Pensioen en ontslag

Stop je met werken bij je huidige werkgever of ben je ontslagen? Dan stopt ook je pensioenopbouw. Uit dienst gaan heeft gevolgen voor je pensioen.

Wat zijn de gevolgen voor je pensioen

Stop je met werken, dan behoud je je opgebouwde pensioen. Ga je bij een nieuwe werkgever deelnemen aan een pensioenregeling? Dan kun je de waarde van je pensioen meenemen naar je nieuwe pensioenregeling. Dat noemen we waardeoverdracht. Vraag de pensioenuitvoerder van je nieuwe werkgever hoe dat in z'n werk gaat.

  • Automatische waardeoverdracht voor klein pensioen toon
  • Een heel klein pensioen vervalt toon
De gevolgen voor het partnerpensioen

Stoppen met werken heeft ook gevolgen voor het partnerpensioen. Dat pensioen krijgen je partner en kinderen als je overlijdt. Het hangt van je pensioenregeling af of je een partnerpensioen hebt met waardeopbouw of op risicobasis.

  • Partnerpensioen met waardeopbouw toon
  • Partnerpensioen op risicobasis toon
  • ANW Pensioen toon
Nieuwe werkgever

Heb je een nieuwe werkgever? Dan is er vaak ook weer een partnerpensioen geregeld in de pensioenregeling. Heb je geen partnerpensioen meer in de pensioenregeling van je vorige werkgever? Dan begin je weer opnieuw partnerpensioen op te bouwen. De vraag is of je partner dan voldoende inkomen heeft als je overlijdt. Je nieuwe werkgever biedt misschien wel een aanvullende partnerpensioenverzekering. Je kunt ook zelf een aanvullende overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Als je arbeidsongeschikt wordt

De verzekering voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid stopt als je uit dienst gaat. Word je binnen 2 jaar arbeidsongeschikt verklaard? Geef dat dan aan ons door. Dan bekijken we of je in aanmerking komt voor premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid. Dat betekent dat we de premie voor je pensioen door betalen. Daardoor blijf je toch pensioen opbouwen tijdens je arbeidsongeschiktheid. Dat geldt ook voor het partnerpensioen.

Wil je meer weten over je pensioen en arbeidsongeschiktheid? Kijk dan eens in je pensioenreglement. Deze vind je in laag drie van Pensioen 1-2-3.

Met pensioen gaan

Ga je uit dienst omdat je met pensioen gaat? Dan betalen we het pensioen aan je uit. Meer informatie over bijna met pensioen gaan:

Kijk op je Uniform pensioenoverzicht (UPO) om te zien welke pensioenregeling je hebt.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.