een nieuwe baan vinden. Daarna is het nabestaandenpensioen niet meer geregeld. Het nabestaandenpensioen vervalt als je eerder een nieuwe baan hebt. 
  • Kom je nadat je niet meer werkt bij je werkgever aansluitend in de WW of ZW? Dan is het nabestaandenpensioen tijdens je WW- of ZW-periode geregeld. Je hebt ook de mogelijkheid om het nabestaandenpensioen tijdelijk vrijwillig zelf te verlengen. Bijvoorbeeld als je als zzp'er verdergaat. De kosten hiervoor worden in vermindering gebracht van je opgebouwde pensioenkapitaal.
  • Overlijd je, nadat je je pensioen hebt laten ingaan? Dan ontvangt je partner een uitkering, als je daar op de pensioendatum voor gekozen hebt.  
  • Het hangt af van de pensioenregeling en van de afspraken van je werkgever met werknemers(vertegenwoordiging) of de ondernemingsraad, of er voor jou nog een aanvullend nabestaandenpensioen is geregeld.
Duidelijkheid over wie als je partner wordt gezien

In de nieuwe regels voor pensioen is eenduidig omschreven, wie er nu als je ‘partner’ wordt gezien. Een partner is de echtgenoot of echtgenote, de geregistreerde partner of de meerderjarige persoon waarmee een gezamenlijke huishouding wordt gevoerd. Aan de gezamenlijke huishouding worden wel voorwaarden gesteld. Wil je je partner aanmelden in de nieuwe pensioenregeling? Dan is voortaan een vermelding in een notariële akte (samenlevingscontract) of aanmelding via een samenlevingsverklaring (met inschrijving op hetzelfde adres) voldoende.

Waar vind ik informatie over mijn pensioen?
Hier zie je waar je pensioen hebt opgebouwd en hoeveel AOW je in de toekomst kunt verwachten van de overheid. Ook op hoeveel pensioen je lijkt uit te komen, zoals het er nu naar uitziet. Lees meer over de nieuwe regels op pensioenduidelijkheid.nl In je persoonlijke pensioenomgeving vind je informatie over je pensioen bij a.s.r.