5 manieren waarop je dat fiscaal voordelig kunt doen

Zzp’ers hebben veel vrijheid en flexibiliteit. Daar staat tegenover dat ze geen pensioen opbouwen via een werkgever. Om ervoor te zorgen dat ze naast hun AOW later genoeg geld hebben, moeten zzp’ers zelf iets regelen voor later. We vragen Heidi Huurdeman, financieel planner bij a.s.r., hoe zzp’ers tóch pensioen kunnen opbouwen en waarom zzp’ers er steeds vaker voor kiezen om te beleggen voor hun pensioen.

Pensioen regelen moet je zelf doen

Zzp’ers zijn over het algemeen ondernemende types. Dat moet ook wel: voor jezelf beginnen is best een stap. Zaken die standaard geregeld zijn bij een baan in loondienst, moet je als zzp'er zelf regelen. Dat geldt dus ook voor je pensioen. 

AOW is geen vetpot

“Als je als zzp’er niets regelt voor later, moet je sowieso tot de AOW-leeftijd doorwerken. En als het dan zover is, heb je vooral je AOW om op terug te vallen. In de regel is dat niet heel veel”, zegt Heidi Huurdeman. Niets doen is dus eigenlijk geen optie. Dat brengt ons bij de vraag: hoe kunnen zzp’ers pensioen opbouwen?

Andere manieren om als zzp'er pensioen op te bouwen

Heidi legt uit dat zzp’ers op verschillende manieren fiscaal voordelig vermogen kunnen opbouwen voor later. We zetten ze hieronder op een rij.

1. Je spaargeld beleggen

De laatste jaren wint beleggen als manier om pensioen op te bouwen flink terrein onder zzp’ers. Dat heeft zonder meer te maken met de verdampte rente op spaarrekening en met inflatie. Het risico dat je meer belasting betaalt dan de rente die je ontvangt, zorgde ervoor dat zzp’ers op zoek gingen naar andere manieren om pensioen op te bouwen. En juist voor zo’n langetermijndoel als pensioen, leent beleggen zich goed. Er zijn verschillende manieren om te beleggen: zelf beleggen, beleggen met advies en vermogensbeheer.

Beleggen met een lange horizon

Uiteraard kleven er risico’s aan beleggen. Je kunt een deel, of zelfs je hele inleg verliezen. Toch laten zzp’ers zich daar in de praktijk minder door afschrikken. Zeker met de lange beleggingshorizon die voor een oudedagsvoorziening geldt hebben zij meer tijd (en rust) hebt om eventuele dalende koersen weer op te kunnen vangen.

Flexibiliteit van beleggen

Ook het feit dat de meeste beleggingen de flexibiliteit bieden die een spaardeposito en lijfrente missen, maakt het populair. Verkeert je onderneming in zwaar weer en kom je in financiële moeilijkheden? Dan verkoop je je beleggingen en haal je je geld terug. Of dat op dat moment verstandig is, is een tweede. Uiteindelijk weet je pas achteraf of het financieel gezien slim was om op dat moment uit te stappen. Maar de mogelijkheid om in- en uit te stappen wanneer je wilt, is voor veel zzp’ers een belangrijke reden om voor beleggen te kiezen. Dat, en de kans op een aanzienlijk rendement.

Let op: de waarde van beleggingen boven het heffingsvrije vermogen wordt belast met vermogensrendementsheffing in box 3.

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

2. Lijfrente of banksparen

Sparen voor lijfrente middels een verzekering of via banksparen is voor zzp’ers een fiscaal voordelige manier om pensioen op te bouwen. Je zet een bepaald bedrag (maximaal 17% van je bruto inkomen minus de AOW-franchise*) op een aparte rekening of je stort dit in een verzekering. Het voordeel is dat het bedrag in dat jaar fiscaal aftrekbaar is en dat de waarde van de lijfrente niet wordt belast met vermogensrendementsheffing in box 3.

*De AOW-franchise is het deel van je inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen omdat je al AOW krijgt.

Nadeel van lijfrente of banksparen: weinig flexibiliteit

Het nadeel van een lijfrente of banksparen is dat je er lang niet aan kunt komen. Ook ben je hierbij gebonden aan meer regels. Hoewel de voorwaarden per bank of verzekeraar verschillen, geeft deze vorm van pensioenopbouw weinig flexibiliteit. Dat is voor veel zzp’ers een reden om voor een andere methode te kiezen. Zij willen graag beschikking hebben over hun eigen geld. Je zal maar een slechte maand of kwartaal hebben en weten dat er geld is, maar er niet bij kunt komen.

3. Gebruikmaken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Een andere manier waarop zzp’ers fiscaal voordelig pensioen kunnen opbouwen, is door gebruik te maken van de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). De FOR-regeling is alleen bedoeld voor ondernemers die voldoen aan bepaalde voorwaarden. Je moet ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, minimaal 1225 uur per jaar besteden aan de onderneming en nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt.

Fiscaal voordelige reservering voor later

Met de FOR mag je een deel van je winst (9,44% van de winst met een maximum van € 9.632 (in 2022) reserveren voor een oudedagsvoorziening. Je zet dan niet daadwerkelijk geld opzij, maar het is een reservering. Hierdoor betaal je in dat jaar minder belasting over de winst uit je onderneming én bouw je tegelijkertijd pensioen op. Dat klinkt mooi, maar het is goed je te realiseren dat wanneer je je onderneming opheft of als je overlijdt, het gespaarde FOR-bedrag alsnog in één keer bij de winst van je onderneming wordt opgeteld. Hierover moet je dan dus in één keer belasting betalen.

Periodieke uitkering middels lijfrente

Om te voorkomen dat je in één keer een flinke belastingaanslag krijgt, kun je de opgebouwde FOR ‘storten’ bij een bank of verzekeraar voor de aankoop van een lijfrente. Dit zijn periodieke uitkeringen. Dan betaal je nog steeds inkomstenbelasting, maar wordt de belasting gespreid over de uitkeringen. Vanaf je AOW-leeftijd zit je bovendien in een gunstiger belastingtarief. Daardoor pakt de belasting minder hoog uit. Tip: laat een financieel adviseur uitzoeken of meedoen aan de FOR-regeling gunstig voor je is.

Lees ook: Zzp’er Froukje zet 50% van haar inkomen opzij voor haar pensioen

4. Geld storten op een 'gewone' spaarrekening

Dit is hoe veel zzp’ers het ooit deden. Zodra een opdrachtgever je factuur betaald had, stortte je een bepaald bedrag linea recta naar je spaarrekening. Door de rente groeide dat bedrag gestaag. Althans, toen de spaarrente nog om over naar huis te schrijven was. Wederom geldt: those days are gone. De spaarrente staat al tijden op een bedroevend laag niveau (gemiddeld 0,02%). Veel banken rekenen tegenwoordig zelfs een negatieve rente voor hoge spaarbedragen.

Geld op een spaarrekening is niet rendabel (meer)

Op een ‘gewone’ spaarrekening houd je de regie over je geld. Toch is het door de dalende rentepercentages steeds minder interessant om geld op een spaarrekening te zetten. En rendabel al helemaal niet. Al was het maar omdat spaargeld meetelt als vermogen in box 3. De realiteit is dat je tegenwoordig bij een groot bedrag (minimaal € 100.000 of € 150.000) meer belasting voor je spaargeld betaalt, dan dat het je nog iets aan rente oplevert. Als je rekening houdt met het feit dat voedsel, benzine en materialen jaarlijks duurder wordt (inflatie) en je spaarsaldo niet toeneemt, wordt het nóg onaantrekkelijker.

5. Je geld op een spaardeposito zetten 

Meer rendabel is het om je geld op een spaardeposito te zetten. Om met het goede nieuws te beginnen: geld dat op een spaardeposito staat, levert in de regel meer spaarrente op. Het nadeel zit hem in de flexibiliteit van de depositorekening: die is nogal beperkt. Je kunt er namelijk niet aankomen.

Wat is een spaardeposito?

Bij een depositorekening stort je voor een vooraf bepaalde periode eenmalig een bedrag op een spaarrekening. Daar krijg je dan een vaststaande, wat hogere spaarrente voor. Niet meer zo hoog als vroeger, maar nog altijd hoger dan de rente op een gewone spaarrekening. Daar staat tegenover dat je gedurende de hele periode niet aan je geld mag komen. Als je dit wel doet, betaal je opnamekosten. Net als bij de lijfrente is dit laatste voor veel zzp’ers een dealbreaker.

Beleggen is makkelijker dan je denkt

Met Doelgericht beleggen kun je toewerken naar jouw doelen op de lange termijn. Op een eenvoudige manier. Je beslist zelf hoeveel en hoe vaak je inlegt. Je kunt al beginnen met een inleg van €10, kiezen uit 3 beleggingsfondsen en je geld wordt belegd volgens het duurzaam beleggingsbeleid van a.s.r. Begin je nu met beleggen bij a.s.r., dan ontvang je € 70 beleggingstegoed als je periodiek inlegt (minimaal € 200 per maand, 3 maanden lang). Deze actie loopt t/m 31 december 2022. Lees hiervoor de voorwaarden van deze actie. 

Wij helpen je graag
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenavond, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"BA_C_PIBB":false,"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false,"ZO_C_DAV_SERVICE":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }